Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLDALASOK 7.

2019.06.22

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Káposztában párolt oldalas
Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta, 80 dkg sertésoldalas, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 15 dkg vöröshagyma, 2 teáskanál őrölt kömény, 2 cikk fokhagyma, 2 dl fehérbor, só, 10 dkg főtt császárszalonna, 1 csomag petrezselyem, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál ecet.

Elkészítése:
A káposztát, miután a torzsáját kivágtuk, félujjnyi szeletekre, a tisztított sárgarépát és a fehérrépát kockákra, a vöröshagymát vékony szeletekre, a petrezselymet apróra vágjuk.
Az oldalast sózzuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, őrölt köménnyel meghintjük. A húst zsír és víz nélkül tepsibe tesszük, közepes hőfokon sütni kezdjük. Saját zsírjával locsolgatjuk (kb. 30 perc). Egy evőkanál zsírban megpirítjuk az apróra vágott császárszalonnát, a vöröshagymát és a zöldségeket.
Hozzáadjuk a káposztát, sózzuk, fedővel letakarjuk.
Ha a káposzta kissé összeesett, bort öntünk hozzá, és lassú tűzön pároljuk.
30 perc elteltével a sütőből kivesszük a félig sült oldalast, és a káposztával együtt puhára pároljuk.
Végül szükség szerint sóval és ecettel ízesítjük, tetejére petrezselymet szórunk.

Káposztás hús
Hozzávalók:
Egyharmad rész oldalas, egyharmad rész lapocka, egyharmad rész, dagadó, 1 kg húshoz számítva 50 dkg savanyú káposzta, kg-ként 3 evőkanál zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, őrölt köménymag, törött fekete bors, pirospaprika, kg-ként 1 teáskanál csombor, só.

Elkészítés:
A húsokat lemossuk, megszárítjuk, majd kisebb darabokra vagdaljuk.
(Az oldalas csontját benne hagyhatjuk, a többi csontot azonban vegyük ki.)
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A felforrósított zsíron üvegesre fonnyasztjuk, meghintjük pirospaprikával, majd a húsokat rádobva együtt pirítjuk fehéredésig. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, megfűszerezzük, és fedő alatt 20 percig pároljuk.
Ezután adjuk hozzá az átmosott és lecsurgatott savanyú káposztát.
Tovább pároljuk addig, amíg a káposzta félig megpuhult.
Forrón töltjük kiforrázott üvegekbe, és kigőzöljük.
Fogyasztás előtt tejföllel behabarjuk.

Káposztás nagy-gombóc
Hozzávalók:
80 dkg oldalas, 120 dkg vecsési savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 35 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 pohár tej, só, bors, szemes bors

Elkészítés:
Egy 12 l-s lábasban az apróra vágott szalonnát, kiolvasztjuk, a zsíron a két csontra vágott oldalast félig megsütjük. Kivesszük a sült oldalast, majd a zsírra szórjuk a kicsavart káposztát. Közben a lisztet összegyúrjuk a langyos tejben futtatott élesztővel, kelni hagyjuk, majd ökölnyi gombócokat készítünk, ezeket a nyers káposztára helyezzük.
A gombócok köré tesszük a félig sütött oldalas szeleteket, az edényt lefedjük, és 25-30 percig közepes lángon hagyjuk.
Az étel akkor jó, ha a káposzta kicsit lesül, a gombócok szépen feldagadnak, és egy kis kérget kapnak.
Ez az étel ritkán sikerül elsőre, ugyanis régen kemencében készítették el.
Nem diétázóknak való fogás, nem ajánlatos nekik ezt fogyasztani!

Király oldalas
Hozzávalók:
Egy egész oldalas, 2 dl sör, 1 dl olaj, flekkenfűszer, só, fehérbors, 2 evőkanál méz, 5 dkg vöröshagyma, 3 dl rizs, 1 kg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomliszt, 1 szép alma.

Elkészítés:
Az oldalas széleit úgy vágjuk le, hogy téglalapot kapjunk.
A csontokra merőlegesen, koronaformára hajtjuk, hústűvel megtűzzük, és tűzálló tálra ültetjük.
A sört az olaj felével, a fűszerekkel meg a mézzel simára keverjük, a korona alakú húst megkenjük vele, és alufóliával lefedve, 180 fokos sütőbe tolva puhára pároljuk.
Sütés közben a maradék páclével meg-megkenjük, majd a puha húst fólia nélkül ropogós pirosra sütjük.
Amíg az oldalas puhul, a hagymát összevagdaljuk, és az olaj maradékán megfonnyasztjuk.
Az oldalasról levágott húst kockákra vágjuk, és a hagymán kissé megpirítjuk.
Egy kevés vízzel félpuhára pároljuk, majd a rizst beleforgatva, sóval, borssal ízesítve, vízzel rizses húst főzünk belőle.
A káposztát egy kevés pecsenyelével és vízzel puhára pároljuk, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és tűzálló tálra halmozzuk.
A ropogós húskoronát ráültetjük, a rizses húst a közepébe töltjük, és a tetejét a megtisztított, cikkekre vágott almával kirakjuk.
Még 5-10 percre a sütőbe visszatoljuk, csak utána tálaljuk.

Kőbányai oldalas
Hozzávalók.
60 dkg oldalas, 2 közepes nagyságú sárgarépa, 2 paradicsom (lehet mélyhűtött is), 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl sör, 1-1 mokkáskanál kakukkfű, rozmaring és bazsalikom, 1 teáskanál majoránna, ízlés szerint só.

Elkészítés:
A füstölt szalonnát nagyon apró darabkákra vágjuk, és kuktafazékban zsírját kiolvasztjuk.
Rádobjuk a megtisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát, a szétzúzott fokhagymát, és üvegesre pirítjuk. A megmosott, leszárított húst a csontok mentén darabokra vágjuk és rátesszük a hagymás zsírra.
Hirtelen, erős lángon lepirítjuk minden oldalán, hozzáadjuk a tisztított és karikákra vágott sárgarépát.
Beledobjuk a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, megsózzuk, meghintjük a fűszerekkel, aláöntjük a sört, és a kuktát lezárjuk.
A jelzéstől számított 25 perc múlva a lángot eloltjuk alatta.
Sós vízben főtt burgonya vagy burgonyalepény illik mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - OLDALAS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.