Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A SASLIK 2.

2016.08.28

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Kaukázusi saslik 01.
Hozzávalók: 500 g ürücomb, 150 g füstölt szalonna, 2 ecetes uborka, 4 hagyma, 4 paradicsom, 3 ek olaj, só, paprika, fokhagyma, kakukkfű

Elkészítése:
A húst kockára, a szalonnát vékony szeletekre, az uborkát, a paradicsomot karikákra, a hagymát félbe vágjuk. A nyársra felváltva húzzuk a hozzávalókat. Lapos tálban elkeverjük az olajat a fűszerekkel és a sóval, szétnyomott fokhagymával s ebben sütés előtt, sőt egyszer kétszer sütés közben is megforgatjuk a nyársat.
Faparázson legalább 40 percig sütjük.

Kaukázusi saslik 02.
Elkészítése:
A birkacombból 1-2 dkg-os érméket vágunk, húsverő kalapáccsal megütögetjük, sóval, borssal, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával ízesítve 2 napig olajban pácoljuk. Felhasználás előtt a következő anyagokat sorrendben nyársra húzzuk. Birkaérem, hagymaszelet, húsos szalonnaszelet, 1 cm vastag nyers uborka, negyedbe vágott paradicsom. Ezt többször megismételjük.
A fűszeres pácolajjal meglocsolva, roston minden oldalát pirosra sütjük.

Kaukázusi saslik 03.
Hozzávalók: Fél kg vesepecsenye, 1 fej hagyma, fél pohár olaj, só, bors, paprika

. Elkészítése:
A húst körülbelül 2x2 cm-es kockákra vágom. 3-4 órára beleteszem a reszelt hagymából, borsból, paprikából, olajból álló pácba. Innét kivéve a húsokat nyársra húzom, sózom, majd jó parázs felett forgatva megsütöm.

Kaukázusi saslik 04.
Hozzávalók: 350 g bélszín, 40 g hagyma, 1 csomag újhagyma, 140 g paradicsom, 1 citrom, 80 g olaj, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítés: A húst 2 cm-es kockákra vágjuk, üveg tálba rakjuk. Hozzáadjuk a felvágott hagymát, olajat, borsozzuk, 2 órát pihentetjük. Sütés előtt a húst nyársra húzzuk, megsózzuk, faszénen forgatva pirosra sütjük. Roston megsütjük a paradicsomokat. íbr>Előmelegített tálon, újhagymával körítve, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Kebab sikhi (perzsa borjúnyárs)
Hozzávalók:
50 dkg borjúhús, 1 piros és 1 zöldpaprika, 15 dkg apró hagyma, 8 koktélparadicsom, 1/2 csésze joghurt, 1 ek reszelt hagyma, 1 ek citromlé, 1/2 tk sáfrány, só, bors.

Elkészítése:
A sáfrányt mozsárban megtöröm, és egy csészében felöntöm 1/4 csésze, forró vízzel, majd pár percre lefedem. Mikor kihűlt, összekeverem a joghurttal, a reszelt hagymával, citromlével, sóval, borssal. A húsokat felkockázom és egy éjjelen át, pácolom a hideg marinádban. Másnap a hagymát megtisztítom, a paprikákat darabokra vágom. A hozzávalókat váltakozva a nyársakra húzom.íbr> Jó faszénparázson körben szép pirosra sütöm.

Litván saslik
Hozzávalók 1 személyre: 24 dkg birka- vagy sertéshús, 2,5 dkg hagyma, só, bors, negyed citrom, 15 dkg "köret": paradicsom, padlizsán, uborka, petrezselyem.

Elkészítése:
A húst 3-4 dkg-s darabokra vágjuk, felnyársaljuk, és parázsló szén felett megsütjük. Sütés közben fűszerezzük. A húshoz felkarikázott hagymát, zöldhagymát, citromot vagy nyárson sült zöldségeket adunk.
Petrezselyemmel megszórjuk.

