Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLDALASOK 8.

2019.07.27

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Köményes sült oldalas
Hozzávalók.
80 dkg oldalas, 1 mokkáskanál őrölt kömény, törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A húst megmossuk, leszárítjuk, majd koszorú alakban a kuktába, betétre tesszük.
Aláöntünk 1,5 dl sózott vizet, és a kuktát lezárjuk.
A jelzéstől számítva 25 percig pároljuk.
Ezután a húst a levéből kivesszük, lecsöpögtetjük, kicsontozzuk, és darabokra vagdaljuk.
Tűzálló tálba tesszük, leszűrt levét fűszerezzük és ráöntjük.
Előmelegített forró sütőben fedetlenül addig sütjük, amíg ropogós-piros nem lesz.
Süthetjük úgy is, hogy a tűzálló tál aljába teszünk 80 dkg hámozott és hasábokra vágott burgonyát, amelyet megsózunk, és egy evőkanál olajjal megöntözünk.
Tetejére fektetjük a félig főtt, kicsontozott és feldarabolt húst, ráöntjük a fűszeres pecsenyelevet, és a tálat befedve 40 percig sütjük.
(Természetesen ebben az esetben a húst rövidebb ideig pároljuk a kuktában.)
Ezután a fedőt a tálról levéve, a húst pirosra pirítjuk.

Lencsefőzelék
Hozzávalók.
20 dkg lencse, 30 dkg füstölt oldalas, 8 szelet bacon szalonna, 2 ek olaj, 3 ek liszt, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, paprika, kevés cukor, 1 ek ecet, 1 kiskanál mustár, fél pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só.

Elkészítése:
A főzésre előkészített, beáztatott lencsét füstölt hús levében feltesszük főni.
Kevés olajon finomra vágott hagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.
Elkeverjük, besűrítjük.
Megsózzuk, kevés babérlevéllel fűszerezzük.
Cukorral lepirított barna rántást készítünk, majd hozzákeverjük.
Tejfölt adunk hozzá, ecettel, mustárral ízesítjük, és jól kiforraljuk.

Liptói hurka
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg oldalas, 10 dkg tüdő, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg köleskása vagy kukoricadara, 2 fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, ízlés szerint.

Elkészítése:
Az oldalast és a tüdőt puhára főzzük, felaprítjuk.
A szalonnán megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, a kölest puhára főzzük.
A burgonyát megreszeljük.
Valamennyit összevegyítjük, sózzuk, fűszerezzük.
Zsírral kikent tepsiben megsütjük.
Frissen kell fogyasztani.

Mennyei eledel
Hozzávalók:
25 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 40 dkg füstölt oldalas, 1 evőkanál cukor, 1 egész fahéj, 1 citrom leve, 1 evőkanál liszt.

Elkészítése:
A gyümölcsöt egy éjszakára egy fél liter vízbe áztatjuk.
A füstölt húst annyi vízben amennyi ellepi, 45 percig főzzük, hozzáadjuk a gyümölcsöt, citrom levet, fahéjat, a cukrot és puhára főzzük.
Ha megfőtt a húst kivesszük és felszeleteljük, tálra rakjuk és körberakjuk a gyümölccsel.
A lisztet egy kevés hideg vízben simára keverjük, a húslébe habarjuk, egyszer felforraljuk, és a húsra öntjük.

Mézes-fokhagymás oldalas
Egy főre 30 dkg húst számítsunk.
Elkészítése előtt két nappal vízbe, fehérborba, és késhegynyi citromsavba, sózva és friss vágott fokhagymával bedörzsölve pácoljuk.
A citromsav felpuhítja a rostokat.
Figyelem! Gyenge közepes lángon süssük!
Faszenes grillsütőn előbb a felső, húsos részét pároljuk meg, csak utána pirítsuk pirosra.
Kapros-joghurtos öntettel, vajban párolt zöldségekkel tálaljuk.

Mézes-fűszeres malacoldalas
Hozzávalók
1,4 kg bőrös malacoldalas, só, 3-3 evőkanál méz, szójamártás és narancslé, 2 evőkanál ketchup, 1,5-1,5 evőkanál vörösborecet és fehérbor, 4 gerezd áttört fokhagyma, 1 kiskanál porrá tört mustármag, őrölt bors

Elkészítése:
Az oldalast 4 részre vágjuk, sós vízben puhára főzzük, lecsöpögtetjük.
Bőrös oldalát bevagdossuk.
A mézet az ízesítőkkel és a fűszerekkel összekeverjük, majd alaposan a húsba dörzsöljük úgy, hogy a bőrös oldalra is jusson belőle.
Forró grillsütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
Sült burgonyával és párolt zöldségekkel tálaljuk.
Elkészítési idő: 2 óra 50 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - OLDALAS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.