Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A FATÁNYÉROSOK 2.

2017.02.20

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Erdélyi fatányéros 04.
Hozzávalók:
16 dkg csirkemell filé, 16 dkg hátszín, 16 dkg sertéstarja, 15 dkg kolozsvári szalonna

A húsokat elkészítés előtt 24 órával pácoljuk be borsos-mustáros páccal. Olajjal fojtsuk le. A csirkemell filét, a hátszínt és a sertéstarját öntöttvas serpenyőben teljesen átsütjük. A szalonnát kakastaréjra vágjuk, megsütjük.
Mindezt fatányéron tálaljuk hasábburgonyával.

Erdélyi fatányéros 05.
Hozzávalók:
25 dkg sertéskaraj, 25 dkg borjúcomb, 25 dkg bélszín, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 80 dkg főtt burgonya, só.

A háromféle hús használata a magyar, de főleg az erdélyi konyha egyedülálló ételremekeit hozta létre. Évtizedekkel ezelőtt az erdélyi fatányéros a vendéglők, éttermek egyik legnépszerűbb, legkedveltebb étele volt. Dekoratív tálalása a frissensültek uralkodójává léptette elő, nem beszélve arról, hogy két személynek bőséges ebédet, vacsorát jelentett.
Elkészítés: Mindegyik húsból négy szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és lisztbe mártjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a hússzeleteket beletéve, szép pirosra sütjük. Ez után a visszamaradt zsírban megsütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket úgy, hogy ropogósra süljenek.
Utoljára az ízes szalonnazsírba tesszük a karikákra szelt főtt burgonyát, és erős tűzön megpirítjuk.
A tál szegélyét idénysalátákkal körberakjuk, közepébe helyezzük el a pirított burgonyát, amelyre ráhelyezzük a frissen sütött hússzeleteket, tetejére téve a szalonna kakastaréjokat.
Úgy is variálhatjuk, hogy bélszín helyett borjúmájat használunk, és nem csak lisztbe mártva sütjük a húsokat; a borjút kirántva, a karajt párizsi szeletnek panírozva, a májat lisztbe mártva sütjük ki.
Tálaláskor a krumpli mellett párolt rizsből kis félgömböket formázhatunk, káposztasalátával, csemege uborkával, almapaprikával, céklával szegélyezzük.

Erdélyi fatányéros 06.
Hozzávalók:
40 dkg sertésborda, 40 dkg vesepecsenye, 15 dkg füstölt szalonna, só, bors, 2 ek liszt, zsír, burgonya, cékla, vörös káposzta, paradicsom.

A húsokat vékonyra kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatva, hirtelen kisütjük. Ez után a szalonnát vékonyra felvágjuk, és szintén kisütjük. Egy fatál szélére körbe rakjuk a céklát, vörös káposztát, paradicsomot, majd a közepére halmozzuk a sült burgonyát, a szalonnát, és a megsütött hússzeleteket.
Savanyúsággal együtt tálaljuk.

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A FATÁNYÉROSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.