Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CIGÁNYPECSENYÉK 4

2020.04.20

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Cigánypecsenye roston
Hozzávalók:
4 nagy szelet tarja, 2 evőkanál olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt bors

A tarjaszeleteket kissé kiverjük sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával vastagon bedörzsöljük.
Ráöntjük az olajat meg a bort és hűvös helyen, néhány órán át, érleljük.
A pácból kiemelve lecsepegtetjük, és faszénparázs felett mindkét oldalát pirosra sütjük, közben a visszamaradt páclével néhányszor meglocsoljuk.

 

Mártásos cigánypecsenye
Hozzávalók hat személyre: 2 kg sertéshús, 10 dkg liszt, 5 dkg pirospaprika, 5 dkg só, 1 dkg őrölt bors, 2 dkg delikát ételízesítő, 4 gerezd fokhagyma, olaj.

A szeletelt sertéshúst kiklopfoljuk, s ízlés szerint fűszerezzük; piros- paprikával, delikáttal összekevert lisztben megforgatjuk, kevés olajban mindkét oldalát megsütjük.
A hússzeleteket lábasba rakjuk.
Olajban megpároljuk az apróra vágott fokhagymát, a maradék lisztet is beletesszük és elkeverjük.
Ezután kevés vízzel fölengedjük, s a hússzeletekre öntjük.
Még pár percig pároljuk.
Az olajban párolt fokhagymás lisztet paradicsomlével is fölengedhetjük.
A cigánypecsenyét tört krumplival vagy pürével tálaljuk

Szegedi cigánypecsenye
Hozzávalók:
80 dkg sertéstarja, 8 db Pick Békebeli császárkaraj bacon szelet, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, mustár, pirospaprika, őrölt feketebors, só

A körethez:
60 dkg héjában főtt burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 adag csemege uborka, 1 adag ecetes paprika, 1 adag céklasaláta, 1 adag káposztasaláta, 4 db salátalevél, 2 evőkanál olaj, őrölt feketebors, só

Elkészítése:
A tarjaszeleteket fólia alatt húsverő kalapáccsal megütögetjük, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és mustárral ízesítjük, majd felhasználásig félre tesszük.
Felhevített olajban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tört burgonyát, finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal ízesítjük, és jól elkeverjük.
A szalonna és a tarjaszeleteket felhevített olajban ropogós pirosra sütjük.
Tálaláskor a tányérra teszünk egy saláta levelet, erre halmozzuk a savanyúságokat vegyesen, mellé tesszük a hagymás tört burgonyát, majd a burgonyára tesszük először a tarjaszelet, majd a sült szalonnaszelet.
Kevés pirospaprikával meghintve adjuk az asztalra.

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A CIGÁNYPECSENYÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.