Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A STEFÁNIÁK 4.

2016.12.12

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Salisbury steak
Hozzávalók:
marhahús (stefánia, felsál, fehérpecsenye) 70 dkg, poharas tejföl 2 dl, só 2 dkg, bors l csipetnyi, zsemlemorzsa 10 dkg, vaj 10 dkg, banán (5 kisebb) 60 dkg.

A sovány marhahúst finom tárcsájú húsdarálón kétszer ledaráljuk. Sóval, borssal, tejföllel összedolgozzuk. A masszát rúd alakúra formázzuk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd még egyszer formázzuk, és vajjal kikent cserépedénybe tesszük. Fél dl vizet öntünk közé. A tálat befedve 60-70 percre a sütőbe tesszük. A megtisztított banánokat hosszában félbevágjuk, vajban mindkét oldalukon megsütjük, és a hús mellé téve fedő nélkül kb. 10 percig sütjük.
Tálaláskor a felszeletelt steakre két sült banánt teszünk, és vajjal meglocsoljuk.

Spanyol stefánia
Hozzávalók:
1 kg stefánia, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg fehérrépa, 1 fel hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanál paradicsompüré, 2 db narancs, 1 babérlevél, 3 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 evőkanál ribiziíz, 2 dl vörösbor, 12 db gombafej, 1 pohár konyak.

Elkészítése:
A húst felszeleteljük, kicsit kiverjük, megsózzuk, borsozzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk. Töpörtyűjét kiszedjük, teszünk hozzá kevés olajat, ezen, hirtelen átsütjük a hússzeleteket, és félretesszük. A pecsenyezsiradékban megpirítjuk a felszeletelt zöldséget, az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, fokhagymát, babérlevelet, megszórjuk liszttel. Felöntjük vörösborral, kevés vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. A hússzeleteket kiszedjük, mártását ízesítjük 1 narancs levével, 1 kanál ribizli lekvárral. A narancs apróra vágott héját megfőzzük, leöntjük 1 pohár konyakkal, és hozzáadjuk.
Tálalásnál minden hússzeletre egy-egy heghámozott narancsszeletet, közepére egy sült gombafejet helyezünk, és körülöntjük a forró mártással.

Stefánia borjúsült
Hozzávalók:
3 főtt tojás, 70 dkg borjúcomb (legjobb a diója), só, olaj, 1 kiskanál finomliszt, 1 mokkáskanál paradicsompüré, főzőmargarin.

Elkészítése:
A tojásokat meghámozzuk, és a végüket levágjuk, hogy a töltésnél jobban illeszkedjenek. A borjúhúst a közepén éles-hegyes késsel felszúrjuk és a tojásokat a nyílásba bujtatjuk. A hús mindkét végét fogvájóval felszúrjuk, megsózzuk és nagy lángon, forró olajon körös-körül fehéredésig elősütjük. Ezután egy kevés vizet aláöntünk és lefedve, kis lángon megpároljuk, de sütőben is elkészíthetjük. Végül a húst kiemeljük és a visszamaradt levéből a liszttel meg a paradicsompürével pecsenyelevet főzünk, amibe a margarint is belemorzsoljuk.
A húst felszeleteljük, a pecsenyelevet rászűrjük és vajas burgonyával tálaljuk.

Stefánia rizottó
Elkészítése:
Először sós vízben főzzünk meg 4 tojást, majd készítsünk egy adag párolt rizst a Rizibizinél leírt módon. Amíg a rizs fő, tisztítsunk meg 15 dg csiperkegombát, 5 dg sárgarépát, 5 dg fehérrépát, 3 dg karalábét, 2 dg zellert, és vágjuk kb. 0,5 cm széles kockákra. Utána egy diónyi vöröshagymát metéljünk apróra, és 6 dg vajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, pár percig dinszteljük még, majd engedjük fel 0,5 dl vízzel, szórjunk bele fél mokkáskanál sót, negyed mokkáskanál kakukkfüvet vagy curryt, valamint egy csipet őrölt borsot, és pároljuk puhára. Közben fejtsünk ki 30 dg friss hüvelyes borsót, és megmosva adjuk a félig megpuhult zöldségekhez.

Ha valamelyik kemény maradt, öntsünk hozzá még egy kis vizet, és pároljuk tovább. Amikor megpuhult, süssük le a vegyes zöldséget zsírjára, és keverjük az előzőleg készre főzött, párolt rizshez.

Végül vágjuk ugyancsak 0,5 cm széles kockákra a kemény tojásokat, és egy kis csomó apróra metélt petrezselyemmel együtt óvatosan forgassuk bele a rizottóba.

Takaréklángon, fedő nélkül főzzük még pár percig, hogy az ízek összeérjenek, és melegen tálaljuk. Szórjunk a tetejére 4 dg reszelt sajtot, egyenletesen elosztva. Szép formás lesz a rizottó, ha kivajazott csészébe vagy levesmerő kanálba nyomkodjuk, és ebből borítjuk a célszerűen előmelegített tányérra. Tartalmasabbá tehetjük, amennyiben paradicsommártást is adunk mellé. Hűtőszekrényben tároljuk. Télen 15 dkg gyorsfagyasztott borsót használhatunk hozzá.
Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl se a rizst, se a zöldségeket, mert kása lesz a rizottóból.
Rántott vagy sült hússal még jobb!

Stefánia töltött kenyér
Elkészítése:
A felhasznált kenyér ne legyen túl vastag: pl. nagyobb francia kenyér, vagy hosszúkás kilós kenyér. Vágjátok le az egyik végét és szedjétek ki úgy a belét, hogy azért maradjon fala. Vegyetek elő egy mirelit vegyes zöldséget és gombát. Kevés olajon pároljátok meg kevés bors, Vegeta, majoránna és bazsalikom társaságában.
Tegyétek hozzá a szeletekre vágott virslit, és a megmaradt apró felvágott darabkákat. Végezetül verjetek fel 3 - 4 tojást és öntsétek erre a keverékre. Amikor megszilárdult, töltsétek meg vele a kenyeret és tegyétek 10 percre forró sütőbe, hogy egy kicsit piruljon.
Feltétlenül hűtsétek ki, és éles késsel szeljétek fel, mert különben szétesik!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A STEFÁNIÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.