Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - EGYÉB PÖRKÖLTEK 1

2019.03.04

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Másnapos pörkölt Klemi módra
Sűrűn előfordul, hogy a jó étvágyú család másnapra csak annyi pörköltet hagy meg, ami jó, ha egy-két emberkének elég. Ilyenkor szoktam bevetni egy ötletemet, ami nem más, mint ez a leírás Hozzávalók:
kb. 20 dkg jó zaftos pörköltmaradék, evőkanálnyi petrezselyemzöld, késhegynyi oregánó, só, őrölt bors, 2 dl tejföl, 30-40 dkg kifőzni való tészta (nagy kocka, csavart, makaróni, stb.)

Elkészítése
A tésztát hagyományos módon kifőzöm.
A pörköltet zaftostól ledarálom igen apró lyukú húsdarálón.
Összekeverem a fűszerekkel és a tejföllel, felforralom, ha kell, még ízesítem, majd összekeverem a kifőtt tésztával. Legjobb csirkéből és malacból készíteni, de bármi más is jó.
Próbáljátok ki, nem hiszem, hogy csalódnátok.
Megjegyzés:
Vadhúsból is elkészíthető, de akkor egy hagyományos vadas-alapot is kell hozzá készíteni, az alapot kiízesíteni (ecet, mustár, stb.) és ebbe kerül a ledarált massza, no meg a tejföl.

Másnapos pörkölt
További ötletek a címbeli témára: (Vegetáriánusoknak is van benne ötlet)
Elkészítése
1.) A megmaradt pörköltet ledarálva, egy kis fűszer, mint ahogy a Milánóit szoktad, kifőtt tészta és rá sajt.
2.) A megmaradt pörköltet ledarálva , esetleg még egy kis vajat teszel bele, ha van még maradék sonkád, azt is beledarálhatod. Kenyérre kenve, tetejére sajt, s mehet a grillsütőbe melegszendvicsnek.
Ha nem teszel bele vajat, akkor jó pizzára is.
3) Nem csak a húsból készült pörköltet lehet a fentiek szerint felhasználni, hanem a gomba-, tojás-, bab-, szója-, vagy karfiolpörköltet is. Igaz ez már vegetáriánus melegszendvics, de nagyon finom, én ezeket jobban kedvelem, mint hússal.
(Darálás helyett lehet turmixolni is. Akkor kevesebbet kell mosogatni, s hamarabb össze is szerelhető.) Érdemes több pörköltet készíteni, és a fentiek szerint elkészítve betenni a mélyhűtőbe.
Nagyon jó, ha váratlan vendég érkezik. A sajtot is, amikor megveszem, lereszelem az egészet, s lazán nylon zacskókba teszem, s ez is a mélyhűtőbe megy.
Azért jó lazán tenni, mert ha kiveszem, azonnal tudok kivenni a fagyos sajtból is.
Nem kell megvárni, hogy kiolvadjon.

Paradicsomos kolbászpörkölt
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg sütőben süthető mirelit hasábburgonya, 40 dkg kolbász 4 csemegeuborka, 1 zöld húsú paprika, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 üveg (170 ml) gyöngyhagyma, 1 doboz (425 ml) hámozott paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, só, bors, sütőpapír

Elkészítése:
A hasábburgonyát fagyottan, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben, 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) kb. 20 percig sütjük, közben időnként megforgatjuk. A kolbász héját lehúzzuk, majd a kolbászt hosszában négyfelé vágjuk és feldaraboljuk. A csemegeuborkát vékonyan felkarikázzuk. A paprikát kicsumázzuk, és vékony csíkokra metéljük. A vajat serpenyőben felforrósítjuk, és megsütjük benne a kolbászdarabkákat, a paprikacsíkokat és a felkarikázott csemegeuborkákat. Belekeverjük és lecsöpögtetett gyöngyhagymát. A hámozott paradicsomot felaprítjuk, és a paradicsompürével együtt a kolbászos keverékhez adjuk.
Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk.
Sóval, borssal fűszerezzük. A hasábburgonyát kissé megsózzuk, és még melegen, köretként külön kínáljuk.

Tojáspörkölt 01.
Hozzávalók:
4 személyre Nyolc kemény tojás, egy nagyobb fej hagyma, két kanál zsír, pirospaprika, só, ha van, egy szelet zöldpaprika, fél paradicsom.

Elkészítése
A hagymát megvágjuk, a zsíron megfonnyasztjuk, kissé megpirítjuk. A tojásokat hosszában négybe vágva a hagymás zsírba forgatjuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel azonnal felengedjük.
Hozzátesszük a paprikát, paradicsomot, sózzuk, és fedő alatt 5-10 percig főzzük.
Kitűnő feltét (pl. sóskához), de önálló fogásnak is adhatjuk bármely pörkölthöz illő körettel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - EGYÉB PÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.