Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYÉB PÖRKÖLTEK 3.

2019.09.26

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Gombás pacalpörkölt
Az elkészítés módja:
A "Gombás pacalpörkölt" elkészítése megegyezik a "Pacalpörkölt 1." elkészítésével, de még az utolsó fél órában hozzáteszünk 30 dkg szeletelt gombát is.

Káposztás pacal
Hozzávalók:
60 dkg tisztított pacal, 20 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 cseresznyepaprika, 1 ek pirospaprika, 2 dl vörösbor, só

Az elkészítés módja:
A pacalt felcsíkozom. Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztom, üvegesre párolom rajta az apró kockákra vágott hagymát, megszórom pirospaprikával, majd felöntöm egy csésze vízzel. Beleteszem a pacalcsíkokat és a zúzott fokhagymát és a cseresznyepaprikát. Időnként pótolom az elpárolgott levét. Mikor megpuhult, hozzáteszem a savanyú káposztát, illetve a 3-4 centis darabokra vágott kolbászt. Hozzáöntöm a vörösbort, és puhára párolom, ha kell, utána sózom.
Főtt burgonyával, vagy puha kenyérrel tálalom.

Vörösboros birkapörkölt
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg birkacomb vagy lapocka, 2 közepes fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál FLORIOL étolaj, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 zöld csípős hegyes paprika, pirospaprika, só, bors, 1 babérlevél, majoránna.

A körethez burgonya vagy vajas galuska.

Az elkészítés módja:
A birkahúsról leszedjük a faggyút és a hártyát, egyforma kockákra vágjuk és leforrázzuk. A finomra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a húst, és addig pirítjuk tovább, míg a leve el nem párolódik. Karikára vágott zöldpaprikát és felkockázott paradicsomot adunk hozzá, megszórjuk pirospaprikával, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Babérlevéllel, sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük, és puhára pároljuk.
Mielőtt kész, 1 dl száraz, jó minőségű vörösborral összeforraljuk.
Sós vízben főtt burgonya illik hozzá, de adhatjuk vajas galuska körettel is.
A birkapörköltet a tányéron vékonyra karikázott csípős zöldpaprikával díszítsük.

Marhapörkölt 02.
Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár.
Az elkészítés módja:
Személyenként fél db hagymát apróra vágunk, és forró zsírban megfonnyasztjuk. A húst kockákra vágjuk, megsózzuk, és a hagymához tesszük. Addig sütjük a hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el nem vesztette. Ekkor egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet teszünk rá, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amíg puhul, a vizet többször pótoljuk. Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is teszünk hozzá egy keveset kimagozva és karikára vágva.
Télen egy kevés paradicsompürét tehetünk bele.
Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.

Marhapörkölt 03.
Hozzávalók:
40-50 dkg lábszár, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 4 evőkanál olaj, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 cikk zeller, 1 dl száraz vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.

Az elkészítés módja:
A húst megmosom, leszárítom, és kis kockákra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, és a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, és az edényt visszateszem a tűzre. Beleteszem a húsleveskockákat, és folyamatosan kevergetve, fehéredésig pirítom. Hozzáadom a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, valamint a megtisztított, és lereszelt zellert. Együtt pirítom pár percig, ezután ráöntök 1 pohár forróvizet, és fedő alatt párolom. Kevés forró vizet folyamatosan, apránként hozzátöltök, aszerint, hogy mennyire fő el a leve. Ügyelek arra, hogy csak keveset öntsek a húsra, majdnem saját levében kell megpuhulnia. Ha már puha, beleteszem a kockákra vágott paradicsomot, felöntöm a vörösborral, és zúzott fokhagymával fűszerezem. Ezután addig forralom, amíg csak sűrű, kevés lé marad alatta.
Tarhonyával vagy sós burgonyával kínáljuk.

