Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYÉB PÖRKÖLTEK 4.

2019.11.07

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Káposztás pacal
Hozzávalók:
60 dkg tisztított pacal, 20 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 cseresznyepaprika, 1 ek pirospaprika, 2 dl vörösbor, só

Elkészítése:
A pacalt felcsíkozom. Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztom, üvegesre párolom rajta az apró kockákra vágott hagymát, megszórom pirospaprikával, majd felöntöm egy csésze vízzel. Beleteszem a pacalcsíkokat és a zúzott fokhagymát és a cseresznyepaprikát. Időnként pótolom az elpárolgott levét. Mikor megpuhult, hozzáteszem a savanyú káposztát, illetve a 3-4 centis darabokra vágott kolbászt. Hozzáöntöm a vörösbort, és puhára párolom, ha kell, utána sózom. Főtt burgonyával, vagy puha kenyérrel tálalom.

Körmös pacal
Hozzávalók:
db bogrács (nem túl pici), Pacal ki mennyit akar főzni, a pacal mennyiségéhez viszonyítva kb. 50% sertés- köröm, min. 50-60% vöröshagyma, só, szemes bors, pirospaprika, 1cső zöldpaprika, sűrített paradicsom, 1db friss paradicsom, majoránna, az abáláshoz: pár gerezd fokhagyma, 2 kis fej vöröshagyma, só.

Elkészítése:
A pacalt és a körmöt megtisztítjuk, a pacalt kb. tenyérnyi nagyságúra, a körmöt hosszában felvágjuk.
A fokhagymát és a hagymát felszeleteljük, és a pacallal, a körömmel, kevés sóval feltesszük főni.
Ha mindezt kuktában csináljuk akkor hamarabb kész van.
Annyi vízben tegyük fel, amennyi majdnem ellepi.
Akkor jó, amikor a körömből a csontot könnyen ki tudjuk venni.
Kiszedjük az abálóléből, kicsit hagyjuk hűlni, majd a körmöt teljesen kicsontozzuk, és a pacallal együtt laskára vágjuk.
A többi vöröshagymát felkockázzuk, addig dinszteljük kis tűzön a bográcsban, amíg kezd szétdobódni, és a szokásos módon pörkölt alapot készítünk.
Ebbe tesszük a többi alapanyagot, ízlés szerint füszerezzük, a majoránnát a befejezés előtt kb. 10 perccel tesszük bele, felöntjük az abálólével, ki mennyire szereti, sűrűbbre vagy hígabbra.
Kis tűzön lassan főzve legalább fél órát főzzük.
Ha a zöldpaprikába belevágunk, jobban kifő az íze, mert nem marad fenn a pörkölt tetején.
Vigyázzunk oda ne égjen folyamatosan pörgessük a bográcsot a tűz felett.
Ha kész, adhatunk hozzá hasábra vágott petrezselyemzölddel, és kömény- maggal kifőzött burgonyát.
Szűkebb pátriámban burgonya nélkül szolgálják fel friss kenyérrel.

Burgundi marhafarka
Hozzávalók:
1 marhafarok, 20 dkg hagyma, 5 dkg zsír, 3 dl száraz vörösbor, 2 ek. liszt, 1 ek. kapribogyó, só, bors

Elkészítése:
A farkat megtisztítom a faggyútól, és az ízeknél feldarabolom.
A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre párolom, beleteszem a farkakat, keverés közben sózom, s mikor levet ereszt, megszórom a liszttel. Néhányszor megkeverem, majd 1 deci bort öntök rá és lefedve a legkisebb lángon félpuhára párolom.
Hozzáadom a maradék bort, az apróra vágott kapribogyót, borsozom, majd készre főzöm.
Burgonyapürével tálalom.

Csopaki pincepörkölt
Elkészítése:
Apró kockákra vágott 1,5 kiló marhalábszárat zsíron pirított , szeletelt vöröshagymával összepárolok, sózom, paprikázom, borsozom, adok hozzá köményt, zúzott fokhagymát. Többször zsírjára pirítom, ha muszáj, csak akkor kapjon kevés vizet. Ha a hús puhul, hozzáadok 30 dkg lecsót és felöntöm 2 dl csopaki rizlinggel.
Ha felforrt beleteszek 40 dkg sertésvelőt is.
Készre főzöm.

