Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FLEKKENEK 3.

2019.07.01

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Sertésflekken rostélyon
Hozzávalók:
80 dkg sertéstarja, só, 1 kávéskanál fokhagymapüré, 1 evőkanálnyi csípős Piros Arany, 2 evőkanál mustár, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 10-15 szem borókabogyó

Elkészítése:
A kicsontozott sertéstarjából 8 egyforma szeletet vágok. Húskalapáccsal ellapítom, és 2-3 helyen késsel bevagdosom a zsírral átszőtt hússzéleket.
Mindkét oldalát megsózom, az egyik oldalát fokhagymával, a másikat Piros Arannyal és mustárral kenem be. Meghintem egy kevés őrölt borssal, és közéjük hagymaszeleteket, szétnyomott borókabogyókat téve, egymásra rakom a húsokat. Az egészet alufóliába csavarom, és legalább 6-8 órára hűtőszekrénybe teszem érlelődni.
Az előpácolt hússzeletek mindkét oldalát felforrósított rostsütőn szép vörösesbarnára sütöm.
Ecetes paprikát, uborkát, dinnyét, vegyes vágott savanyúságot kínálok hozzá.

Flekken Székelyföldről, muzsdéval
Hozzávalók: (4 személy részére)
4 - 8 db újnyi vastag csontos karaj só bors pirospaprika szeletenként csipetnyi csombor (borsikafű) olaj
Muzsdéhoz:
1 dl húsleves (kocka is jó) 5-8 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A karajszeleteket előző nap megsózzuk, olajjal megkenve mindkét oldalát és megszórjuk őrölt borssal, pirospaprikával, valamint pici csomborral (borsikafűvel).
Majd hűtőben egy napig állnia kell.
Sütése parázson, rácson (grötáron) történik.
A muzsdé: 1 dl meleg húslevesbe belekeverjük a péppé zúzott fokhagymát, és a kisült húst locsoljuk vele.
Sózásnál vigyázni kell, mert a húsleves kocka eleve sós!

Flekken, vincellér módra
Hozzávalók:
50 dkg sertéstarja, mustár, grill fűszer, 3 dkg fokhagymakrém, 2 dkg só, 1 dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 kiskanál cukor, 2 g köménymag, 10 dkg savanyú káposzta, 10-15 dkg kockázott gépsonka, 3 db kisebb burgonya, 3 szelet bacon.

Elkészítése:
Az igazi flekken az egy laza enyhén klopfolt, nagy szeletekre vágott sertéstarjából készül.
A tarját enyhén grillfűszerrel meghintjük, mustárral és fokhagymakrémmel bekenjük és néhány óráig, hűtőszekrényben érleljük.
Az olajat felhevítjük, a húsokat közvetlen sütés előtt megsózzuk és mindkét oldalukról szép, rozsdabarnára sütjük, vigyázva, hogy ki ne száradjon.
Párolt savanyú káposztát és baconba tekert burgonyát adunk mellé.
Ez utóbbit az alábbi módon készítjük. Héjában megfőzzük a kisebb burgonyákat, melyeket a hámozás után baconnal körbetekerünk és a flekken maradék olajában, körbepirítunk. A párolt káposztához kevés zsiradékban a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a köményt és kipattogtatjuk, beletesszük a szirmaira vágott vöröshagymát, s néhány perc, dinsztelés után kerül bele az előzőleg leöblített savanyú káposzta. Ha esetleg nehezebben puhulna, kevés száraz fehérbort öntünk alá, s így fedő alatt készre pároljuk.
Végén a kockázott sonkával átkeverjük.

Tálalása:
A tálra talapzatként a párolt káposztát tesszük, tetejére a flekkeneket helyezzük, melyet szaftjával leöntünk, mellé pedig, a baconba tekert burgonyát rakjuk.

Díszíthetjük színes salátalevelekkel.

Mexikói sertésflekken
Hozzávalók:
3 szál újhagyma, 1 doboz konzervbab, 4 szelet tarja, sültekhez fűszerkeverék, 3 ek olaj, 1 tasak chili con carne alap.

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk.
A babot lecsepegtetjük.
A tarját bedörzsöljük fűszerkeverékkel, majd mindkét oldalát megsütjük az olajban.
Ha kész, kivesszük, és melegen tartjuk.
A visszamaradt olajban megpároljuk a hagymát, felöntjük 3 dl vízzel, hozzáadjuk a chili con carne alapot, a babot, és alaposan összekeverjük. Időnként megkeverjük és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük.
A chilis ragut a flekkenre halmozzuk.
Aki szereti, erős paprikát is rakhat bele.
Friss bagettet kínálunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA- FLEKKENEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.