Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÚBOS HÚSOK 1

2019.04.08

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Búbos hús 01.
Hozzávalók:
6 szelet hús (borjúborda, tarja, pulykamell kolozsvári szalonnával), 2 zsemlye, 3 dl tej, só, bors, olaj, hagyma, 10 dkg gomba, 1 tojás, petrezselyemzöld és 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:
A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, széleit bevagdossuk, hogy ne kunkorodjon, és pároljuk mindkét oldalukon, majd sózzuk, borsozzuk és kivajazott tepsibe egymásmellé, fektetjük. Zsiradékban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a tisztított darabolt gombát, és néhány percig még dinszteljük. Ha kihűlt, fűszerezzük borssal, sóval és az áztatott zsemlyével, tojással, aprított petrezselyemzölddel jól összegyúrjuk.
E töltelékből kupacokat halmozunk a hússzeletek tetejére és meghintjük a reszelt sajttal. Sütőben közepes lángon 30-35 percig sütjük, de legalább addig, míg, a sajt aranysárgára nem sül.
Vegyes tavaszi zöldségsalátával körítve tálaljuk.

 

 

Búbos hús 02.
Hozzávalók:
8 szelet kicsontozott rövid sertéskaraj, só, 2 csipet feketebors, 5 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 zsemle, az áztatásukhoz tej, 1 tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csapott kiskanál majoránna, 1 kis doboz májkrém-konzerv, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A hússzeleteket kiverem, besózom, beborsozom, és a vajon mindkét felükön megsütöm, majd lapos, tűzálló tálra egymás mellé fektetem. Az olajban - egy másik edényben - megfonnyasztom a vöröshagymát, hozzáadom az apróra vágott gombát, és sóval, őrölt borssal ízesítve addig párolom, amíg a saját levét el nem főtte. Összedolgozom a tejben áztatott, kinyomkodott, összemorzsolt zsemlékkel, a nyers tojással, a finomra vágott petrezselyemzölddel meg a majoránnával (ha gazdagabbá akarom tenni, belegyúrom a májpástétomot is).
A fűszeres tölteléket nyolcfelé osztom, és minden hússzeletre púposan ráhalmozom, rányomkodom.
A hússütésből visszamaradt vajjal meglocsolom, a sajttal meghintem, és a forró sütőben addig sütöm, amíg a teteje szépen meg nem pirult. A tűzálló tálon, burgonyapüré kíséretében adom asztalra.

Búbos hús 03.
Hozzávalók:
8 kis szelet pulykamell filé, 2 zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, 1 pulykamáj, 1 kis vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, olaj, 8 koktélparadicsom, vaj

Elkészítés:
A zsemléket tejbe áztatjuk, a húsokat kiklopfoljuk, és meghintjük sóval. A pulykamájat elkaparjuk, vagy nagyon apró darabokra vágjuk. A reszelt hagymát egy kanálnyi olajon, teflonserpenyőben egészen világosra pirítjuk. Rátesszük a májat, és átforgatjuk. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a kifacsart zsemléket. Nyers tojással összedolgozzuk, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. A pulykahúsokat mindkét oldalukon egészen kevés zsiradékban megsütjük, majd kiolajozott tepsibe rakjuk. Mindegyikre zsemlés masszát halmozunk, és egy-egy kis darabka vajat teszünk. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes tűzön jól átsütjük, hogy a teteje egészen megpiruljon.
Tetszőleges körettel tálalhatjuk. A tetejét petrezselyemzölddel és koktélparadicsomokkal díszítjük.
Készülhet másfajta hússal is, és a búbjába (töltelékbe) máj helyett gombát is rakhatunk.

Búbos hús 04.
Elkészítése:

Kicsontozunk, és vékonyra kiverünk 8 rövidkaraj-szeletet, beborsozzuk, és egy evőkanál olajon megsütjük. Közben egy kiskanál olajon megpirítunk egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, a tűzről levéve simára keverjük 2-3, tejben áztatott. Kinyomkodott, és összemorzsolt zsemlyével, 2 nyers tojással, és sóval, törött borssal. Még egy csapott kiskanálnyi majoránnával fűszerezzük. (Keverhetünk közé egy kis doboz konzerv marhamáj-pástétomot is.) Ezt a tölteléket a hússzeletekre púpozzuk, vizes kézzel szép domborúra formázva a tetejét, és a pecsenyével megöntözve, a sütőben megsütjük.
Tálalás előtt még meghinthetjük reszelt sajttal is.
(Nem szükséges frissen sült húsból készíteni, maradék felszeletelt sült húst is felhasználhatunk hozzá.)

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A BÚBOS HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.