Flamand pörkölt
Stoof Vlees vagy stoof karbonát. párolt marha szeletek. Ez egy közkedvelt étel, gyakran főzik, és nagyon szeretik. Hozzávalók:
Marha felsál, vagy lábszár 4 személyre 80 dkg, margarin a hús elősütéséhez, de csak éppen hogy ne ragadjon a serpenyő, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy szelet kenyér megkenve mustárral, tetszés szerint bors, babérlevél és só.

Elkészítése:
Legjobb, ha un. kuktába főzzük, mert akkor nem kell kevergetni főzés közben és nem ég le.
A hús hamarabb megpuhul.
A húst tenyérnyi szeletekre vágjuk (nem vastagra), sóval, borssal fűszerezzük, majd forró serpenyőben kevés margarinnal megkapatjuk mindkét oldalán. Majd a kuktafazékba zsiradékban (margarinban) a hagymát kissé megfonnyasztjuk, majd az így előkészített húst és két babérlevelet kuktafazékba helyezzük, vizet öntünk rá, hogy éppen jól ellepje a húst. majd a tetejére ráhelyezzük a mustárral bőven megkent kenyérszeletet.
Lezárjuk a kuktát és kb. 30 - 35 percig pároljuk a hús milyjenségétől és minőségétől függően.
Az ottani marhahúsok ennyi idő alatt biztos, hogy vaj puhák lesznek.
Mikor elkészült akkorra a tetején lévő mustáros kenyér is jól megpárolódik és felveszi az étel nedvességét.
Ekkor jól elkeverjük, és ez által kellemes sűrűségű vadas hatású szaftot kapunk.
Ha a hús szeletek egy kicsit megtörnek az sem baj, mert még sűrűbb lesz és zamatosabb lesz az étel.
Sóban, vízben kifőtt krumplit adunk hozzá köretnek, de lehet, un. frittel, vagyis sült krumplival is tálalni.
Igazi nemzeti eledel a fritt, vagyis az olajsütőben megsütött hasábburgonya.

Ezt az ételt még az utcán is fogyasztják. Az utcai frittsütők nagyon közkedveltek. Az igazi jó fritthez a hasábburgonyát két lépésben sütik meg.

Először csak 150 fokra hevített zsiradékban, [olaj vagy sütőmargarin) előfőzik, hogy a nedvesség elpárologjon belőle. Közvetlenül a fogyasztás előtt pedig 200 fokos zsiradékban szép aranysárgára pirítják.

Fogyasztják majonézzel, mustárral, ketchuppal.

Az utcai árusok a régi tepertős zacskóhoz hasonlóan megtekert papírzacskóban árulják ill. adagolják és kis fa- vagy műanyag villát adnak hozzá.

A zacskóban a krumpli tejére adagolják a mustárt v. majonézt. Ezt az ételt a nap bármely szakában fogyasztják. A jó minőségű holland burgonyából a sütési módszer betartásával igen ízletes csemege készül.

Nem úgy mint itthon, sok büfében és a strandokon mikrohullámú sütőben melegítik fel, amitől kiszárad és fogpiszkálóhoz hasonló élvezhetetlen étel lesz belőle.

Tojáspörkölt 03.
Hozzávalók:
8 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 hagyma, paprika, só

Elkészítése:
Olajban apróra vágott hagymát pirítunk, mint a pörköltnek, behintjük paprikával, hozzáadjuk a karikákra vágott főtt tojásokat, kevés vizet öntünk alá, egyet forraljuk, és tejföllel elkavarjuk.
Burgonyával, rizzsel tálaljuk, vagy főzelék tetejére feltétnek adjuk.

Tojáspörkölt 04.
Hozzávalók:
1 kis fej hagyma, 4 kemény tojás, 1 fél zöldpaprika, 1 evőkanál mustár, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál ketchup, 1 teáskanál pirospaprika, só, granulált fokhagyma, cukor, étolaj, kevés sáfrány;

Elkészítése:
Az apró kockákra vágott hagymát és zöldpaprikát olajon megdinszteljük. Kevés sóval, granulált fokhagymával megszórjuk, majd rátesszük a pirospaprikát. Ezután hozzáadjuk a mustárt, és a ketchupöt, valamint kevés sáfrányt. A kemény tojásokat félbe, majd a fél tojásokat karikára vágva a pörköltalapba tesszük.
Utoljára a jól felkevert tejfölt öntjük az ételünkbe.
Aki sűrűbben szereti, a tejfölbe kevés lisztet keverhet.
Édesszájúak csapott mokkáskanál cukorral tompíthatják az étel savanykás ízét.
Galuskával, főtt szarvacskával körítve kiadós, kiváló egytálétel, 4 főnek elegendő.
Elkészítési idő 20 perc

