Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A SASLIKOK ÉS ROKONAIK 4.

2020.05.01

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Kebab sikhi
(perzsa borjúnyárs)
Hozzávalók:
50 dkg borjúhús, 1 piros és 1 zöldpaprika, 15 dkg apró hagyma, 8 koktélparadicsom, 1/2 csésze joghurt, 1 ek reszelt hagyma, 1 ek citromlé, 1/2 tk sáfrány, só, bors.

Elkészítése:
A sáfrányt mozsárban megtöröm, és egy csészében felöntöm 1/4 csésze, forró vízzel, majd pár percre lefedem.
Mikor kihűlt, összekeverem a joghurttal, a reszelt hagymával, citromlével, sóval, borssal.
A húsokat felkockázom és egy éjjelen át, pácolom a hideg marinádban.
Másnap a hagymát megtisztítom, a paprikákat darabokra vágom.
A hozzávalókat váltakozva a nyársakra húzom.
Jó faszén parázson körben szép pirosra sütöm.

Kusikacu, japán saslik
Hozzávalók:
1/2 kg sertéshús, 1 doboz gomba, 1 zöldpaprika, 1 nagy fej hagyma, liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz

Elkészítése:
A húst 2 cm-es kockákra, a zöldségeket falatnyi darabokra vágjuk.
Rövid bambuszpálcikára tűzzük, lazán.
Sózzuk, borsozzuk.
A szokott módon panírozzuk, bő olajban, lassan pirosra sütjük.
Ketchupból, szójaszószból, Worchester szószból öntetet készítünk, a saslik mellé kis tálkában adjuk.
A japánok rizzsel tálalják.

Litván saslik
Hozzávalók 1 személyre:
24 dkg birka- vagy sertéshús, 2,5 dkg hagyma, só, bors, negyed citrom, 15 dkg "köret": paradicsom, padlizsán, uborka, petrezselyem.

Elkészítése:
A húst 3-4 dkg-s darabokra vágjuk, felnyársaljuk, és parázsló szén felett megsütjük.
Sütés közben fűszerezzük.
A húshoz felkarikázott hagymát, zöldhagymát, citromot vagy nyárson sült zöldségeket adunk.
Petrezselyemmel megszórjuk.

Mexikói saslik
Hozzávalók:
25 dkg sertéscomb, 25 dkg bárányhús, 4 db vöröshagyma, 2 db cukkini, 4 ek olaj, 1 ek méz, 3 ek ketchup, koktél kukorica, paprikakrém.

Elkészítése:
A húst megtisztítjuk, és kisebb kockákra daraboljuk.
A vöröshagymát negyedeljük, a cukkinit szeleteljük.
A lecsepegtetett koktél kukoricával felváltva nyársra húzzuk.
Az olajat a ketchuppal, és a paprikakrémmel elkeverjük, megkenjük vele a nyársakat, majd egy óra pihentetés után faszénparázs fölött forgatva megsütjük.

Nagykunsági birka-saslik
Hozzávalók:
80 dkg birkalapockát egyforma, 3 x 3 cm-es kockákra vágunk.
Ujjnyi vastagra ugyancsak felvágunk 15 dkg füstölt szalonnát, 5-6 db közepes vöröshagymát, ugyanannyi paradicsomot meg egy kisebb uborkát.

Elkészítése:
Ezeket váltakozva nyársra húzzuk és sülés közben erősen fokhagymás fűszeres (kakukkfű, gyömbér, őrölt fehér és fekete bors) olajjal kenegetjük.

 
Saslik trükk:
Áztassuk a fapálcikákat egy éjszakán át vízben,
akkor a hús könnyebben válik le a pálcikákról.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A SASLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.