Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A FATÁNYÉROSOK 4.

2019.01.12

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

ERDÉLYI FATÁNYÉROS 02.
Hozzávalók:
30 dkg sertéskaraj, 30 dkg bélszín, 30 dkg borjúcomb, só, 1 csipetnyi törött bors, 15 dkg füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csipetnyi fűszerpaprika

Elkészítése:
A húsokat szeletekre vágom, és húsverő kalapáccsal kiverem. Megsózom, megborsozom. A füstölt szalonnából kakastaréjt vágok. A húsokat rostélyon, rostsütő lapon, esetleg kevés forró zsírban hirtelen megsütöm. Egy fatálat körberakok vegyes salátával, a közepére pirított burgonyát teszek, erre a húsokat, majd a tetejére állítom a fűszerpaprikába és finomra vágott petrezselyembe forgatott kakastaréjt.
Gyorsan tálalom, mielőtt kihűlne.

ERDÉLYI FATÁNYÉROS 03.
Hozzávalók 10 személyre:
1 kg sertéskaraj (borda), 1 kg borjú szelethús (felsál), 1 kg bélszín, 50 dkg füstölt csemege szalonna, 30 dkg sertészsír, 10 dkg liszt, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 10 adag vegyes saláta, 10 adag hasábburgonya, só, őrölt bors, kalocsai édes-nemes fűszerpaprika, salátalevél

Elkészítése:
A sertéskarajból, a borjú szelethúsból és a bélszínből tíz egyforma szeletet vágunk. Kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd felhasználásig félretesszük. A füstölt szalonnát bőrével együtt tíz egyforma szeletre vágjuk, éles késsel bevagdossuk - kakastaréj -, és serpenyőben megsütjük. Tálalásig melegen tartjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk, és az előkészített lisztbe mártott hússzeletek mindkét oldalát szép pirosra sütjük. (A lisztet kevés kalocsai paprikával színezhetjük.). A fatányéroshoz a húsokat rost-sütőlapon is készíthetjük vagy faszén parázson, emennyiben ez rendelkezésünkre áll.

Természetesen ebben az esetben a húsokat lisztbe nem forgatjuk, és zsír helyett olajjal kenegetjük, így sütjük pirosra. A fatányérost a következőképpen tálaljuk: Nagyobb méretű fatálat zöld salátalevéllel és vegyes savanyúsággal ízlésesen feldíszítünk (savanyúság: uborka, paradicsom, dinnye stb.), mellé tesszük a frissen sült hasábburgonyát, köré rakjuk a ropogósra sült hússzeleteket, és a tetejére helyezzük a kalocsai édes-nemes fűszerpaprikába mártott kakastaréj szalonnát.
Kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
A fatányérost díszíthetjük ezen kívül különféle spízekkel vagy díszített nyelű bicskával.

ERDÉLYI FATÁNYÉROS 04.
Hozzávalók:
16 dkg csirkemell filé, 16 dkg hátszín, 16 dkg sertéstarja, 15 dkg kolozsvári szalonna

Elkészítése:
A húsokat elkészítés előtt 24 órával pácoljuk be borsos-mustáros páccal. Olajjal fojtsuk le. A csirkemell filét, a hátszínt és a sertéstarját öntöttvas serpenyőben teljesen átsütjük.
A szalonnát kakastaréjra vágjuk, megsütjük. Mindezt fatányéron tálaljuk hasábburgonyával.

ERDÉLYI FATÁNYÉROS 05.
Hozzávalók:
25 dkg sertéskaraj, 25 dkg borjúcomb, 25 dkg bélszín, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 80 dkg főtt burgonya, só

Elkészítése:
A háromféle hús használata a magyar, de főleg az erdélyi konyha egyedülálló ételremekeit hozta létre. Évtizedekkel ezelőtt az erdélyi fatányéros a vendéglők, éttermek egyik legnépszerűbb, legkedveltebb étele volt. Dekoratív tálalása a frissensültek uralkodójává léptette elő, nem beszélve arról, hogy két személynek bőséges ebédet, vacsorát jelentett.
Elkészítés: Mindegyik húsból négy szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és lisztbe mártjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a hússzeleteket beletéve, szép pirosra sütjük. Ez után a visszamaradt zsírban megsütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket úgy, hogy ropogósra süljenek.
Utoljára az ízes szalonnazsírba tesszük a karikákra szelt főtt burgonyát, és erős tűzön megpirítjuk.
A tál szegélyét idénysalátákkal körberakjuk, közepébe helyezzük el a pirított burgonyát, amelyre ráhelyezzük a frissen sütött hússzeleteket, tetejére téve a szalonna kakastaréjokat.
Úgy is variálhatjuk, hogy bélszín helyett borjúmájat használunk, és nem csak lisztbe mártva sütjük a húsokat; a borjút kirántva, a karajt párizsi szeletnek panírozva, a májat lisztbe mártva sütjük ki.
Tálaláskor a krumpli mellett párolt rizsből kis félgömböket formázhatunk, káposztasalátával, csemege uborkával, almapaprikával, céklával szegélyezzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A FATÁNYÉROSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ARAD COZIA UTCA 11

(PITYU IENEI, 2019.01.13 09:47)

TETSZIK