Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A HEREPÖRKÖLTEK 2.

2017.02.20

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Herepörkölt 1.
Hozzávalók 10 adaghoz:
1 kg kakashere, 1 kg kakastaréj, 1/2 kg zúza, 1/2 kg füstölt csülök A kakastaréjt, herét megabáljuk külön-külön.
Herét 10 percig, taréjt, míg meg nem puhul.
Az abálólébe:
vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot teszünk. A sertéscsülköt megfőzzük, és kockára vágjuk. Zúzát feltesszük pörköltnek: fűszerezzük sóval, cseresznyepaprikával, borssal, fokhagymával, paradicsommal, zöldpaprikával (télen lecsóval).
Ha a zúza megpuhult, beletesszük a megtisztított herét, vékony csíkokra vágott taréjt és az összevágott csülköt. Jól összeforraljuk, mielőtt levesszük, a tűzről 2 dl vörösbort öntünk bele.
Hagymás tört burgonyával tálaljuk.

Herepörkölt 2.
Hozzávalók:
1 kg pulyka- vagy kakashere, olaj, 2 fej hagyma, 3 ek házi paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só. Igény szerint 1 dl tejszín Elkészítés:
A heréket lehártyázom, letisztítom. Az olajban sárgára fonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott heréket. Sózom, majd időnként kevergetve, a folyadékot pótolva rövid szafton párolom. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Mikor félpuha, belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és készre főzöm (nem kell neki sok idő).
Aki úgy szereti, a végén egyet forralhatja még az egy deci tejszínt hozzáadva.
Rizzsel vagy főtt burgonyával tálalom.

Kakashere elkészítése
Először is. Le kell forrázni, enyhén ecetes vízben kissé kiáztatni, az esetleges hártyákat lehúzni. A nagyobbakat ketté kell vágni.
Hagyományos pörkölt-alapot készítünk kissé túlfűszerezve, több hagyma, őrölt kömény felkarikázott (nem zúzott) fokhagyma, esetleg kevés csípős paprika. Kevéske vörösborral is meg lehet apránként bolondítani! Csak javít rajta.
Most jön a java: túrós csuszával tálalva az igazi, akárcsak a kakaspörkölt.
Állítólag rántva is finom.
Lehet tölteléknek fűszeresen húsba, vagy hús közé, de dúsíthatod a tojásrántottát vele. Ugyanúgy használhatod, mint a velőt.
Vagy: Vágd apróra, hagymás vajon dinszteld meg. Fűszerezd sóval, borssal, majoránnával, és üss rá az igényeknek megfelelő adagnyi tojást.
Hagymás lecsósan:
Hagymát olajon megdinszteljük, paprikát, paradicsomot, sót, piros aranyat, borsot teszünk hozzá.
Végül a megmosott, összevágott herét, és megsütjük.

Folytatjuk!

 

doksi
Forrás:
HÚSOK ÉS FOGÁSOK - A HEREPÖRKÖLTEK
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.