Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - OLDALASOK 6.

2019.01.13

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Gyümölcsben sült oldalas
Hozzávalók:
60 dkg oldalas, 1 nagy borízű alma, 1 nagy, kissé éretlen körte, 5 dkg vaj, 1 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt gyömbér, kevés cukor, késhegynyi őrölt fehér bors, só.

Elkészítése:
A húst megmossuk, leszárítjuk, majd kisebb darabokra vagdalva, a kuktában, betéten 1,5 dl sózott vízben félpuhára pároljuk.
(Ez kb. a kukta jelzésétől számított 20 perc.)
A levéből kivéve lecsöpögtetjük és kicsontozzuk, majd laskára metéljük. Tűzálló tálba tesszük, és köré rakjuk a megmosott, kicsumázott és szintén laskára vágott gyümölcsöt.
A visszamaradt pecsenyelét átszűrjük, felolvasztjuk benne a vajat, meghintjük a fűszerekkel, és ráöntjük a tetejére.
A tálat lefedjük, és a húst egészen puhára pároljuk az előmelegített, forró sütőben.
Burgonyafánkkal*tálaljuk.

Burgonyafánk* 01.
Hozzávalók: Héjában sült burgonya 4 db, tojás 4 db, tejföl 4 kanál, vaj 5 dkg, élesztő 4 dkg, tej 1 kanál, liszt 1 dkg, sonka 15 dkg, só 2 késhegynyi

Megjegyzés:
Mindenkor bőséges és nagyon forró zsírban sütjük ki, ami azért gazdaságos, mert a bő zsírnak csak kis része fogy el, és a többit, bármihez felhasználhatjuk!
Elkészítése:
A sült burgonyát megtisztítjuk. A hány burgonya, annyi tojást és kanál tejfölt veszünk hozzá. Tojásnyi vajat jól kikeverünk. Azután 4 dkg élesztőt pici cukorral tejbe áztatunk, teszünk közé annyi lisztet, hogy kalácstészta keménységű legyen, jól kidolgozzuk, és félretesszük kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A felét beszórjuk a következő töltelékkel: 3 dkg vajban 1 kanál morzsát megpirítunk, 15 dkg darált sonka, 1-2 kanál tej, csipet só. Azután a másik felét a tésztának ráborítjuk, fánkszúróval kiszaggatjuk, újra kelni hagyjuk, és nagyon forró zsírban kisütjük.

Jánkmajtisi savanyú krumplileves
Hozzávalók:
30 dkg füstölt oldalas, 40 dkg burgonya, babérlevél, 2-3 ek. olaj, 4 dkg liszt, fél csokor petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, ecet, pirospaprika, só.

Elkészítése:
Az oldalast feldaraboljuk, és megfelelő mennyiségű vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát. Az olajból és a lisztből rántást készítünk, amelyben finomra vágott vöröshagymát pirítunk, majd pirospaprikát és petrezselymet keverünk hozzá, és hideg vízzel simára keverjük. Amikor az oldalas és a burgonya megpuhult, az elkészített rántással besűrítjük, tejföllel gazdagítjuk, és készre főzzük.
Kevés ecettel savanykásra ízesítjük.

Kapros töltött káposzta
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 50 dkg oldalas, 1 csülök (vagy láb), 1 nyers füstölt csülök, 20 dkg füstölt szalonna, 5 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál kapor, 1 teáskanál csombor, 1 teáskanál pirospaprika, 5 dl tejföl, 10 szem fekete egész bors, 1,5 kg savanyú apró káposzta, 16-20 savanyú káposztalevél, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A savanyú káposztát átmossuk és lecsöpögtetjük. A lapockát megdaráljuk és összekeverjük a szalonna felével, amelyet nagyon apróra vágtunk, hozzáadjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, sót, törött borsot, a megtisztított és megreszelt vöröshagymát, a pirospaprikát és jól összedolgozzuk. A káposztalevelekbe becsomagoljuk a tölteléket, és jó szorosan összecsavarjuk, hogy a töltelék ki ne folyhasson belőle. Nagy lábos alját kirakjuk a maradék füstölt szalonna hajszálvékonyra vágott szeleteivel, és egynegyed résznyi káposztát terítünk rá. Meghintjük csomborral és kaporral, majd megsózzuk, ezután ráfektetjük az előzőleg beáztatott és feldarabolt, kicsontozott füstölt csülköt és a friss csülköt. Megsózzuk, és beterítjük egy réteg káposztával. Ezt meghintjük csomborral és kaporral, megsózzuk, és sorban, egymás mellé helyezzük a töltelékeket. Erre újabb réteg káposztát teszünk, majd a feldarabolt oldalassal fedjük be. Sózzuk, borsozzuk, végül a maradék káposztát rátéve, rászórjuk a csombort és a kaprot, meg az egész borsot. Leöntjük a borral, amelyet annyi vízzel egészítünk ki, hogy az egészet ellepje.
Lefedve először közepes lángon főzzük, és ha felforrt, takaréklángon folytatjuk két és fél óráig:
Tálaláskor tejfölözzük ezt a különlegesen finom töltött káposztát.

Káposzta oldalassal
Hozzávalók:
1 kg savanyú szálas káposzta, 50 dkg füstölt oldalas, 30 dkg házikolbász, 5 dkg zsír

Elkészítése:
Kikenünk egy mély, lehetőleg zománcos tepsit zsírral, és az aljára egy réteg káposztát terítünk. Erre kétujjnyi darabokra vágott oldalast fektetünk, majd káposztával befedve, sorban rárakjuk a karikákra vágott kolbászt. Befedjük a maradék káposztával, és a sütőben megsütjük.
Ha a levét elfőné, mielőtt az oldalas megpuhulna, egy kevés vizet öntünk alá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - OLDALAS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.