Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - APRÓPECSENYÉK 2.

2018.11.24

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Currys ragu
Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 dl alma- vagy egyéb gyümölcsecet (esetleg borecet), késhegynyi őrölt gyömbér, 1 teáskanál curry, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só.

Elkészítése
A húst megmossuk, letöröljük, és kockákra vagdaljuk. A tisztított fokhagymát szétzúzzuk és összekeverjük a többi fűszerrel, majd az ecetbe öntjük. Ezt a fűszeres ecetet rácsorgatjuk a húsra, jól megforgatjuk, és hideg helyen érleljük legalább 3 órán keresztül. (Még jobb, ha ezt a pácolást, a sütést megelőző napon végezzük.) Sütés előtt a tisztított vöröshagymát nagyon apróra vagdaljuk, és a felhevített olajon üvegesre pároljuk. A levétől lecsöpögtetett húst a hagymás olajra dobjuk, és addig pirítjuk, amíg minden darabja megfehéredett.
Aláöntünk 2 dl vizet, hozzáadjuk a leszűrt páclevet, és befedve puhára pároljuk.
Petrezselymes párolt rizs illik hozzá.

Erdélyi tokány
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál tárkony, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 3 evőkanál olaj, törött fekete bors, só.

Elkészítése
A húst megmossuk és letörölgetjük, majd hosszú, vékony laskára metéljük. A paradicsomot lehéjazzuk és felszeleteljük, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és vékony szeletekre vagdaljuk. A vöröshagymát tisztítás után felkarikázzuk, majd a forró olajon üvegesre fonnyasztjuk, és a húst rádobva, erős lángon hirtelen lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a paradicsomot és a zöldpaprikát, ezután 2 dl vizet aláöntve befedjük, és puhára pároljuk. Ha a vizet idő előtt elfőné, pótoljuk. Csak akkor hintjük meg a tárkonnyal és a csomborral, ha a hús zsírjára sült.
Juhtúrós galuska a hozzáillő erdélyi köret, ami ugyanúgy készül, mint a hagyományos galuska, csak a fele liszt helyett ugyanannyi juhtúrót teszünk a tésztába, és tejfölös zsírba szedjük.

Farmer ragu
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg szemes kukorica (1 kis doboz csemegekukorica-konzerv, vagy 1 csomag gyorsfagyasztott kukorica), 25 dkg gomba, 25 dkg kifejtett zöldborsó (vagy ugyanennyi konzerv zöldborsó, esetleg gyorsfagyasztott zöldborsó), 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 mokkáskanál chili (vagy Cayenni bors), 1 cseresznyepaprika vagy csípős fűszerpaprika, 1 dl tejszín, só.

Elkészítése
A húst megmossuk, letörölgetjük, és vékony metéltre vágjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát vékony karikákra, a gombát szeletekre, a vöröshagymát pedig karikákra vágjuk. (A konzerv zöldborsót és a konzerv kukoricát csak a végén kell hozzáadni az ételhez.) A füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, és üvegesre sütjük rajta a vöröshagymát, ezután rádobjuk a húst és a zöldségeket. Erős lángon lepirítjuk, majd megsózzuk és fűszerezzük. Aláöntünk 2 pohár vizet, és befedve, puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, hogy a lábos aljához ne kapjon.
Ha a hús puha, zsírjára sütjük. Végül belekeverjük a tejszínt, jól átforgatjuk, de már nem forraljuk.
Hagymás paradicsomsalátát és párolt rizst kínáljunk mellé. (Utóbbit csak akkor, ha a család nagyétkű.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - APRÓPECSENYÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.