Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A SASLIK 3.

2016.09.18

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Saslik á la Bogár (fóliás saslik)
Hozzávalók 1 személyre:
2 szelet sovány sertéscomb, 1 szelet sovány marhahátszín (lapos), 2 szelet kolozsvári szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, Piros Arany, mustár, bors, reszelt szerecsendió, gyömbér, majoránna, alufólia.

Elkészítése:
A hússzeleteket csak egyik oldalukon verjük laposra, mindkét oldalán megsózzuk. Kb. 25 cm. hosszú alufólia lapra rátesszük az egyik sertésszeletet, kissé megborsozzuk a fóliával ellentétes oldalán. Hagymakarikákat teszünk rá, az egyik szelet mustárral megkent kolozsvári szalonnát, majd a majoránnával egyik oldalán megszórt marhaszeletet. A marhaszeletre fokhagymát teszünk összetörve, majd ismét kolozsvári szalonnát, melyet Piros Arannyal kenünk meg. Erre jön ismét hagymakarika, majd pedig a záró sertésszelet, melyet szintén a fóliával ellentétes oldalon borsozunk. (Ez nem babona, hanem védekezés! Ha a fóliás oldalon borsozzuk, a hús megkeseredhet!) Ezután a "rakást " megszórjuk reszelt szerecsendióval és gyömbérrel. A fóliába becsavarjuk az adagot úgy, hogy a két oldalán levő hajtogatás felülre kerüljön.
Tetszés szerinti adag elkészülte után valamennyit egyszerre tegyük előmelegített sütőbe, lehetőleg ne magas peremű tepsiben. Kb. 30 percig sütjük. Ez alatt a húsféleségek valamennyi fűszerünk ízét átvéve puhára párolódnak.
Köret nélkül, friss kenyérrel ajánlom, a fóliacsomagot lapos tányérra téve.
Mindenki maga csomagolja ki az adagját, hogy a különleges zamatú lét is kimártogathassa. Így lészen biztos a hízókúra.

Saslik burgonyasalátával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 35 dkg sertéshús (comb), 5 szelet bacon, 24 kimagozott zöld olajbogyó, 30 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál vörösborecet, 1 teáskanál mustár, kevés cukor, 8 evőkanál olívaolaj, 1/2 csokor bazsalikom, só, fehér bors, fanyárs.

Elkészítés:
A megmosott burgonyákat, forrásban lévő vízben körülbelül 20 percig főzzük. A húst felkockázzuk. A keresztben félbevágott baconszeleteket a húskockákkal és az olajbogyókkal váltakozva fanyársakra húzzuk. Lefedve félretesszük.
A leszűrt burgonyát hideg víz alá tartjuk, majd meghámozzuk. A borecetet a mustárral elkeverjük, sóval, borssal, cukorral ízesítjük, és beledolgozunk 6 evőkanál olívaolajat. A felszeletelt burgonyát a cikkekre vágott paradicsomokkal, a felkockázott vöröshagymával, a bazsalikomlevelekkel és a vinaigrette-mártással összekeverjük.
A maradék felhevített olajon a nyársakat körülbelül 8 perc alatt, körös-körül megsütjük. Közben megsózzuk, megborsozzuk.
A burgonyasalátával kínáljuk.

Saslik Dávid módra
Hozzávalók:
600 gramm vörös hús (marha, vad, filézett szárnyas), ez négy személyre elegendő hús, 3 közepes fej hagyma, 1 dl 10% ecet, kevés margarin vagy vaj, kakukkfű, majoránna, bors, só, piros paprika, esetleg kevés sáfrány
A mártáshoz:
liszt, zsiradék, vörösbor, cukor, só, fokhagyma, tömény alkohol (konyak, vodka)

Elkészítés:
Pácot készítünk: A húst körülbelül 2x2 centis kockákra vágjuk, ügyelve arra, hogy a hártyákat leszedjük. A húst zománcos vagy műanyag tálba tesszük, aminek körülbelül a felét foglalja el. Ráöntjük az ecetet, a karikára vágott hagymákat, egy-két kiskanál sót és a fűszernek a felét, a sáfrány kivételével. Ezt egy napig hűtőben állni hagyjuk.
A sütés napján a levet leöntjük, a hagymából egy keveset megtartunk. A húst nyársra húzzuk, és a maradék apróra vágott fűszert rászórjuk. Parázson megsütjük. Szerintem az ad neki pikáns ízt, ha az elején egy gondolatnyit megfüstölődik. De csak egy picit! A hús ki száradhat, ezért forgatás közben leemeljük a tűzről, és kis vajdarabokat teszünk rá, ami leolvad róla, nem lesz zsíros, de nem szárad ki.

A mártás:
Zsiradékon a pácból vett hagymát megpároljuk, ha kell, előtte apróra vágjuk. Sütés közben 2-szer felöntjük vízzel, hogy ne legyen csípős. Mikor a víz elpárolgott a maradék zsíron lisztet pirítunk, mikor barna, vörösborral felhígítjuk, hogy ne legyen híg. Egy másik edényben cukrot pirítunk és hozzáöntjük. A mártást még egyszer összeforraljuk, esetleg egy kanál tejfölt vagy tejszínt teszünk bele. A húst flambírozva tálaljuk.

Saslik ínyenc módra
Hozzávalók:
20 dkg borjúcomb, 20 dkg bélszín, 20 dkg borjúmáj, 20 dkg kicsontozott sertéskaraj, 10 dkg szeletelt szalonna, 1/2 teáskanál bors, 2 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál só

Elkészítés:
A borsot az olajjal összekeverjük, és a húst kenőtollal alaposan bekenjük vele. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A nyársakat a rostélyra helyezzük, és a parázstól mintegy 7 cm-re, lassan forgatva megsütjük. Ugyanezt az elektromos grillsütőben is elkészíthetjük. A kész húsnak belül még enyhén rózsaszínnek kell lennie. A húst sütés után sózzuk, s előmelegített tányérokon tálaljuk.
Köretként adhatunk hozzá, hasábburgonyát, vegyes salátát, grillezett paradicsomot vagy egészben sült burgonyát.

Saslik joghurtos salátával
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg sertés tarja, 2 db kaliforniai paprika, 20 dkg gomba, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, grill fűszerkeverék
A körethez:
1 db fejes saláta, 1 pohár natúr joghurt, 10 dkg márványsajt, ízlés szerint só, bors

Elkészítés:
A kockára vágott hozzávalókat hurkapálcára szúrjuk, ízlés szerinti sorrendben. Sütés előtt beszórjuk a grill fűszerkeverékkel, és egy órán át, állni hagyjuk a hűtőben. Kerti grillsütőn puhára sütjük. A salátát megmossuk, és négyfelé vágjuk.
A joghurtot összekeverjük a sajttal, a sóval és a borssal, majd ráöntjük a salátára.

Saslik trükk:
Áztassuk a fapálcikákat egy éjszakán át vízben,
akkor a hús könnyebben válik le a pálcikákról.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A SASLIK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.