Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A FLEKKENEK 2.

2019.04.26

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Csirkeflekken illatos, mézes mártással
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkecomb (80 dkg), 15 dkg vaj, 2 dl narancslé, 1 dl méz, 1 citrom, fél dkg őrölt mustármag, 1 csokor zöldpetrezselyem, csipetnyi só

Elkészítés:
Kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, majd beleöntjük a narancslevet és a mézet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt mustármaggal, majd közepes lángon, 2-3 percig pároljuk, és kihűtjük. A csirkecombokat megmossuk, leitatjuk róluk a nedvességet, majd tepsibe helyezzük. Ráöntjük a mézes keveréket, lefedjük, és hűtőbe téve, két órán át, érleljük. A pácolt csirkecombokat flekkensütőben 40-45 percig sütjük, közben a páclével gyakran öntözzük, és néha megforgatjuk. Ecetes szilvabefőttet és sós burgonyát adunk mellé.
Jól illik hozzá a száraz fehérbor.

Csíkszeredai flekken
Hozzávalók:
4 nagy szelet, ujjnyi vastag, kicsontozott sertéstarja, 3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt borókabogyó, só és törött fekete bors, ízlés szerint.

Elkészítés:
A parázs fölé tett rostélyt a szalonnadarabbal többször egymás után átdörzsölöm. A húst legalább 1 nappal előbb előkészítem, vagyis olajjal és mustárral átkenem, törött borssal és borókabogyóval meghintem. Végül a zúzott fokhagymát rákenem. Az ily módon megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakom, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagolom. Az étel elkészüléséig hűtőszekrényben tárolom. A hússzeleteket az átforrósodott rostélyra rakom, és 10-12 percnyi sütés után megfordítom. Ha mindkét fele átsült, salátával tálalom. Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy a hagymás paradicsomsaláta. A flekken kizárólag sertéstarjából készíthető, mert az izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a sülő hús kiszáradjon. Mire a hús átsül, addigra a zsír is kisül belőle, tehát a közhiedelemmel ellentétben nem nagyon hizlal. Persze ez sem kimondottan fogyókúrás étel!

Erdélyi flekken 1.
Hozzávalók:
4 szelet kicsontozott tarja, 1 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj (ha a hús nem elég zsíros), törött fekete bors, só.

Elkészítés:
A hússzeleteket húskalapáccsal enyhén kiverjük, megsózzuk, és törött borssal meghintve bekenjük a tisztított és szétzúzott fokhagymával. Ezután lisztbe mártjuk, és előmelegített roston (gázsütőben) vagy grillsütőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Mindenféle saláta illik mellé, és hasábburgonyával kínáljuk.

Erdélyi flekken 2.
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet kicsontozott sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, és só, tálaláshoz 4 fej hagyma.

Előkészítés:
a hússzeleteket húskalapáccsal kissé megveregetem. Megsózom, és törött borssal meghintem. Rákenem a zúzott fokhagymát, majd lisztbe mártom. Elkészítés:
olajjal megkent roston a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütöm. A sütés időtartama a tűz erősségétől és a sertés korától is függ. Ha elég nagy a rost, a meghámozott és felkarikázott hagymát a húsok köré rakom. Köménymagos, hagymás káposztasaláta, és sült burgonya illik mellé. (Szászika)

Flekken (Magyar Elek)
Elsőrendű hízott és néhány napig jégen tartott, nem megmosott, csak megtörölt marha-vesepecsenyéből egy, másfél ujjnyi vastag, háromujjnyi széles, hosszúkás szeleteket vágunk. (Személyenként 1-2 szeletet számítunk.)
Elkészítés:
Nagyon gyengén megveregetjük a kés lapjával, megsózzuk, megborsozzuk. Aki akarja, kissé megdörzsölheti vöröshagymával is. Izzó és szükség szerint felszított faparázs felett rostélyra helyezzük, és mindkét oldalukon megsütjük a szeleteket. (Faparázs híján szokványos gáz vagy villanytűzhelyen, roston is jól megsüthetjük.)
A sütés az egyik oldalán 4-5, a másikon 3-4 percig tarthat. Sütés közben nem szabad megszurkálni, mert kifolyik a finom leve. A villa vagy a kés tompa felével megnyomkodva látjuk meg, hogy jó-e már. Sütés után, ha nagyon bekormozódott, füstölt szalonnával dörzsöljük le. Húsvágó deszkán vagy kerek fatányéron tálalhatjuk, de megteszi a porcelántál is. Körítésnek legjobb és legstílusosabb melléje az Erdélyben divatos "cika": az egészben savanyított, lelapított, tortaszerűen felszeletelt fejes káposzta, de nagyon jó a köménymagos, nyers káposztasaláta, a cékla, uborka és ecetben eltett gomba is. Igen illik hozzá a paprikalekvár. A marhaszeleteket tarkíthatjuk ugyancsak roston sütött birka- és bárányhasaalja-, valamint sertéstarja-szeletekkel, továbbá nyárson sült szalonnával is.

Flekken, parázson
Elkészítés:
A tarját felszeleteljük,
húsverő kalapáccsal megütögetjük. Sóval, borssal megszórjuk, zúzott fokhagymával és mustárral megkenjük, és hűtőben 2-3 órán keresztül érleljük. A hússzeleteket az előkészített roston többszöri forgatással piros, ropogósra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA- FLEKKENEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.