Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - BORJÚ- ÉS MARHAPÖRKÖLTEK 6.

2019.02.12

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Marhapörkölt 06.
Hozzávalók 5 - 6 személy részére:
1.5 kg marhahús, 2 fej hagyma, 70 dkg krumpli, 1 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 3 ek. zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 ek. pirospaprika, 1 mk. majoránna, 1 mk. ételízesítő, 1 db csípős paprika, bors, só

Elkészítése:
A zsírt felolvasztjuk a bográcsban, majd apróra vágott hagymát szórunk bele, majd halványsárgára pirítjuk. Ezután a tűzről levéve az üstöt, belekavarjuk a pirospaprikát. A feldarabolt húst, a zöldpaprikát, a paradicsom felét a bográcsba tesszük, és visszarakjuk a tűz felé. Felöntjük bőven vízzel, hogy megpuhuljon a hús. Amikor felforr a víz, ízesítjük borssal, csípős paprikával, kevés majoránnával, ételízesítővel és összezúzott fokhagymával.
Gyakori kavargatás mellett hosszabb ideig főni hagyjuk.
Sózni csak a víz elpárolgása után érdemes, különben a hús nehezebben puhul meg.
Körítésként sós vízben főtt krumplit, vagy tarhonyát tálalunk, erre szedjük rá a szaftos pörköltet.

Marhapörkölt 07.
Az apró húsból 3-4 dkg-os darabokat vágunk, megmossuk, és jól lecsurgatjuk.
Felhevített zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve piros paprikát adunk hozzá, elkeverjük, és kevés vízzel felengedjük.
Beletesszük az összevágott apróhúst, megsózzuk és köménymagot, finomra vágott fokhagymát teszünk bele.
Időnként megkeverve mérsékelt tűzön pároljuk, amíg a levét zsírjáig elfövi, majd enyhe pirítás után kevés vízzel ismét felengedve tovább pároljuk.
Ha majdnem puha, zsírjára pirítjuk, ezután hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és a zöldpaprikát illetve télen gogosárit. Tartalmas mélyvörös színű leve legyen. Tálaláskor előmelegített tálba tesszük, tetejét néhány karika zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük.
Köretként tarhonyát, galuskát vagy petrezselymes burgonyát adhatunk.

Marhapörkölt burgonyagombóccal 01.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg marhalábszár, 1 kg lisztes burgonya, 12 dkg búzadara, 1 fej vöröshagyma, fél fej Lollo Bianco saláta 5 dl tej, 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, pirospaprika, durvára őrölt bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A húst megmossuk, és nagyobb kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát felkockázzuk, majd a forró olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, és hozzáadjuk a húst. 2-3 percig pirítjuk, megsózzuk, majd felöntjük a vörösborral.
Fedő alatt, kb. 1 órát pároljuk, közben kevés vízzel vagy húslevessel felöntjük.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd finomra reszeljük.
A tejet felforraljuk.
Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, belekeverjük a búzadarát, és hozzágyúrjuk a kinyomkodott burgonyát.
Vizes kézzel 10-12 gombócot formálunk belőle, és forrásban levő, sós vízben 20 perc alatt kifőzzük.
Közben a salátát megmossuk, lerázzuk, és nagyobb darabokra tépjük.
A megmosott, lerázott petrezselyemzöldet felaprítjuk.
Az olívaolajat összekeverjük a borecettel.
Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és beleforgatjuk a salátát.
A burgonyagombócot leszűrjük, és megforgatjuk az összevágott petrezselyemzöldben.
A vörösboros marhapörköltet a gombóccal és a salátával körítjük.

Marhapörkölt burgonyagombóccal 02.
Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár (esetleg kicsontozott sertéscsülök), 1 kg burgonya, 10 dkg búzadara, 5 dl tej, 1 vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, só, bors, szerecsendió, petrezselyem, olaj.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, meghintjük pirospaprikával és rádobjuk a felkockázott húst.
Átforgatjuk, sózzuk és ráöntjük a vörösbort.
Fedő alatt puhára pároljuk, szükség szerint kevés vizet vagy húslevest hozzáadva.
A tejet felforraljuk, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, beleöntjük a búzadarát és a megtisztított nyersen lereszelt burgonyát.
Jól összedolgozzuk, ha szükséges, utána ízesítjük és vizes kézzel gombócokat formázunk.
Sós, forró vízben kifőzzük, leszűrjük és megforgatjuk az apróra vagdalt petrezselyemben.
A megpuhult pörkölt mellé tálaljuk, csípős csalamádét kínáljunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HÚSEVŐK LEXIKONJA - BORJÚ- ÉS MARHAPÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.