Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


APRÓPECSENYÉK 4.

2019.06.11

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Sörös aprópecsenye
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dl világos sör, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanálnyi liszt, 2 gerezd fokhagyma, negyed citrom leve, kevés cukor, késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál csombor, fél babérlevél összetörve, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.

A húst megmossuk, letöröljük, majd kockákra vagdaljuk.
A vöröshagymát tisztítás után a felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk, és a rádobott hússal együtt hirtelen, erős lángon lepirítjuk.
Ezután ráhintjük a lisztet, és együtt pirítjuk néhány percig, természetesen ügyelve arra, hogy a liszt nehogy leégjen.
Ezután felöntjük sörrel, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, majd hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát.
Felforraljuk, és lefedve az előmelegített, forró sütőbe tesszük.
Közepes lángon, egy órán át, sütjük, az alatt az idő alatt a húson teljesen egynemű, zamatos mártás képződik.
Burgonyalepénnyel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.

Leányka rizses hús
Hozzávalók:
50 dkg lapocka vagy comb, 25 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 paradicsompaprika, 1 húsos zöldpaprika, 2 kemény paradicsom, 10 dkg gomba, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg főtt füstölt hús (sonka), 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl Egri leányka vagy egyéb fehérbor, törött fekete bors, só.

A húst megmossuk, letörölgetjük, majd nagyon apró kockákra vagdaljuk.
A füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját kiolvasztjuk, és a húst lepirítjuk rajta.
Az összes zöldségfélét megtisztítjuk, megmossuk, és a főtt füstölt hússal együtt laskára vágjuk.
A paradicsom héját lehúzzuk, és kis kockákra vagdaljuk.
A megmosott, lecsurgatott rizzsel együtt mindent összekeverünk, mély tűzálló tálba rakjuk, megsózzuk, fűszerezzük, és a nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel meghintjük.
Ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy a folyadék legalább 3 ujjnyival több legyen, mint a rizses hús.
A tálat alufóliával lefedjük (lehetőleg légmentesen zárjon), és előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütjük.
Akkor sült meg, ha a rizsszemek teljesen megduzzadtak, és a levét beszívta.
Tálalás előtt az egészet villával átforgatjuk (azért villával, hogy a rizs szét ne mázolódjon), és reszelt sajttal bőven meghintjük.

Mészáros ragu
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 1 kis doboz májkrém, 20 dkg apró szemű gomba (vagy 1 kis doboz gombakonzerv), 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors, só.

A húst megmossuk, leszárítjuk, majd vékony csíkokra metéljük. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vagdaljuk, és zsírját kiolvasztjuk. A zsíron a húst fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a tisztított, de egészben hagyott gombát, a megmosott, letisztított és 2 cm-es darabokra vagdalt zöldhagymát (szárastul), a szétzúzott fokhagymát, a villával szétnyomott májkrémet, a fűszereket, és 5 percig gyakori kevergetés közben együtt pirítjuk.
Ezután a borral felöntjük, és fedő alatt puhára pároljuk.
Végül zsírjára sütjük, és sült burgonyával kínáljuk.

Nyári gyümölcsös ragu
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 20-25 dkg kissé éretlen szilva vagy ringló, 5 dkg vaj, 1 csokor zöldhagyma, 2 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, késhegynyi őrölt ánizs, 2 dl édes fehérbor, őrölt fehér bors, só.

A húst megsózzuk, és leszárítás után kis kockákra vágjuk. A gyümölcsöt szintén megmossuk, kimagozzuk, majd félbe, illetve negyedekbe vagdaljuk. A felhevített vajon a tisztított és karikákra vágott zöldhagymát megfuttatjuk, ezután a húst hozzáadva, együtt pirítjuk tovább 5 percig.
Megsózzuk, ráhintjük a fűszereket, és a gyümölcsöt is hozzáadva, a borral felöntjük.
Fedő alatt puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, hogy le ne égjen.
Párolt rizs a megfelelő körete.

Óvári tokány
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 25 dkg tarhonya, 3 paradicsom, 10 dkg reszelt óvári sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint törött fekete bors, só.

A húst megmossuk, letöröljük, majd vékony laskára metéljük.
A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát az apró kockákra vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján üvegesre fonnyasztjuk, ráhintjük a pirospaprikát, majd a húst hozzátéve, állandó keverés közben lepirítjuk.
Megsózzuk és felöntjük 3 dl vízzel, majd fedő alatt félpuhára pároljuk.
A tarhonyát pirosra pirítjuk a forró olajon, megsózzuk, és a már félpuha húshoz öntjük.
Hozzáadjuk a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, beleszórjuk a reszelt sajtot, meghintjük törött borssal, és annyi vízzel öntjük fel, hogy legalább 2 ujjnyival több legyen a víz a lábosban, mint a tarhonyás hús.
Az egészet felforraljuk, majd lefedve, előmelegített, forró sütőbe tesszük, és takaréklángon 40 percig sütjük.
Akkor van készen, ha a tarhonya az összes szaftot magába szívta.
A sajttól különlegesen finom ízt kap.
Bármilyen salátával kitűnő egytálétel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - APRÓPECSENYÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.