Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A SASLIKOK ÉS ROKONAIK 2.

2019.08.03

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Csirkemellfilé saslik, aszalt szilvával
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemellfilé (750 g), 16 db aszalt szilva, 8 fapálcika, 4 evőkanál méz, 4 evőkanál salsa grillszósz vagy ketchup, bors, olaj

A csirkemell filéket darabonként, 6 egyforma részre vágni, váltakozva a szilvával egy-egy fapálcikára felszúrni, úgy, hogy hússal kell kezdeni és zárni.
A mézet a grillszósszal vagy ketchuppal összekeverni és az előzőleg beborsozott saslikokat bekenni.
A grillezés előtt az olajjal bekenni, majd minden oldalán 4-4 percig grillezni.
Ne túl nagy hőfokon, mert a méz hamar karamellizálódik.

Ghánai saslik
Hozzávalók:
1 kg apró kockára vágott marhahús, 1 ek paradicsompüré, 2 ek olaj, 1 ek nagyon csípős pirospaprika, 1 kis doboz darabolt ananász.

Keverjük össze a paradicsomot, olajat, paprikát, sót, 2-3 ek ananászlét.
Húzzuk a húst az ananásszal váltakozva megolajozott grillpálcákra, kenjük be a mártással.
Parázson (grillben) süssük, közben kenegessük a mártással.

Grúz saslik
Hozzávalók:
50 dkg sertés- vagy juhhús, 3-4 fej vöröshagyma, 1 csomó zöldhagyma, 4 paradicsom, só, törött bors, 2 ek ecet, 1 csomó petrezselyem, zsír a sütéshez

Elkészítése:
A húst kisebb szeletkékre vágjuk, tálba tesszük, egy fej apróra vágott hagymát, 2 ek ecetet és petrezselyemzöldet hintünk rá. Befedjük, és 2-3 órára hideg helyre tesszük, hogy a húst átjárja a páclé.
A hússzeletkéket vöröshagymakarikákkal felváltva nyársra vagy hurkapálcikákra szúrjuk, és serpenyőben megsütjük.
A kész saslikot levesszük a nyársról, tálra rakjuk, és leöntjük olvasztott vajjal.
Zöldhagymával és gerezdekre vágott paradicsommal tálaljuk. Rizsköretet adhatunk hozzá.

Gyümölcsös halnyárs
Hozzávalók:
40 dkg tengeri halfilé, 4 alma, 3 őszibarack, 1-1 piros és zöld húsú paprika, 2 citrom, olívaolaj, só, ételízesítő

Elkészítése:
A halhúst, és a hámozott gyümölcsöket, a paprikákat egyforma, 3 centis darabokra vágjuk. Az almát citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
A hozzávalókat sorban sasliknyársra húzzuk.
A színes nyársakat sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és felforrósított teflonserpenyőben minden oldalukat 2-3 percig sütjük.
Vajon átforgatott, mazsolával főtt rizzsel tálaljuk.

Harcsából készült saslik
(kalmük recept)
Hozzávalók 5 személyre: 1,5 kg harcsa, 0,5 dl étolaj vagy 5 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 0,5 dl ecet, só, bors, babérlevél - ízlés szerint Elkészítése:
A harcsát kifilézzük, 2,5 - 3 dkg-os darabokra vágjuk, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, az ecetet, a borsot, a sót, a babérlevelet és 1,5 - 2 óráig pácoljuk. Azután jól átforrósított serpenyőben, étolajban vagy szénen kisütjük.
Tálaláskor a saslikot petrezselyem zöldjével, hagymával díszíthetjük.

Saslik trükk:
Áztassuk a fapálcikákat egy éjszakán át vízben,
akkor a hús könnyebben válik le a pálcikákról.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A SASLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.