Körömpörkölt 1.
Hozzávalók:
1.5 kg sertéscsülök és - láb, 2 - 3 ek. zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 kk. pirospaprika, csípős paprika, 1 mk. bors, 1 - 2 dl vörösbor, só

Az elkészítés módja:
A megtisztított sertéslábakat, csülköt kiáztatjuk. A bográcsba zsírt teszünk, és a feldarabolt hagymát világossárga színűre pirítjuk, kevés borsot és pirospaprikát szórunk bele. (Ha mindenki kedveli, csípős paprikát is tehetünk hozzá. ) Mindezt összekeverjük, és hozzáadjuk a feldarabolt sertéshúst. Vízzel felöntjük úgy, hogy bőségesen ellepje a bogrács tartalmát. Megsózzuk. Fövés közben pótoljuk rendszeresen a vizet mindaddig, míg a hús megpuhul.
Ha a hús megfőtt, akkor már csak sütjük tovább, és kb. 15 perccel a bogrács levétele előtt 1 - 2 dl vörösborral meglocsoljuk.

Körömpörkölt 2.
Hozzávalók:
1 kg sertésköröm, 5 dkg zsír, 1 nagy fej apróra vágott hagyma, paprika, só.

Az elkészítés módja:
A tisztára mosott körmöket az ízületüknél több darabra vágjuk. A hagymát világossárgára pirítjuk, belerakjuk a körmöket, pirospaprikával meghintjük, megsózzuk, vízzel bőven felengedjük, és olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljon. Leve bőséges legyen. Burgonyával, savanyú káposztával tálaljuk.
Sokáig puhul meg, az állat korától függően 3-4 óra alatt.
Ezért ajánlatos kuktában készíteni.

Körömpörkölt 3.
Hozzávalók:
1,2 kg sertésköröm, 5 dkg sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, só, pirospaprika

Elkészítési idő: kb.3 óra
Az elkészítés módja:
A megtisztított, megmosott körmöket az izületeknél több darabba vágjuk. Zsíron megpirítjuk a felkockázott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd rárakjuk a körmöket, elkeverjük, kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, és addig pároljuk, míg a hús le nem válik a csontról. Gyakran kevergetjük!!

Hosszúkásra vágott főtt burgonya illik hozzá.
Úgy is készíthetjük, hogy amikor a köröm már majdnem puhára főtt, akkor hozzátesszük a felaprított, nyers burgonyát és együtt készre főzzük.

Vaddisznópörkölt
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg vaddisznó-oldalas, illetve dagadó, 10 dkg füstölt szalonna kiolvasztott zsírja, 4 dl vörösbor (soproni kékfrankos vagy egri bikavér), 2 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 púpozott kávéskanál pirospaprika, 1 cseresznyepaprika vagy 1 paradicsompaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só

Az elkészítés módja:
A húst alaposan megsózzuk, és 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát a szalonnazsírban üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a húst, ha pirulni kezd, megsózzuk, és paprikával meghintjük. 1 dl vizet öntünk alá és lefedve, alacsony hőfokon puhára pároljuk. Ez több órát vesz igénybe. Ne főzzük bő lében, de időnként ellenőrizzük, nehogy a lé teljesen elpárologjon! Szükség esetén kevés borral és vízzel felöntjük. Másfél óra múlva hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot és a maradék bort.
Galuskával tálaljuk.
Jó tudni!
A húst felhasználás előtt ajánlatos legalább 1 napig pácolni.

Vörösboros őzpörkölt
Hozzávalók:
1,2 kg csontos őzhús, 20 dkg vöröshagyma, 3 dkg édes-nemes paprika, 0,5 dkg csípős paprika, 20 dkg zsír, 2 dl Villányi vörös bor, 6 dkg pritamin, 3 dkg só, bors.

Az elkészítés módja:
Az őzhús megmosásával és közepes nagyságú kockákra való felvágásával kezdjük. A hús között legyenek csontos és porcogós darabok is. A finomra vágott hagymát zsíron aranysárgára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vegyes paprika 2/3-ad részét, és a húst kb. 1 óra hosszat pirítjuk, pörköljük benne. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a maradék paprikát, törött borsot, megsózzuk és a bor felét is ráöntjük. Mielőtt tálalnánk, öntsük hozzá a maradék vörösbor, még egyszer hagyjuk felforrni. Frissen főtt sós burgonyával tálaljuk.
Ecetes savanyúságot is kínáljunk hozzá!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - EGYÉB PÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.