Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FATÁNYÉROSOK 6.

2019.06.12

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Fatányéros 01.
Hozzávalók:
marha vesepecsenye, sertés vesepecsenye, sovány tarja, karaj, comb, tarhonya, burgonya, rizs, káposztasaláta, burgonyasaláta, uborka, paradicsom, salátalevél

Elkészítés:
A húsokat vékonyra szeleteljük, a marhahúsokat bepácoljuk kevés olajjal és mustárral, pár órán keresztül hagyjuk a hűtőben.
A húsokat közvetlenül a sütés előtt megsózzuk.
Mikor már eléggé felforrósodott az edény, akkor tegyük a húst bele.
Az elején, gyengén megmozdítjuk, de utána hagyjuk, hogy hadd süljön meg, majd megfordítjuk, hogy a másik oldal is szép piros legyen.
Fatányérra tálaljuk.
A tányér közepére a megfőtt tarhonyát tegyük, majd köré a különböző körítéseket: vörös párolt káposztát, burgonyaszeleteket, rizst, céklát, káposztasalátát, burgonyasalátát, uborkát stb. a legvégén rakjuk a húsokat a tányérra, majd rászórunk pirosra sütött szalonnaszeleteket.
Úgy néz ki a legszebben, ha egy nagy, többszemélyes fatányérra tesszük az ételt, és abból vesz mindenki.

Fatányéros 02.
Hozzávalók:
sertéskaraj, só, bors, zsír, fatányér

Elkészítés:
A sertéskarajt egy darabban megmossuk, szárazra töröljük, majd szeletekre vágjuk.
Húsverővel kissé kiverjük, besózzuk, borsozzuk, roston, parázs felett, mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd forró fatányérra tesszük, savanyúságot adunk hozzá.

Gyergyócsomafalvi fatányéros
Elkészítés:
A fatányéroshoz sertéskarajt, vagy tarját, vesepecsenyét, bélszint vehetünk.
Fontos, hogy a hús ne legyen friss vágás, hanem egy-két napos.
Személyenként kb.15 dkg húst számítunk.
A húst megmossuk, leszárítjuk minden hártyát, inat letisztítunk róla és másfél ujjnyi szeletekre vágjuk.
Kés nyelével jól megveregetjük és legalább két órára jégre tesszük.
Sütés előtt só, bors, és pirospaprika keverékével megszórjuk.
A flekkensütő rostélyt bekenjük zsírral vagy olajjal, izzó parázs fölé helyezzük és a hússzeleteket rárakva, mindkét oldalukon pirosra sütjük.

(Rostély hiányában süthetjük teflon sütőben, zsiradék nélkül.)

Zsírban, vagy fóliában sült krumplit, rizses borsót, céklát, uborkát, fokhagymamártást kínálhatunk hozzá.

Hal-fatányéros
Hozzávalók:
1,5 kg hal (ponty, harcsa, tonhalfilé), 4 tojás, 15 dkg liszt, 1 dl sör, 1 ek citromlé, 5 dl olaj, 10 dkg morzsa

A pontyot lesózzuk, leöntjük a citromlével, lisztbe, tojásba panírozzuk és megsütjük.
A harcsát is lesózzuk, és lisztbe panírozzuk, majd belemártjuk a tojássárgából, lisztből, sörből és felvert tojásfehérjékből készült masszába és megsütjük.
A tonhalat sóval, citrommal ízesítjük, morzsába panírozzuk, és megsütjük.
Végül tálaljuk.

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A FATÁNYÉROSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.