Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A SASLIK 4

2016.10.24

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Saslik nyárson sütve
Hozzávalók:
60 dkg báránycomb, 4 kemény paradicsom, 8 vastag uborkakarika, 8 csemegehagyma, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál őrölt kakukkfű, 1 késhegynyi fokhagymás só, 1 mokkáskanál pirospaprika, só

Elkészítése:
A bárány- vagy fiatal birkahúst körülbelül 3 cm-es kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát és a megmosott paradicsomot félbevágjuk. Az uborkát felkarikázzuk. Az előkészített alapanyagokat váltakozva nyársra húzzuk, a két végét hagymával zárjuk. Körben megsózzuk, és a fűszerekkel elkevert olajjal megkenjük. Parázs fölött, a nyársakat állandóan forgatva, színesre sütjük.
Közben még egyszer átkenjük a fűszeres olajjal.

Saslik tarka tálon
Hozzávalók:
1 kg birkacomb, 6 evőkanál olaj, 1 teáskanál őrölt bors, 4 hosszú; nyárs só,
A tarka tálhoz valók:
4 paradicsom, 2 vöröshagyma, 1 csokor zöld kapor, 1/2 dl citromlé

Elkészítése:
A birkahúst vágjuk egyforma, nagyobb kockákra, sózzuk, borsozzuk meg, majd hempergessük olajba és hagyjuk pihenni félórányit. Húzzuk nyársra a húsfalatokat és faszénparázs fölött forgatva, süssük meg. (Természetesen gázsütőbe is tehetjük, de vigyázzunk rá, hogy zsírja jól kicsöpögjön.) A kaprot vágjuk apróra, a vöröshagymát és paradicsomot szeletekre, ízlésesen rendezzük el egy nagy fatálon, és ha a hús megsült, fektessük a mutatós tarka tálra a nyársakat.
Külön kis tálkában kínáljunk hozzá citromlevet, amellyel ízlés szerint meglocsolhatjuk a zöldségeket.

Saslik vesepecsenyéből (cseh recept)
Hozzávalók:
60 dkg vesepecsenye, 2 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 1 citrom, 1 evőkanál apróra vágott kapor, só, őrölt bors, néhány csepp ecet.

Elkészítése:
A hártyájától megtisztított vesepecsenyét kockákra vágjuk (fejenként 4 kocka), megsózzuk, megborsozzuk, és jól elkeverjük az apróra vágott hagymával és a citrom levével. Kőedénybe helyezzük, és legalább 6 órán át, állni hagyjuk. A húst nyársra húzzuk (egy nyársra 4-5 kockát), megkenjük olajjal és faszénen (esetleg serpenyőben) minden oldaláról alaposan átsütjük.
Átmelegített edénybe tesszük, kaporral elkevert, karikákra vágott hagymát adunk hozzá, ecettel megcsepegtetjük és tálaljuk.

Saslik zöldfészekben
Hozzávalók:
1 csomag gyorfagyasztott saslik, 15 dkg mirelit kelbimbó, 10 dkg mirelit zöldborsó, 10 dkg mirelit morzsolt csemegekukorica, 10 dkg mirelit zöldbab, 15 dkg mirelit brokkoli, 10 dkg mirelit sárgarépa kocka, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csomag petrezselyem, só, őrölt kömény, 1 cikk fokhagyma, 8 dkg vaj.

Elkészítése:
A kelbimbót mélyhűtött állapotban főzőedénybe tesszük, egy ujjnyi vizet öntünk alá, sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, és egy percnyi forralás után a tűzről levesszük.
Szűrőkanállal porcelán tálra, vagy tányérokra tesszük. A kelbimbóval azonos módon készítjük el brokkolit, de ízesítéséhez őrölt köményt is használjunk. A sárgarépát, a zöldborsót és a kukoricát külön-külön kevés olvasztott vajon pároljuk meg, kevés víz, esetleg csontlé felhasználásával. A zöldbabot annyi sós vízben főzzük puhára, amennyi ellepi. Szűrjük le, és óvatosan forgassuk át az apró kockára vágott füstölt szalonna kisütött zsírján. Tálalásnál a tepertőt is rátesszük. Apróra zúzott fokhagymával, borssal ízesítjük.
Az így előkészített zöldségféléket ízlésesen tálaljuk, a grillsütőben vagy kevés zsíron serpenyőben megsütött saslikkal.

Szalonnák nyárson (Nagy Zoltán receptje)
Hozzávalók személyenként egy nyárson:
10-20 dkg füstölt szalonna, 2-3 szelet kenyér, 1 hagyma, kökény-, fűz -, vagy akácnyárs.

Elkészítése:
Hosszú, erős nyársat vágunk kökényből, akácból vagy fűzfából. A vastagabb végéről a háncstól megtisztítjuk, laposra és hegyesre faragjuk. A szalonnabőrön vágott két nyílás egyikén bedugjuk, a másikon ki. Így nem fordul el, és nem esik le. Közben már jó, ha ég a tűz, gyűl a parázs, mert e felett nem füstölődik, nem szenesedik meg a szalonna.
A zsírját a tűz melletti tányérokra vagy papírra szeletelt hagymakarikákkal fedett kenyérre csorgatjuk."

Tatár saslik
Hozzávalók:
70 dkg marhahús, 1 fej reszelt hagyma, 1 evőkanál torma, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál ecet, törött bors, só, olaj.

Elkészítése:
Az előírt anyagokat, fűszereket alaposan összekeverjük, és a kétujjnyi darabokra vágott húst ebbe a pácba pihentetjük egy hétig hideghelyen. Közben a húsdarabokat megforgatjuk.
Sütés előtt a húsról lecsurgatjuk a páclevet, a húst nyársra szúrjuk, és sütő tepsi peremére támasztva megsütjük

 

 

Saslik trükk:
Áztassuk a fapálcikákat egy éjszakán át vízben,
akkor a hús könnyebben válik le a pálcikákról.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A SASLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.