Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A HEREPÖRKÖLTEK 1.

2017.01.31

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Bárányhere-pörkölt
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg gyenge bárányhere, 10 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 kiskanál pirospaprika, só, késhegynyi őrölt bors, esetleg 1-2 dl bor.

Elkészítése:
A megmosott, lehártyázott bárányheréket néhány percig enyhén sós, forró vízben pároljuk. Az apróra vágott vöröshagymát a zsírban megpirítjuk, a tűzről levéve megpaprikázzuk. Beletesszük a szeletekre vágott bárányheréket, megborsozzuk és egy kevéske vízzel vagy borral, megpároljuk.
(Ha szűrőkanállal átszedjük egy másik olajjal kikent serpenyőbe, lehet tojást is ütni rá - de tojás nélkül, friss kenyérrel és savanyúsággal is finom.)

Bikatöke
Elkészítése:
Ezt is sós vízben kell megabálni, a vastag hártyáját le kell szedni, és felszeletelve lehet rántani, de paprikásnak is igazán nagyszerű étek

Csomagolt csirkeragu
Hozzávalók:
Egy tyúk mellbőre egy darabban, egy-két csirke hája és belsőségei (szív, máj, zúza, tüdő, here, tojáskezdemény, lép), egy kevés kicsontozott hús (pl. a hát húsa, vagy egy darab mell).

Elkészítése:
A hájat, a tüdőt és a húst apró kockára, a szívet vékony karikákra, az alaposan megtisztított zúzát hajszálvékony szeletre vágjuk. A kiterített bőrön fészket készítünk a háj feléből, rárétegezzük a szív- és zúzaszeleteket, a tüdődarabokat Egészben ráfektetjük a májat és a többi belsőséget, tetejére tesszük a húst, és végül a maradék hájat. A bőrt összecsomagoljuk, serpenyőbe tesszük, fedő alatt (esetleg sütőben), lassú tűzön sütjük, míg a zsírját kiengedi, és az egész csomag szép pirosra sül. (Közben locsolgathatjuk a zsírjával). Kibontjuk, a májat és a bőrt kiemeljük, feldaraboljuk, a ragut (és esetleg a bőrfalatokat), ha szükséges, még sütjük egy kicsit, míg a tepertő is szépen megpirul.
Forrón, pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk.
Tegyünk az asztalra sót, borsot, kínálhatunk hozzá tormát, ecetes tormát, savanyúságot.

Folytatjuk!

 

doksi
Forrás:
HÚSOK ÉS FOGÁSOK - A HEREPÖRKÖLTEK
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.