Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A STEFÁNIÁK 3.

2016.11.30

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Stefánia sült
Hozzávalók
1 kg marhafelsál, 30 dkg darált sertéshús, 30 dkg rizs, mokkáskanál vöröshagyma, 1 tojás, só, bors, kemény tojások, 1 sárgarépa, tejföl.

Elkészítése:
A marhafelsál darabot hosszában felnyitjuk, hogy jó nagy szeletet nyerjünk. Mindkét oldalát kiverjük. 30 dkg darált sertéshúst összekeverünk 10 dkg párolt rizzsel, kevés zsírban pirított mokkáskanálnyi vöröshagymával, egy nyers tojással, sóval, őrölt borssal. Ezt a húskeveréket a kivert felsálszeletre terítjük, közepére egy sorban keményre főtt, meghámozott tojásokat fektetünk, és az egészet úgy göngyöljük össze, hogy a tojást körös-körül darált hús, azt meg a felsál ölelje körül. Evőkanálnyi zsiradékon, fedő alatt megpárolunk egy kis fej, reszelt vöröshagymát, hozzáadunk egy lereszelt sárgarépát, és együtt kicsit pirítjuk. Beleadjuk az összegöngyölt és fonallal átkötött húst, mindkét oldalán átsütjük, majd kevés vizet aláöntve, jó puhára pároljuk. Tálalásnál a húsról a fonalat eltávolítjuk, deszkán felszeleteljük és tejföllel ízesített levébe visszatéve, újból átforraljuk.
Hidegen is kitűnő, akkor a mártásból kivéve hagyjuk hűlni.

Stefánia szelet
Elkészítése:
50-60 dkg laposra vágott borjúszeletet húsverővel kiverünk és megkenjük szardellás vajjal. 4 keményre főtt, héjától megtisztított tojást belegöngyölünk és spárgával körülkötjük. Külső részét szalonnával megtűzdeljük és lábasba téve, zsírban, kevés vízben pároljuk, sütőben felsütjük.

Stefánia vagdalt
Hozzávalók:
40 dkg sertésdagadó vagy lapocka, 1 száraz zsemle, 15 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 nyers tojás, 3 kemény tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, só, őrölt bors, fokhagyma, ízlés szerint.

Elkészítése:
A húst kétszer megdaráljuk, hozzáadjuk az áztatott és erősen kinyomkodott zsemlét, a kevés zsírban megpirított vöröshagymát, a nyers tojásokat. Jól összedolgozzuk, fűszerezzük, és vizes kézzel, zsemlemorzsával borított deszkán hosszúkás cipó alakra formázzuk. Közepén hosszanti irányban tenyerünk élével mély árkot képezünk, amelybe beletesszük egymás mellé a kemény tojásokat, ugyanúgy előkészítve, mint az előző receptnél. Ezután a hús két oldalát teljesen összehúzzuk, még egyszer formázzuk, tetejét tojásfehérjével megkenjük (nehogy sütéskor szétnyíljon). Zsemlemorzsában megforgatjuk, és tepsiben, forró zsírban egy kevés víz aláöntésével pirosra sütjük. Jobb lesz az íze, ha sütéskor egy kisebb fej négyfelé vágott vöröshagymát is melléteszünk. Ha elkészült a vagdalt, a zsírból kiemeljük, lecsepegtetjük, és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.
Fogyasztható salátákkal hidegtálon és szendvicseken vékonyra szeletelve.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A STEFÁNIÁK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.