Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - BORJÚ- ÉS MARHAPÖRKÖLTEK 5.

2019.01.29

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Marhapörkölt 02.
Elkészítése:
Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár. Személyenként fél db hagymát apróra vágunk, és forró zsírban megfonnyasztjuk. A húst kockákra vágjuk, megsózzuk, és a hagymához tesszük. Addig sütjük a hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el nem vesztette. Ekkor egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet teszünk rá, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Amíg puhul, a vizet többször pótoljuk.
Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is teszünk hozzá egy keveset kimagozva és karikára vágva.
Télen egy kevés paradicsompürét tehetünk bele.
Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.

Marhapörkölt 03.
Hozzávalók:
40-50 dkg lábszár, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 4 evőkanál olaj, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 cikk zeller, 1 dl száraz vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A húst megmosom, leszárítom, és kis kockákra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, és a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, és az edényt visszateszem a tűzre. Beleteszem a húsleveskockákat, és folyamatosan kevergetve, fehéredésig pirítom. Hozzáadom a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, valamint a megtisztított, és lereszelt zellert. Együtt pirítom pár percig, ezután ráöntök 1 pohár forróvizet, és fedő alatt párolom. Kevés forró vizet folyamatosan, apránként hozzátöltök, aszerint, hogy mennyire fő el a leve. Ügyelek arra, hogy csak keveset öntsek a húsra, majdnem saját levében kell megpuhulnia. Ha már puha, beleteszem a kockákra vágott paradicsomot, felöntöm a vörösborral, és zúzott fokhagymával fűszerezem.
Ezután addig forralom, amíg csak sűrű, kevés lé marad alatta.
Tarhonyával vagy sós vízben főtt burgonyával a legjobb.

Marhapörkölt 04.
Hozzávalók:
Marhafartő, vagy hátszín 1 kg, zsír 15 dkg, vöröshagyma 3 fej, paprika, só 1 késh., zöldpaprika 1 db, paradicsom 1 db.

Elkészítése:
Marhafartőt, vagy hátszínt apró, egyenletes kockákra vágunk fel. Ez alatt zsírban párolunk hagymát, ha ez sárgára pirult, tegyünk bele paprikát, és hagyjuk még néhány percig pirulni. A megmosott, és felkockázott húst tegyük bele, befödve párolni hagyjuk. Vigyázzunk, hogy le ne égjen, és öntsünk rá közben egy-egy kis vizet.
Tegyünk bele egy kis sót, zöldpaprikát, és 1 db paradicsomot.
Főzzük jó puhára, és körítve tálaljuk.

Marhapörkölt 05.
Hozzávalók:
50-60 dkg marhahús, 2 kanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 1 kiskanál pirospaprika, késhegynyi köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.

Elkészítése:
A kicsit kövérebb marhahúst kockára vágjuk, megmossuk. Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsírban átkeverjük, hozzá tesszük az apróra vágott fokhagymát, a köménymagot, a pirospaprikát, elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük. Néhány percnyi főzés után hozzátesszük a húst, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. Időnként megkeverjük, ha a leve elfőtt, a vizet pótoljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot.
Így készre pároljuk a pörköltet.
Csak annyi lé legyen rajta párolás közben, ami éppen ellepi.
Köretnek tarhonyát vagy galuskát adjunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HÚSEVŐK LEXIKONJA - BORJÚ- ÉS MARHAPÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.