Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FRISSENSÜLTEK 15

2019.05.11

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

BURKOLT KARALÁBÉ
Személyenként 2 fej tisztított karalábét ujjnyi vastag karikákra vágunk, és sós vízben puhára párolunk. Közben a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk. A főtt és jól lecsurgatott karalábékarikákat gyengén lisztezzük, megforgatjuk palacsintatésztában, forró zsiradékban kisütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

FRANCIA PONTY
Tisztított halszeleteket megsózunk.
Sűrű palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk személyenként 3 dkg reszelt sajttal.
Beleforgatjuk a halszeleteket és bő, forró olajban kisütjük.
Befőttel tálaljuk.

PARASZTOS CSIRKEMELL
Kicsontozott és bőréről lefejtett csirke- melleket kiveregetünk.
Teflonedényben, kevés zsíron, karikára vágott vöröshagymával, szalonnakockákkal, zöldpaprikával és paradicsommal 8-10 perc alatt puhára sütjük.
Sóval, törött borssal ízesítjük.
Burgonyapüré körettel tálaljuk.

ALUFÓLIÁS FLEKKEN
Hozzávalók:
8 szelet sertésborda, négy szelet marha vesepecsenye, négy fej vöröshagyma, 40 dkg füstölt szalonna, 50 dkg burgonya, só, törött bors, mustár.

Elkészítése:

A hússzeleteket egyenként bedörzsöljük sóval, borssal és vékonyan bekenjük mustárral. Egy jókora tűzálló tálat vagy tepsit kibélelünk alufóliával, és az aljára vékonyra szelt szalonnát terítünk. Erre fektetjük - félig egymásra - a hússzeleteket, sertést és marhát felváltva. Az egészet befedjük a karikára vágott hagymával és a nyers, karikára vágott burgonyával. Végül gondosan betakarjuk vékony szalonnaszeletekkel és a fóliát ráhajtva - nehogy az íze, zamata elillanjon - a sütőben, a hús minőségétől függően, másfél-két órán át, sütjük.
Tálaláskor csak széthajtjuk a fóliát, de a tepsiben vagy a tűzálló tálban adjuk asztalra.

HÁTSZÍN UDVARMESTER MÓDRA
Negyven dkg, négy szeletbe vágott hátszínt hártyáitól megtisztítunk, és erősen kiverünk. Sózzuk, vékonyan borsozzuk és teflon serpenyőben, vajon puhára sütjük. Közben fűszeres vajat készítünk, az alábbi recept szerint: 10 dkg lehetőleg hűtőből kivett, de mindenképpen hideg vajat összekeverünk finomra vágott petrezselyemmel, törött borssal, kevés sóval, néhány csepp citrommal és egy kávéskanál mustárral, majd hengerré formázzuk, és tálalásig hidegen tartjuk.
Tálaláskor a hússzeletekre egy-egy karika fűszeres vajat vágunk, amely a szeletekre olvadva kellemes ízt ad.

MARSCHALL MÁJ
Tisztított sertésmájat szeletekre vágunk. Ugyancsak szeletekre vágunk füstölt szalonnát, majd serpenyőben néhány percig sütjük. Közben a májszeleteket kissé kiveregetjük, és nagyon kevés lisztbe forgatjuk. A közepét kissé bevágjuk, hogy sütésnél ne ugorjon össze.

Ezután a szalonnaszeleteket kivesszük a zsírból, beletesszük a májat, és nagy lángon hirtelen megsütjük.
Tálaláskor a májakra helyezzük a kisült szalonnaszeleteket.
Megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, meglocsoljuk a pecsenyelével.

VÁRADI SAJT
Almákat meghámozunk, magházuktól megtisztítunk, és vékony karikákra vágunk. Ugyanekkora karikákat vágunk trappista sajtból.
A sajtkarikák belső felét tojással megkenjük. A lapok közé 1-1 szelet almát helyezünk, és a szokásos módon bundázzuk.
Forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FRISSENSÜLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.