Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSEVŐK LEXIKONJA - HALPÖRKÖLTEK 2.

2016.10.19

HÚSEVŐK LEXIKONJA

Halpörkölt (Vízvári Mariska)
Elkészítése:
3 nagy fej vereshagymát apróra vágunk, vaslábasban forró zsírba tesszük és mikor szép arany-pirosra pirult a hagyma, két kanál szegedi rózsapaprikát keverünk közéje és két liter hideg vizet. Két óráig hagyjuk így befödve lassú tűzön forrni. Ez alatt két kiló halat, melyben egy-egy darab harcsa, ponty, tükörponty, kecsege és tok van, miután szépen megtisztítottuk és megmostuk őket, feldaraboljuk, és egy mély tálban besózzuk. A két óra elteltével a hagyma teljesen széjjelfőtt, úgy hogy darabjait nem is lehet látni, a vize is majdnem teljesen elfőtt, a halakat és a sós lét, melyet a hal engedett, hozzáöntjük, és fedő nélkül 15-20 percig hagyjuk forrni.
Ekkor kitálaljuk és melléje tarhonyát, ecetes uborkát, vagy zöldpaprikát adunk.

Harcsapörkölt
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg 40 dkg harcsa, 3 dkg paradicsompüré, 3 dkg rétesliszt, 5 dkg tejföl, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg étolaj, 2 dkg só, babérlevél, húsleveskocka.

Elkészítése:
A harcsafilét 2-2,5 dkg-os darabokra vágjuk, megsózzuk és előforrósított serpenyőn, jól megpirítjuk, hogy vöröses kéreg keletkezzen rajtuk. Ezután készítjük el a szószt. A vöröshagymát átpasszírozzuk, ráteszünk egy kevés lisztet, és üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a húslevet, a tejfölt és összekeverjük, hogy egyenletes állományú masszát kapjunk. A megpirított halat leöntjük ezzel a szósszal, megsózzuk, babérlevéllel ízesítjük, és 2-3 percig pároljuk.
Köretként krumplipürét, főtt rizst vagy főtt tésztát is felszolgálhatunk.

Pontypörkölt
Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg filézett ponty, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál liszt, 1 halászlékocka, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, só

Elkészítése:
A filézett halhúst egyforma széles csíkokra vágjuk. Megsózzuk, majd mindkét oldalát lisztben megmártjuk. A hagymát tisztítás után finomra vágjuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot felszeleteljük. 1/2 dl vízben feloldjuk a halászlékockát, és a megmaradt lisztet elkeverjük benne.
Egy 24 cm átmérőjű serpenyőt felmelegítjük, majd a halcsíkokat beletéve, mindkét oldalukon elősütjük. A serpenyőből tálra téve, félrerakjuk. A serpenyőbe szórjuk a hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, ezután kevergetve megpirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, és gyorsan összekeverjük, végül ráöntjük a lisztes-halászlékockás vizet. Kevergetve felforraljuk, ezután befedjük, és a legkisebb hőfokon 10 percig főzzük. A paprikás mártásba óvatosan beletesszük a halcsíkokat, és ismét befedve, kb. 15 percig pároljuk. Nem szabad megkeverni, mert a halhús hamar szétesik. Az edényt rázogatva mozgathatjuk meg a haldarabokat.
Galuska illik ehhez a tipikusan magyar ételhez.
Száraz fehérbor vagy rozé a hozzáillő ital.

Pontypörkölt (Lajkó)
Hozzávalók: 80 dkg ponty színhús, 20 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg lecsó, 5 adag sós burgonya, só, fűszerpaprika.

Elkészítése:
A pontyfilét beirdaljuk, és kockára daraboljuk. Mély jénai tálban a finomra vágott vöröshagymát zsírban 3-3,5 percig mikrohullámú berendezésben pirítjuk, közben megkeverjük. A fűszerpaprikát hozzákeverjük, kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a lecsót (paradicsomos levének egy részét) vagy a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, majd a mikróban további 6-8 percig pároljuk. Szükség esetén kevés vizet öntünk alá, megkevergetjük. Beletesszük a halkockákat, majd közepes erősségen 4-5 percig pároljuk.
Sós burgonyával tálaljuk.

Pontypörkölt mikróban
Hozzávalók
80 dkg ponty színhús, 20 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg lecsó, 5 adag sós burgonya, só, fűszerpaprika.

Elkészítése:
A pontyfilét beirdaljuk, és kockára daraboljuk. Mély jénai tálban a finomra vágott vöröshagymát zsírban 3-3,5 percig mikrohullámú berendezésben pirítjuk, közben megkeverjük. A fűszerpaprikát hozzákeverjük, kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a lecsót (paradicsomos levének egy részét) vagy a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, majd a mikróban további 6-8 percig pároljuk. Szükség esetén kevés vizet öntünk alá, megkevergetjük. Beletesszük a halkockákat, majd közepes erősségen 4-5 percig pároljuk.
Sós burgonyával tálaljuk.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A PÖRKÖLTEK
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.