Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - BORJÚ- ÉS MARHAPÖRKÖLTEK 4.

2018.12.13

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Göntéri pörkölt
Elkészítése:
A húst kétszer átdaráljuk. Befűszerezés után – ez só, bors, őrölt kömény hozzáadását jelenti - diónyi kis golyóbisokat formálunk belőle. Ettől kezdve úgy kell vele bánni, mintha pörköltet főznék, tehát párolt vöröshagyma, paprika, paradicsom, pirospaprika, majd belehelyezni a golyóbisokat, kis bort önteni alá, és lassan párolni.
Az elején nem szabad keverni, csak rázogatni.
Lassú munka!

Igazi farkpörkölt
Hozzávalók:
1 marhafarok, 30 dkg hagyma, 5 dkg zsír, 2 ek jófajta törött paprika, 2 ek lecsó, kevés köménymag, só

Elkészítése:
A farkat megtisztítom a faggyútól, és az ízeknél feldarabolom. A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre párolom, megszórom pirospaprikával, beleforgatom a farkdarabokat, keverés közben sózom, s mikor levet ereszt, akkor lefedem, és a legkisebb lángon félpuhára párolom (vizet csak mindig keveset adok hozzá). Hozzáadom a köménymagot és a lecsót, majd készre főzöm.
Törtburgonyával, vagy galuskával tálalom, vagy főzelék feltétnek.

Iszákos pörkölt
Hozzávalók: 60 dkg marhahús, 8 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 2 dl vörösbor, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, 1 babérlevél, só.

Elkészítése:
A kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, és megszórjuk pirospaprikával. Rátesszük a kockára vágott marhahúst, a zúzott fokhagymát és megsózzuk. Később hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
Kakukkfűvel, bazsalikommal és babérlevéllel fűszerezzük, majd ráöntjük a vörösbort, és puhára pároljuk.

Marhapörkölt 01.
Hozzávalók: 60 dkg marhaszínhús, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, só.

Elkészítése:
Kevés zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra összevágott hagymát és beletesszük a kockára vágott húst. Megsózzuk, és saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült, megpaprikázzuk, és kevés vízzel felöntjük. Gyakran megkeverjük és időnként vízzel felöntve, tovább főzzük.
Amikor a hús puhulni kezd, tegyük bele a cikkekre vágott zöldpaprikát is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - EGYÉB PÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.