A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A HEREPÖRKÖLTEK 3.

Kakashere-nyárs
Hozzávalók:
fél kg kakashere, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 ek szójaolaj, 1 kk só, 1/2 mk őrölt bors, fél dl konyak.
Elkészítése:
Átnyomom a fokhagymagerezdeket és összekeverem az olajjal, a szójamártással, sóval, borssal és a konyakkal. Nyársakra húzom a heréket és ebben a marinádban érlelem legalább 2 óra hosszat.
Lecsepegtetem, majd kontakt-grillben megsütöm.
Figyelem: rövid idő alatt sül.

Kakasherepörkölt
Hozzávalók:
50 dkg kakas-here, 30 dkg kakastaréj, 1 fej vöröshagyma, 2 fej lilahagyma, 3-4 fokhagymagerezd, 3 evőkanál olaj, só, pirospaprika, 1/2 kiskanálnyi gyömbérpor, 1 dl száraz vörösbor.
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát a felforrósított olajban sárgásra pirítjuk, és meghintjük pirospaprikával. A jól megmosott és megtisztított kakastaréjokat és kakas-herét belekeverjük, és rövid ideig pirítjuk. Felöntjük a vörösborral és 1 dl vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a gyömbérport. Lassú tűzön pároljuk, amíg a hús megpuhul, és rövid, mártássűrűségű leve marad. A lilahagymákat megmossuk, felkarikázzuk, gyengén megsózzuk, és ezzel díszítve tálaljuk.
Köretként vajas burgonyát vagy köményes burgonyát adunk hozzá.

HÚSOK ÉS FOGÁSOK - A HEREPÖRKÖLTEK


