Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - APRÓPECSENYÉK 1

2018.10.19

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

 

Brassói aprópecsenye, Szászika módra
Sajnos, az utóbbi időben, a hús árának az emelkedésével, egyenes arányban romlik a brassói aprópecsenye minősége. A legtöbb helyen, tisztelet a kivételnek, már az alapanyagokkal szúrják el a dolgot, mivel a szűzpecsenye helyett, mindenféle nyesedéket, maradékot tesznek bele. Mivel a fokhagyma is elég drága, abból is kevesebbet tesznek bele, pedig az adja meg az étel ízét. NA és a lényeg! Csak is kimondottan zsírban kell sütni, és nem pedig olajban. Nincs annál jobb, mint mikor a végén, a tányér aljából kitunkolja az ember, egy kevés frisskenyérrel a jó fokhagymás, borsos zaftot, ami nem tévesztendő össze a vízzel. Na és a legfontosabb, forró zsírban kell sütni, és nem párolni.
Előbb a krumplit, majd a húst, és a legvégén összerázni a krumplit a hússal, átsütni, és ekkor jöhet bele a rengeteg fokhagyma, a legvégén.

 

Aprópecsenye körösi módra
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé (ketchup vagy 2 evőkanál paradicsompüré és 1,5 dl víz), 1 dl tejszín, kicsi zellergumó (vagy 1 evőkanál szárított zellerlevél), kevés cukor, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.

A húst megmossuk, letörölgetjük, majd kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük (vagy nagyon finomra vágjuk), és a forró olajon üvegesre pároljuk. Ezután a húst rádobjuk, és gyakori keverés közben hirtelen, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Meghintjük sóval, borssal, belereszeljük a tisztított zellert (vagy hozzákeverjük a szárított zellerlevelet), és tovább pirítjuk még 5 percig, csak ezután öntjük rá a paradicsomlevet. Ízlés szerint cukrozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús teljesen puha, fedő nélkül zsírjára sütjük, és tejszínnel meglocsolva, jól átforgatjuk.
Sós vízben főtt cérnametélt a hozzáillő köret.

Birsalmás ragu
Hozzávalók:
1 nagy birsalma (vagy birskörte), 50 dkg lapocka, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, cukor, 2 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, só.

A húst megmossuk, megtöröljük, és kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra vagdaljuk (vagy megreszeljük). A felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a húst rádobva, erős lángon gyakori keverés közben addig pirítjuk, amíg meg nem fehéredik. Ezután hozzáadjuk az előzőleg meghámozott, kicsumázott és vékony gerezdekre vágott birsalmát, megsózzuk és meghintjük a fűszerekkel, majd aláöntünk 1,5 dl vizet. Lefedve puhára pároljuk, közben néhányszor megkeverjük. Ha a hús megpuhult, ízlés szerint kevés cukorral enyhítjük a birsalma savanyú ízét.
Zsírjára sütjük, végül elkeverjük benne a tejfölt, de már nem forraljuk.
Burgonyafánkkal vagy burgonyalángossal finom ez a különleges, pikáns étel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - AZ APRÓPECSENYÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.