Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLDALASOK 9.

2019.12.02

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Nógrádi oldalas
Hozzávalók:
1 kg oldalas, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál pirospaprika, 1 kanál paradicsompüré, egy csipet kakukkfű, 1 dl olaj, só, bors, 1 doboz vagy üveg zöldbabkonzerv.

Elkészítése:
Az oldalast kétujjnyi csíkokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, és forró olajban megforgatjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát ebben a pecsenyezsírban megforgatjuk, rátesszük a tört fokhagymát, visszatesszük az oldalas darabokat.
Meghintjük kakukkfűvel, pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsompürét, és rövid pirítás után fölengedjük a zöldbabkonzerv levével.
Ha puhára párolódott, zsírjára sütjük.
Hozzáadjuk a leszűrt zöldbabot, és a húsok köré halmozva tálaljuk.

Nyárson sült disznóoldalas
(Thaiföld)
Hozzávalók:
3 db 10 cm széles, 8-10 bordás oldalas, 1 dl borecet, 0,5 dl citromlé, 1,5 dl olaj, 0,75 dl szójamártás, 1 tk őrölt koriandermag, 1 tk őrölt bors, 1 mk őrölt mustármag, 1 tk só.

Elkészítése:
A hús kivételével keverjük össze a hozzávalókat.
Öntsük a húsra, tegyük hűtőbe 8 órára. Időnként forgassuk meg. Húzzuk harmonikaszerűen nyársra az oldalast. Izzó parázson, forgatva süssük 50 percig.
Tegyünk a nyárs alá tepsit, kenjük be a páclével a húst, süssük még 40 percig, közben többször kenjük be.
Rizzsel, salátákkal, mártásokkal, szárított halporos fűszerkeverékkel tálaljuk.

Oldalas fekete szójababbal
Hozzávalók:
50 dkg oldalas felvágva, 1,5 ek olaj, 2-2ek. sózott fekete szójabab és víz, 1-1 ek száraz fehérbor, szójamártás és kukoricaliszt, 1 kk. cukor, 2 erős paprika, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A szójababot áztassuk bő vízben 10 percig.
A lisztet keverjük el a vízben, a paprikát csumázzuk ki, és vágjuk keskeny csíkokra.
A fokhagymát zúzzuk össze.
A babot csepegtessük le, és dobjuk forró olajba, pirítsuk kevergetve, aztán adjuk hozzá a bort, a cukrot, a szójamártást, és kevergessük rövid ideig.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A húst keverjük jól össze a vizes liszttel, a paprikával és a fokhagymával.
Egy jénait olajozzunk ki, tegyük bele a húst és állítsuk gőzre.
A víz állandóan forrjon.
30 perc után tálaljuk a mártással.

Oldalas koszorú
Hozzávalók:
1 kiló sovány sertésoldalas, só, bors, 2 evőkanál olaj, 10 deka füstölt szalonna, 5 deka vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 6 deka vaj, 60 deka vegyes párolt idényzöldség (zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, karfiol, kelbimbó, gomba, kukorica stb.)

Elkészítése:
Egyetlen 10-12 cm széles sertésoldalas-csíkot vásárolunk, megmossuk, fél órára besózzuk.
A tetejét meghintjük törött borssal, vékonyan megkenjük olajjal, egy nagy tepsibe helyezzük, és forró sütőben mindkét oldalán megkapatjuk, egy kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, majd pirosra sütjük.
Zsírjából kiemelve, a két végét hústűvel összetűzzük, és a csontokra merőlegesen, koszorúszerűen, előmelegített tálra állítjuk.
Miközben a hús sül, zsírjára pirítjuk az apróra felkockázott szalonnát, megfonnyasztjuk rajta a vágott vöröshagymát, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és megforgatjuk benne, a vajban külön-külön megpárolt zöldségeket - ha konzervből készítjük, jól lecsepegtetjük -, megsózzuk, megborsozzuk, és forrón a koszorú közepébe halmozzuk.
Azonnal tálaljuk.

Oldalas rizlingben
Hozzávalók:
70 dkg oldalas, 2,5 dl rizling bor, 1 fürt szőlő, 2 dl tejföl, csipetnyi cukor, 1 szem összetört szegfűszeg, törött bors, só.

Elkészítése:
A húst megmossuk, leszárítjuk, majd a csontok mentén felvagdaljuk.
Kikent teflonserpenyőben vagy palacsintasütőben saját zsírján lepirítjuk mindkét oldalán, majd aláöntjük a bort.
Megsózzuk, meghintjük törött borssal és szegfűszeggel, és mokkáskanálnyi cukrot is teszünk bele.
Lefedve, gyakori kevergetés közben puhára pároljuk.
Közben a szőlőt leszemezzük, megmossuk, lecsurgatjuk.
Ha a hús puha, kicsontozzuk, zsírjára sütjük, és a szőlőszemeket hozzáadva pirítjuk pár percig, majd a tejfölt is belekeverjük.
Párolt rizzsel kínáljuk.

Oldalas-ropogós
Hozzávalók
1 dl olaj, 1 zacskó Knorr Delikát Flekken Villámpác, 1 kg sertésoldalas, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál szójamártás

Elkészítése:
Az oldalast a csontok mentén 4 egyenlő részre vágjuk.
A villámpácot az olajjal, a zúzott fokhagymával meg a szójamártással jól összekeverjük.
A húst alaposan körbekenjük vele, majd 20-30 percig hűtőszekrényben hagyjuk pácolódni.
Ezután parázs felett, rácsra fektetve kb. 1 órán át, sütjük. Közben a páclével kenegetjük, és többször megfordítjuk.
Elkészítési idő: 1 óra + pácolás

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - OLDALAS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.