Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A FATÁNYÉROSOK 1

2017.01.27

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Erdélyi fatányéros 01.
Hozzávalók:
25 dkg sertéskaraj, 25 dkg borjúcomb, 25 dkg bélszín, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 80 dkg főtt burgonya, só. Mindegyik húsból négy szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és lisztbe mártjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a hússzeleteket beletéve, szép pirosra sütjük. Ezután, a visszamaradt zsírban megsütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket úgy, hogy ropogósra süljenek. Utoljára az ízes szalonnazsírba tesszük a karikákra szelt főtt burgonyát, és erős tűzön megpirítjuk.
A tál szegélyét idénysalátákkal körberakjuk, közepébe helyezzük el a pirított burgonyát, amelyre ráhelyezzük a frissen sütött hússzeleteket, tetejére téve a szalonna kakastaréjokat. Elkészítési idő: 70 perc

Erdélyi fatányéros 02.
Hozzávalók:
30 dkg sertéskaraj, 30 dkg bélszín, 30 dkg borjúcomb, só, 1 csipetnyi törött bors, 15 dkg füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csipetnyi fűszerpaprika A húsokat szeletekre vágom, és húsverő kalapáccsal kiverem. Megsózom, megborsozom. A füstölt szalonnából kakastaréjt vágok. A húsokat rostélyon, rostsütő lapon, esetleg kevés forró zsírban hirtelen megsütöm. Egy fatálat körberakok vegyes salátával, a közepére pirított burgonyát teszek, erre a húsokat, majd a tetejére állítom a fűszerpaprikába és finomra vágott petrezselyembe forgatott kakastaréjt.
Gyorsan tálalom, mielőtt kihűlne.

Erdélyi fatányéros 03.
Hozzávalók 10 személyre:
1 kg sertéskaraj (borda), 1 kg borjú szelethús (felsál), 1 kg bélszín, 50 dkg füstölt csemege szalonna, 30 dkg sertészsír, 10 dkg liszt, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 10 adag vegyes saláta, 10 adag hasábburgonya, só, őrölt bors, kalocsai édes-nemes fűszerpaprika, salátalevél.

Elkészítése:
A sertéskarajból, a borjú szelethúsból és a bélszínből tíz egyforma szeletet vágunk. Kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd felhasználásig félretesszük. A füstölt szalonnát bőrével együtt tíz egyforma szeletre vágjuk, éles késsel bevagdossuk - kakastaréj -, és serpenyőben megsütjük. Tálalásig melegen tartjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk, és az előkészített lisztbe mártott hússzeletek mindkét oldalát szép pirosra sütjük. (A lisztet kevés kalocsai paprikával színezhetjük.). A fatányéroshoz a húsokat rostsütőlapon is készíthetjük vagy faszénparázson, emennyiben ez rendelkezésünkre áll. Természetesen ebben az esetben a húsokat lisztbe nem forgatjuk, és zsír helyett olajjal kenegetjük, így sütjük pirosra.
A fatányérost a következőképpen tálaljuk: Nagyobb méretű fatálat zöld salátalevéllel és vegyes savanyúsággal ízlésesen feldíszítünk (savanyúság: uborka, paradicsom, dinnye stb.), mellé tesszük a frissen sült hasábburgonyát, köré rakjuk a ropogósra sült hússzeleteket, és a tetejére helyezzük a kalocsai édes-nemes fűszerpaprikába mártott kakastaréj szalonnát. Kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
A fatányérost díszíthetjük ezen kívül különféle spízekkel vagy díszített nyelű bicskával.

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A FATÁNYÉROSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.