Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLDALASOK 10.

2020.05.08

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Oldalas svéd módra
(Kalops)
Hozzávalók:
1 ek zsiradék, 1,5 kg oldalas 5 cm-es darabokra vágva, 1 szeletelt hagyma, 1 kk só, csipet bors, 2 kk. cukor, 2 babérlevél, 1 ek liszt, 2 ek tejszín (tejföl).

Elkészítése:
Legjobb kuktában készíteni.
Forró zsírban erős lángon jól megsütjük a hús mindkét oldalát (kb. 15-20 percig).
Rátesszük a hagymát, üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a sót, fűszereket, cukrot, ráöntünk 2,5 dl vizet, lefedjük. 1 - 1,5 óráig pároljuk.
Kiszedjük a húst, a visszamaradt mártásba öntjük a 0,5 dl vízben elkevert lisztet (ha nincs elég lé, vízzel pótoljuk).
Felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, visszatesszük a húst.
Azonnal tálaljuk.
Rizs vagy főtt krumpli illik hozzá.

Oldalas szilvalével
Elkészítése:
Két liter jól megmosott aszalt szilvát két liter tiszta vízben tegyünk főni, adjunk hozzá fél kiló füstölt sertés oldalast.
Ha jól megfőtt a hús és a szilva, készítsünk hozzá egy tojásnyi zsírból és egy fakanál lisztből szép világossárga rántást.
A rántásba öntsünk egy pohárnyi hideg vizet és borítsuk azonnal a szilvába; tegyünk még bele, - ha nem elég édes - egy kanál cukorport és egy kávéskanál tört borsot; a rántással még 5 percig főzzük, tálaljuk fel mély tálban.

Oldalas vörösre sütve
- Kína
Elkészítési idő: 60 perc Hozzávalók:
1 kg nem túl kövér oldalas, 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg sárgarépa, 4 kicsi, érett paradicsom, 8 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
Az oldalast egy-egy csontnyi darabokra vágjuk, majd a fölforrósított olajon körös-körül megpirítjuk.
Leöntjük a szójaszósszal és kb. 3 dl vízzel, hozzáadjuk a fölaprított vöröshagymát, és lassú tűzön puhára pároljuk.
Eközben a sárgarépát megtisztítjuk és a paradicsommal együtt, apró kockákra vágjuk, s a már majdnem puha húshoz adjuk, és készre pirítjuk.
Ha szükséges kevés cukorral, sóval ízesítjük és forrón tálaljuk.

Párnában sült oldalas
Hozzávalók:
60 dkg oldalas, 1 doboz mélyhűtött leveles tészta, 20 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, késhegynyi kakukkfű, késhegynyi szerecsendió és őrölt koriander, 0,5 dl tej, törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A húst megmossuk, leszárítjuk, és egy darabban, összecsavarva, a kuktába, betétre tesszük.
Aláöntünk 1,5 dl sózott vizet, és puhára pároljuk.
Ez a kukta jelzésétől számított kb. 30 perc.
Ezután az oldalas levét lecsöpögtetjük, és a húst kicsontozzuk.
Ügyeljünk arra, hogy semmi csont ne maradjon benne, még a porcokat is vegyük ki belőle.
A húst 8 darabra vágjuk, meghintjük sóval, borssal és a többi fűszerrel.
Hűlni hagyjuk.
Közben a gombát megtisztítjuk, és apróra szeleteljük.
A felhevített olajon a tisztított, finomra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztjuk, rádobjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, és fedő alatt saját levében puhára pároljuk.
Ha zsírjára sült, meghintjük a nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel, törött borssal, és kihűtjük.
Ezután összekeverjük a habosra felvert tojással.
A már felengedett tésztát lisztes deszkán 8 darabra felvágjuk.
Mindegyik darabot kinyújtjuk, bekenjük a tojásos gombapéppel, és ráfektetünk egy-egy darab húst.
Úgy göngyöljük a tésztába, hogy a tészta teljesen betakarja. Ily módon 8 db "párnát" kapunk.
Tetejüket megkenjük kevés tejjel, és a párnákat sütőlemezre téve, előmelegített, forró sütőben, de takaréklángon sütjük 25 percig.
Bármilyen salátával nagyon finom, különleges étel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - OLDALAS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.