Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FRISSENSÜLTEK 19.

2019.11.22

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

HOLLAND PADLIZSÁN
Elkészítése:
A padlizsánt megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és vajon puhára sütjük.
Amikor megsült, akkor 1 dl tejszínt öntünk alá és átforraljuk.
Köményes burgonyával tálaljuk.

HORGÁSZPECSENYE
Elkészítése:
Tisztított és szeletekre vágott pontyot megsózunk, és egészen vékonyan lisztbe forgatunk.
10 dkg vajat elkeverünk 1 kávéskanálnyi szardellapasztával, és felmelegítjük.
Átsütjük benne a halszeleteket, és mikor már majdnem megsültek, citromlevet csepegtetünk rá.
A halat kivesszük, a sütőzsiradékot 1 dl édes fehérborral állandó keverés mellett átforraljuk, majd tálaláskor forrón a halszeletekre öntjük.

RÁNTOTT CSIRKE
Elkészítése:
Kb. 80 dkg-os csirkét hat részre darabolunk.
A májat és a zúzát a szárnyak közé helyezzük.
A csirkedarabokat megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatjuk.
Először forró zsiradékban, majd lassú tűzön, fedő alatt kb. 20 percig sütjük.

Csíkszeredai flekken
Hozzávalók:
4 nagy szelet, ujjnyi vastag, kicsontozott sertéstarja, 3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt borókabogyó, só és törött fekete bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A parázs fölé tett rostélyt a s zalonnadarabbal többször egymás után átdörzsölöm. A húst legalább 1 nappal előbb előkészítem, vagyis olajjal és mustárral átkenem, törött borssal és borókabogyóval meghintem. Végül a zúzott fokhagymát rákenem.
Az ily módon megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakom, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagolom.
Az étel elkészüléséig hűtőszekrényben tárolom.
A hússzeleteket az átforrósodott rostélyra rakom, és 10-12 percnyi sütés után megfordítom.
Ha mindkét fele átsült, salátával tálalom.
Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy a hagymás paradicsomsaláta.
A flekken kizárólag sertéstarjából készíthető, mert az izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a sülő hús kiszáradjon.
Mire a hús átsül, addigra a zsír is kisül belőle, tehát a közhiedelemmel ellentétben nem nagyon hizlal.
Persze ez sem kimondottan fogyókúrás étel!

ÍNYENC SZELET
Elkészítése:
Kb. 50 dkg marhafelsált kétszer átdarálunk, sóval, törött borssal fűszerezzük, apránként hozzáadunk 1 dl tejet, és jól eldolgozzuk.
A masszából szeleteket formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró vajban átsütjük.
Tálaláskor citromot csepegtetünk rá.

RÉSZEGES MÁJ
Elkészítése:
Sertésmájszeleteket törött borssal és majoránnával ízesítünk, majd kevés paprikás lisztben megforgatunk.
Egy kis vajon mindkét oldalát megsütjük, aztán kivesszük a vajból.
A zsiradékhoz fél tubus Piros Arany krémet, egy mokkáskanálnyi fokhagymakrémet, 1 dl fehérbort és 1/2 dl vizet adunk. Visszatesszük a májszeleteket, és az egészet együtt átforraljuk. Tálaláskor sózzuk meg.

TATAI TOJÁS
Elkészítése:
Személyenként 2 tojást keményre főzünk. Közben vajból, lisztből és tejből sűrű besamelt készítünk, amelyet sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel - ízlés szerint kevés paradicsompürével - ízesítünk.
A kemény tojások sárgáját áttörjük, fehérjéjüket kis kockákra vágjuk, és az egészet eldolgozzuk a sűrű besamellel.
Az ízesített masszából szeleteket formázunk, és a rántott szelethez hasonlóan bundázva kisütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FRISSENSÜLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.