Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


STEAKOK ÉS ROKONAIK 2.

2019.06.16

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

 

BALKÁNI BIFSZTEK
Hozzávalók:
200 g marhahús, 200 g sertéshús, 200 g birkahús, bors, majoránna, 1/4 nem permetezett citrom héja, só, étolaj   (mintegy 1/2 dl), 4-5 tojás

Elkészítése:
A húst megmossuk, megszárítjuk, nagy darabokra vágjuk és megdaráljuk.
Kiadósan megborsozzuk (jó fűszeres legyen), hozzáadjuk a majoránnát, a citrom reszelt héját, a sót, olajat és 1 tojást.
Az egészet simára gyúrjuk és hideg helyen legalább 1 óráig állni hagyjuk.
Mintegy 150-150 g-nyi masszából kerek cipócskákat formálunk, és a tetejüket vizespohár aljával benyomjuk, hogy mélyedés keletkezzen.
Olajjal megkent sütőrácson sütjük.
Mielőtt egészen megsülne, mindegyiknek a közepébe beleütünk egy-egy tojássárgáját, azzal együtt sütjük meg.
Sült burgonyával, zöldhagymával, friss paradicsommal és kétszersülttel szokás tálalni.

BARACKOS CSIRKEMELL-STEAK
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 20 dkg kajszibarack, 2 db sült-hússzaft kocka, 15 dkg sajt, 1 dl olaj, só, reszelt gyömbér

Elkészítése:
A megmosott csirkemellből 15 dkg-os szeleteket vágunk.
Enyhén potyoljuk.
Mindkét oldalát meghintjük sóval, reszelt gyömbérrel.
Kevés előhevített olajon elősütjük.
A megmosott, megpucolt, magtalanított kajszibarackot felszeleteljük, a húsra halmozzuk.
Meghintjük reszelt sajttal.
Forró sütőben aranysárgára sütjük.
A csirke visszamaradt zsírjában feloldjuk a sült-hússzaft kockákat.
Tálaláskor ezt öntjük a csirke-steakek alá.
Párolt zöldségekkel körítjük.
Elkészítési idő: 50 perc

BEEFSTEAK 01.
Elkészítése:
15-16 dkg bélszínszeletekre 12 dkg vékony szelet füstölt szalonnát téve feltekerjük, sózzuk, borsozzuk, zsineggel átkötjük.
Salátaolajjal leöntve kb. 30 percig pihentetjük.
Forró zsírban mindkét oldalt rozsdabarnára sütjük.
Kis idő múlva újra visszatéve a tűzre, még kb. 6-8 percig sütjük.
A salátaolajat a sütőzsírhoz öntve elkeverjük.
Eltávolítjuk a zsineget, a bélszínt zsírban sült kenyérszeletre téve leöntjük a sütőzsírral.
Tálalhatjuk burgonyapürével, sós vízben főtt, vajjal leöntött zöldséggel, salátával, zsírban sült burgonyával.

BEEFSTEAK 02.
Hozzávalók:
8 szelet, ujjnyi vastag vesepecsenye, mustár, só, őrölt bors, 2 ek zsír, olaj

Elkészítése:
A hússzeleteket megborsozzuk, vékonyan bekenjük mustárral, olajjal. Legalább másnapig állni hagyjuk. Forró zsírban a szeletek mindkét oldalát 3-3 percig sütjük (ha nem szeretjük véresen, kicsit tovább), megsózzuk.
Burgonyapürével, párolt zöldségekkel tálaljuk.
Szokás a kisült szeletekre 1-1 tükörtojást is ültetni, külön csészében mustárt, ketchupot vagy Worchester mártást adni hozzá.

BEEFSTEAK 03.
Hozzávalók:
0,8 kg vesepecsenye, 15 dkg zsír, 1-1 késhegynyi bors, só, 1/8 fej vöröshagyma, 6 db tojás

Elkészítése:
A húst gömbölyű szeletekre vágjuk, borssal, reszelt hagymával megkenjük, állni hagyjuk.
Nagyon forró zsírban hirtelen 5 percig sütjük, esetleg 8 percig.
Sütés közben sózzuk.
Tükörtojást teszünk rá.
Négy, öt félével körítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A STEAKOK ÉS ROKONAIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.