Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


APRÓPECSENYÉK 3

2019.04.25

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Fokhagymás aprópecsenye vele sült burgonyával
Hozzávalók: 60 dkg lapocka, 80 dkg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, olaj a burgonya sütéséhez, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.

Elkészítése: A húst megmossuk, letöröljük, a burgonyát meghámozzuk, a fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk. A húst is, a burgonyát is egyforma nagy darabkákra vagdaljuk. A szalonnát apróra metélve kiolvasztjuk, és a zsírján, erős lángon lepirítjuk a húst. 2 dl vizet aláöntve befedjük, és puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a burgonyát forró olajba dobjuk, és pirosra sütjük. Szűrőlapátra téve a felesleges olajat lecsöpögtetjük, majd tűzálló tálba öntjük.

Nem szabad megsózni, nehogy a burgonya megpuhuljon.

Ha a hús közben megsült, zsírjára sütjük (azaz a felesleges vizet elpárologtatjuk), és a burgonyához keverjük. Ekkor meghintjük a nagyon apróra vágott fokhagymával, törött borssal, jól átforgatjuk, és néhány percig pirítjuk.

Csak a tányéron szabad megsózni! Bármilyen ecetes salátával nagyon finom.

Gombás ragu
Hozzávalók:
40 dkg lapocka, 25 dkg gomba, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma (vagy ugyanennyi vöröshagymakrém), törött fehér bors, só.

Elkészítése:
A húst megmossuk, letörölgetjük, és vékony laskára metéljük. A gombát megtisztítjuk, és szintén vékonyra vagdaljuk. 6 dl vizet felforralunk, és a húst beledobjuk. Ha a hús megfehéredett, hozzáadjuk a gombát, a reszelt vöröshagymát, a sót és a borsot. Lefedve puhára főzzük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, és ha a hús már puha, berántjuk vele a gombás ragut. Simára keverve sűrűre főzzük, meghintjük a nagyon finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és belekeverjük a tejfölt. Egy pillanatig forraljuk, majd a lángot eloltva lefedve tartjuk a tálalásig. Rizibizi vagy párolt rizs a hozzá illő köret.

Húsmetélt bundában
Hozzávalók:
40 dkg comb, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 4 evőkanál liszt, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, olaj a sütéshez, kevés tej, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A húst megmossuk, letörölgetjük, majd 2 cm-es csíkokra vagdaljuk. Besózzuk és félretesszük. A burgonyát megtisztítjuk, és nyersen lereszeljük. Hozzákeverjük a lisztet, a felvert tojásokat, sót, törött borsot a megtisztított, lereszelt vöröshagymát, meg a szerecsendióvirágot. Jól összedolgozzuk, ezután állni hagyjuk 10 percig. Annyi tejet adunk hozzá, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk. A húscsíkokat ebben a tésztában megmártjuk, majd bő, forró olajban pirosra sütjük. Ízlés szerint tálalhatjuk majonézes mártással vagy salátával.

Kapros fazék
Hozzávalók:
50 dkg zsírosabb lapocka, 3 fej vöröshagyma, 75 dkg burgonya, 3 paradicsom, 3 dl tejföl, 2 evőkanál finomra vágott zöld-kapor (vagy szárított kapor), 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A húst megmossuk, majd letöröljük, és vékony hosszú csíkokra vagdaljuk. Kikent teflonserpenyőben (vagy palacsintasütőben) erős tűzön, saját zsírján lepirítjuk, közben állandóan keverjük, hogy le ne égjen. Ha a hús lepirult, átöntjük egy fazékba, mellé dobjuk a tisztított és karikákra vágott vöröshagymát, bőven megsózzuk és meghintjük törött borssal, majd együtt pirítjuk addig, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ezután ráöntjük a tejfölt, és 10 percig fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a tisztított és vékony hasábokra vágott burgonyát, 1 dl vizet aláöntünk, és befedve addig pároljuk, amíg a burgonya meg nem puhult. Keverni nem, csak rázni szabad az edény oldalát, hogy a burgonya szét ne essen. Ha már majdnem kész az étel, beletesszük a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot, rászórjuk a kaprot, és összeforraljuk.

Tálalás előtt villával óvatosan átforgatjuk.

A tányéron mindenki ízlés szerint tejfölözheti.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - APRÓPECSENYÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.