Tojáspörkölt 05.
Hozzávalók: 8 tojás, jó kanálnyi zsír, vagy 4-5 kanálnyi olaj, 3 közepes fej hagyma, jófajta saját őrlésű paprika, só

Elkészítése:
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, lehéjazom, és tojásszeletelőn felszeletelem.
A hagymát apróra vágom, és a zsíron üvegesre párolom. Rászórom a paprikát és egy-két keverés után a tojást.
Felöntöm kevés vízzel és sózom.
Lefedve pár percig párolom és kész. Rizzsel, vagy tarhonyával tálalom.

Körömpörkölt 3.
Hozzávalók:
1,2 kg sertésköröm, 5 dkg sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, só, pirospaprika

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott körmöket az izületeknél több darabba vágjuk. Zsíron megpirítjuk a felkockázott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd rárakjuk a körmöket, elkeverjük, kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, és addig pároljuk, míg a hús le nem válik a csontról.
Gyakran kevergetjük!!
Hosszúkásra vágott főtt burgonya illik hozzá.
Úgy is készíthetjük, hogy amikor a köröm már majdnem puhára főtt, akkor hozzátesszük a felaprított, nyers burgonyát és együtt készre főzzük.

Magyaros körömpörkölt
Hozzávalók: 3-4 köröm, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika (aki szereti, csípőset is tehet bele), 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál Vegeta, kevés só.

Elkészítése:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára főzöm, hogy a csontok kicsúszhassanak belőle.
Levéből kiveszem, az összes csontot eltávolítom, és a húst félreteszem.
A vöröshagymát tisztítás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a Vegetát és a borsot.
Ráöntök két evőkanál körömfőzőlevet, majd a tűzre visszateszem.
Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi főzőlével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi.
Fedő alatt pár percig forralom.
Sós vízben főtt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.

Malacpörkölt 01.
Elkészítése:
A megtisztított és megmosott malachúst középnagyságú kockákra vágjuk. Személyenként 2 dkg vöröshagymát apróra összevágva zsíron megpárolunk, hozzátesszük a feldarabolt malachúst, gyengén megsózzuk, kissé megpirítjuk, majd teszünk hozzá egy kis mokkáskanál édes pirospaprikát, kevés paradicsomot és fedő alatt puhára pároljuk.
Tarhonyával tálaljuk.

Malacpörkölt 02.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg bőrös malaclapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom (vagy 3 evőkanál lecsó), 1 cikk zeller, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál só, néhány szem köménymag.

Elkészítése:
A húst megmosom, leszárítom, és bőrével együtt kis kockákra vágom. A vöröshagymát megtisztítom, finomra metélem. A zellert megtisztítom és lereszelem. A zöldpaprikát és a paradicsomot szeletekre, illetve karikákra vágom.
Az olajat felforrósítom, és a hagymát üvegesre fonnyasztom rajta. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd 2 evőkanálnyi vizet ráöntök, és jól összekeverem. Visszateszem a tűzre. Ezután adom hozzá a húskockákat. Néhány percig pirítom, vagyis addig, amíg a hús minden darabkája megfehéredik. Ezután ráöntök 1 pohár vizet, beleteszem a zöldpaprikát és a zellert (vagy a lecsót). A fűszerekkel meghintem és befedem. Kis lángon, gyakori kevergetés közben puhára párolom. Végül a paradicsomot is hozzáadom. Ha a levét idő előtt elfőné, apránként, kevés forró vízzel pótolom.
A malacpörköltnek jó sűrű szaftja lesz.
Tarhonya illik hozzá.

Malacpörkölt 03.
Hozzávalók:
Malachús 1.5 kg, zsír 15 dkg, hagyma 2 fej, paprika, só 1-1 késh.

Elkészítése:
A malacot, ha meg van tisztítva, középnagyságú darabokra vágjuk. Zsírban párolt hagymába tesszük a húst, megsózzuk, ha körülbelül puha, vizét elforrva, kicsit pirulni hagyjuk, és akkor tegyük rá, a szükséges paprikát, kis vizet, hogy egy kis leve is legyen.
Sokat ne keverjük, mert a hús szétesik!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - EGYÉB PÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.