Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - SASLIKOK ÉS ROKONAIK 1

2019.01.22

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Arab saslik(Libanon)
Hozzávalók:
1 kockára vágott báránycomb, 1 dl salátaolaj, 2 dl fehérbor, 1 csésze apróra vágott hagyma, késhegynyi őrölt kömény és fahéj, bors, só.

Keverjünk mindent össze, hagyjuk állni 1 órát. Húzzuk grillpálcára a húskockákat, tegyük forró grillbe.
Süssük 10-12 percig.
Locsolgassuk a páclével.
Ne száradjon ki.

Baconos pulykanyárs
Hozzávalók 3 - 4 személy részére:
1 kg pulykacomb, - mell, 25 dkg bacon, grillfűszerek, olaj, só

A pulykahúst 1,5 - 2 cm-es kockákra vágjuk. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, az olajjal összeforgatjuk. Néhány órán át hűtőszekrényben állni hagyjuk az így elkészített húst.
Sasliknyársra húzzuk a húsdarabokat úgy, hogy közé " befűzzük " a szalonnacsíkokat hullámvonalszerűen.
A rostélyrácsra helyezzük a nyársat, és parázs fölött megsütjük.
Időközönként megforgatjuk.

Báránysaslik
Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott bárányhús, 8 apró vöröshagyma, 4 közepesen kemény paradicsom, 2 csemege uborka, só, fél kiskanál őrölt kakukkfű, fél mokkáskanál fokhagymás só, l mokkáskanál pirospaprika, 3-4 evőkanál olaj

A bárányhúst jó 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, a paradicsomok szárát kimetsszük. Mindkettőt félbe (ha nagyobbak, akkor cikkekre) vágjuk. Az uborkát ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Az így előkészített anyagokat nyársra húzzuk úgy, hogy a végeikre hagyma kerüljön.
Kissé megsózzuk.
A fűszereket az olajba keverjük, és a nyársakat forgatva, erősen izzó parázs fölött úgy 20 perc alatt színesre sütjük.
Közben a fűszeres olajjal többször megkenjük.

Bolgár pásztornyárs(saslik)
Hozzávalók:
15 dkg vesepecsenye, 15 dkg szűzpecsenye, 15 dkg bárányhús, 5 dkg füstölt szalonna, 3 fej hagyma, 3 paradicsom, 2 paprika, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk paprika, margarin.

A húst, szalonnát, paradicsomot, hagymát és paprikát szeletekre vágom (kb. 3x3x1 cm). Sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítem.
Váltakozva nyársra húzom, majd megszórom paprikával, majd jó erős parázs felett forgatva megsütöm.

Saslik trükk: Áztassuk a fapálcikákat egy éjszakán át vízben, akkor a hús könnyebben válik le a pálcikákról.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A SASLIKOK ÉS ROKONAIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.