Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FRISSENSÜLTEK 18.

2019.08.10

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

KAPROS RÁNTOTT TÖK
Elkészítése:
Csak friss, zsenge tökből készítsük.
A megtisztított, kb. fél centiméteres karikákra vágott tökszeletek belsejét eltávolítjuk. Megsózzuk, és kb. fél óráig állni hagyjuk, ezután óvatosan kinyomkodjuk őket.
Finomra vágott kaporral meghintjük, a szokásos módon bundázzuk, forró zsiradékban kisütjük.

HORGÁSZPECSENYE
Elkészítése:
Tisztított és szeletekre vágott pontyot megsózunk, és egészen vékonyan lisztbe forgatunk.
10 dkg vajat elkeverünk 1 kávéskanálnyi szardellapasztával, és felmelegítjük.
Átsütjük benne a halszeleteket, és mikor már majdnem megsültek, citromlevet csepegtetünk rá.
A halat kivesszük, a sütőzsiradékot 1 dl édes fehérborral állandó keverés mellett átforraljuk, majd tálaláskor forrón a halszeletekre öntjük.

RÁNTOTT CSIRKE
Elkészítése:
Kb. 80 dkg-os csirkét hat részre darabolunk.
A májat és a zúzát a szárnyak közé helyezzük.
A csirkedarabokat megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatjuk.
Először forró zsiradékban, majd lassú tűzön, fedő alatt kb. 20 percig sütjük.

CSÍKSZEREDAI FLEKKEN
Hozzávalók:
4 nagy szelet, ujjnyi vastag, kicsontozott sertéstarja, 3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt borókabogyó, só és törött fekete bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A parázs fölé tett rostélyt a szalonnadarabbal többször egymás után átdörzsölöm.
A húst legalább 1 nappal előbb előkészítem, vagyis olajjal és mustárral átkenem, törött borssal és borókabogyóval meghintem.
Végül a zúzott fokhagymát rákenem.
Az ily módon megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakom, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagolom.
Az étel elkészüléséig hűtőszekrényben tárolom.
A hússzeleteket az átforrósodott rostélyra rakom, és 10-12 percnyi sütés után megfordítom.
Ha mindkét fele átsült, salátával tálalom.
Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy a hagymás paradicsomsaláta.
A flekken kizárólag sertéstarjából készíthető, mert az izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a sülő hús kiszáradjon.
Mire a hús átsül, addigra a zsír is kisül belőle, tehát a közhiedelemmel ellentétben nem nagyon hizlal.
Persze ez sem kimondottan fogyókúrás étel!

ÍNYENC SZELET
Elkészítése:
Kb. 50 dkg marhafelsált kétszer átdarálunk, sóval, törött borssal fűszerezzük, apránként hozzáadunk 1 dl tejet, és jól eldolgozzuk.
A masszából szeleteket formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró vajban átsütjük.
Tálaláskor citromot csepegtetünk rá.

RÉSZEGES MÁJ
Elkészítése:
Sertésmáj szeleteket törött borssal és majoránnával ízesítünk, majd kevés paprikás lisztben megforgatunk.
Egy kis vajon mindkét oldalát megsütjük, aztán kivesszük a vajból.
A zsiradékhoz fél tubus Piros Arany krémet, egy mokkáskanálnyi fokhagymakrémet, 1 dl fehérbort és 1/2 dl vizet adunk.
Visszatesszük a májszeleteket, és az egészet együtt átforraljuk.
Tálaláskor sózzuk meg.

TOJÁSHENGER
Elkészítése:
Személyenként 2 db kemény tojást meghámozunk és félbevágunk.
A fél tojásokat megsózzuk, ketchuppal megkenjük, és gépsonkába göngyöljük.
Fogpiszkálóval összetűzzük, és forró vajban átsütjük

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FRISSENSÜLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.