Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - OLDALASOK 1.

2017.02.23

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Babgulyás, füstölt oldalassal
Hozzávalók (4 személyre)
25 dkg bab, 3 dkg só, 20 dkg gyökér, 30 dkg sárgarépa, 50 dkg zeller, 10 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg csipetke, 1 dl tejföl, 1 ek. ecet, 50 dkg füstölt oldalas.

Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Enyhén sós vízben feltesszük főni, bezöldségeljük. Külön feltesszük az összevágott oldalast, amikor mindkettő félfövésben van, összekeverjük, és csipetkével készre főzzük.
Tejföllel, sóval, kevés ecettel ízesítjük.

Borsóleves (Erwtensoep) - Hollandia
Hozzávalók:
0,5 kg zöld színű sárgaborsó, 1 ek. só, csipet bors, - majoránna, 1 húsleveskocka, 0,5 - 1 kg oldalas 2-3 ujjnyi darabokra vágva, 2 közepes petrezselyemgyökér karikára szelve, 1 kisebb zeller kockára vágva (vagy zöldje), 1 közepes hagyma felkarikázva, 25-30 dkg füstölt kolbász karikára vágva, 5 dkg zsiradék, 1-4 szelet fehér kenyér, apróra vágott petrezselyem.

Elkészítése:
2,5 l vízben 1-1,5 óráig főzzük a borsót - takarékon, lefedve. Beletesszük a sót, borsot, leveskockát, majoránnát, oldalast és további 1 órán át, főzzük.
Hozzáadjuk a répát, hagymát, zellert, kolbászt és még 0,5 óráig főzzük. A kenyeret kockára vágjuk, megpirítjuk.
Tálalás:
A levest kenyérkockákkal és hússal vagy a húst és a kolbászt külön, főtt burgonyával, pürével, valamilyen főzelékkel.

Céklaleves oldalassal
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg cékla, 75 dkg oldalas, 3 teáskanál ételízesítő, fél teáskanál fehér bors, 2 babérlevél, 1 csomó leveszöldség, só, őrölt bors, 3-4 evőkanál fehérborecet, 2 teáskanál finomra vágott kapor, fél csokor petrezselyem; a tálaláshoz kevés kemény habbá vert tejszín

A húst az ételízesítővel, a borssal és a babérlevéllel együtt másfél liter vízben feltesszük főni. (Fedő alatt kb. 45 perc). A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és kis darabokra vágjuk. A húshoz adjuk, és további 25 percig főzzük. Közben meghámozzuk a céklát, kis darabokra vágjuk, és a leveshez adva újabb 20 percig főni hagyjuk. Ekkor a húst kivesszük, a csontot kihúzzuk, majd a csíkokra vágott húst visszatesszük a levesbe. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük.
A finomra vágott kaporral és petrezselyemmel megszórva, kemény habbá vert tejszínnel kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTEK OLDALASRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.