Orosz saslik
Hozzávalók:
50 dkg sertés, borjú, vesepecsenye vagy juhhús, 201 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg zöldhagyma, 20 dkg paradicsom, 3 dkg só, 1 g bors, 1 dl ecet, 1 csomag petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A húst darabokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, apróra vágott hagymát adunk hozzá, porcelán vagy mázas edénybe tesszük, és 2 evőkanál gyenge ecetet öntünk rá. Petrezselyem zöldet adunk hozzá. Befedjük, és 2-3 órára hűvös helyre állítjuk, hogy a húst átjárja a páclé. A húsdarabokat hagymaszeletekkel felváltva pálcikára szúrjuk, és serpenyőben megsütjük.
A kész saslikot levesszük a pálcikáról, tálba rakjuk és leöntjük vajjal.
Zöldhagymával, gerezdekre vágott paradicsommal, párolt rizzsel körítjük.

Pácolt saslik (Kárpátalja)
Hozzávalók:
1 kg birka vagy sertéscomb, 2 nagy vöröshagyma
A pácléhez:
2 dl savanykás fehérbor, só, őrölt bors, 2 babérlevél, 2-3 gerezd fokhagyma
A nyárshoz:
25 dkg füstölt szalonna, 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom

Elkészítés:
A húst ujjnyi vastag érmékre vágjuk, a megtisztított hagymát vastagon felszeleteljük és a borból készült sós, borsos, babérleveles, fokhagymás páclében legalább egy napig állni hagyjuk. Másnap a húst meg a hagymát a pácléből kiszedjük, lecsöpögtetjük, és a levet leitatjuk róla. A húsérméket a hagymakarikákkal, a szalonna- meg a zöldpaprikaszeletekkel és a vastag paradicsomkarikákkal felváltva nyársra vagy hurkapálcára húzzuk. Parázson forgatva úgy sütjük meg, hogy közben a páclével meg-meglocsoljuk.
Sütőben is megsüthetjük úgy, hogy a nyársakat keresztben egy tepsi peremére fektetjük, de szabad tűzön készítve jobb ízű.

Saslik 01.
Birkahúst 2 cm vastag darabokra vágunk. Legalább fél napig pácoljuk olajban, amelyhez néhány csepp citromot, egy csipet sót, apróra vágott vöröshagymát és petrezselymet, törött borsot és törött borókabogyót, egy elnyomkodott gerezd fokhagymát és egy kupica bort adtunk.
A húsokat szalonnával és vöröshagymaszeletekkel váltogatva nyársra húzzuk, roston vagy sütőben megsütjük, de úgy, hogy a hús belül rózsaszínű maradjon.

Saslik 02.
Hozzávalók:
50 dkg sertés, borjú, vesepecsenye vagy juhhús, 201 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg zöldhagyma, 20 dkg paradicsom, 3 dkg só, 1 g bors, 1 dl ecet, 1 csomag petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A húst darabokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, apróra vágott hagymát adunk hozzá, porcelán vagy mázas edénybe tesszük, és 2 evőkanál gyenge ecetet öntünk rá. Petrezselyem zöldet adunk hozzá. Befedjük, és 2-3 órára hűvös helyre állítjuk, hogy a húst átjárja a páclé. A húsdarabokat hagymaszeletekkel felváltva pálcikára szúrjuk, és serpenyőben megsütjük. A kész saslikot levesszük a pálcikáról, tálba rakjuk és leöntjük vajjal.
Zöldhagymával, gerezdekre vágott paradicsommal, párolt rizzsel körítjük

Saslik 03. (Szíria)
Hozzávalók:
1 kg bárány- vagy birkacomb faggyútól megtisztítva, kockára vágva, 24 gombafej (nyers), 6 szál zöldhagyma, 1 dl olaj, 3 fej apróra vágott vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, nyársak.

Elkészítése:
Pácoljuk a húst az olajban, hagymában, sóban, borsban, pirospaprikában legalább 24 órát.
Fűzzük nyársra a húst, gombát, zöldhagymát, és süssük meg grillben vagy faszénparázs fölött.

 

 

Saslik trükk:
Áztassuk a fapálcikákat egy éjszakán át vízben,
akkor a hús könnyebben válik le a pálcikákról.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A SASLIK
Szerző:

Szerkesztette és illusztrálta:
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.