Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A PILÁF 1.

2017.05.22

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Az orosz konyhába is átkerült közkedvelt étel a plov - piláf vagy egyszerűen rizseshús - . közép-ázsiai eredetű - üzbég, tádzsik, türkmén, afgán - konyha jövevénye. Az elnevezése perzsa, hindi, végső soron szanszkrit eredetű szó.
A szó oroszban a türk nyelvekből származik.
Bár a plov manapság valóban rizseshúst jelent, készülhet a legkülönfélébb gabonából (tönkölybúzából, árpagyöngyből, cirokból) akár rizzsel keverve.
Az igazi, hagyományos, plov bárányhússal készült, de napjainkban már szinte tetszőleges a hús megválasztása, sőt nem ritka a hallal készített plov sem.

Elkészítése
A plov általában birkacombbal készül.
A rizst beáztatják. A vöröshagymát, a sárgarépát, a húst felaprítják. Felhevítenek egy vastagfalú, öntöttvas lábost, és beléteszik a zsiradékot, ami növényi olaj vagy/és kiolvasztott birkazsiradék. A húst megpirítják rajta és 30-40 percig párolják kis vízzel. Só, fűszerezés. Hagyma, sárgarépa, fokhagyma. Húsz perc főzés; kurkuma, és készen van a zirvak, a plov alapja. A tetejére jön a rizs.
Óvatosan felöntik vízzel és felforralják, majd fedő alatt főzik vagy 20 percet.

Plov hússal, sárgarépával

Jegyzetek
- Ugrás fel ↑ И. А. Фельдман. Любимые блюда, Реклама (orosz nyelven). (ISBN 5-88520-031-9) (1988)

Kategória:
- Orosz ételek
- Török ételek

wikipedia

Barackos piláf
Hozzávalók 4 személyre:
1/4 tk őrölt sáfrány, 120 g aszalt, 8,5 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek olaj, 115 g nem sózott vegyes magvak (mogyoró, dió, mandula, pisztácia), 2 db vöröshagyma, diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 250 g rizs, 2 fahéj, 8 szegfűszeg, 1 ek méz, 1 narancs, só, bors

Elkészítése:
A sáfrányt és a sárgabarackot belekeverjük a forró levesbe, és állni hagyjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és aranybarnára pirítjuk benne a magvakat, majd kiszedjük. A zsiradékban üvegesre pirítjuk a karikára vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprózott gyömbért és fokhagymát, a rizst, a fűszereket, s kevergetve rövid ideig tovább pirítjuk. Utána mindezt belekeverjük a levesbe, és lefedve addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Közben a narancs héját lereszeljük, magvait eltávolítjuk, húsát kivágjuk a hártyák közül. A rizst a narancsgerezdekkel és a pirított magvakkal megszórva tálaljuk.
Ötlet:
ez az egzotikus török étel gyorsan elkészül, s kitűnően felhasználhatók hozzá a maradék olajos magvak és aszalt gyümölcs.

Báránypiláf 1.
Hozzávalók:
1 kg báránylapocka, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 1 csomag petrezselyem, 30 dkg rizs, 5 dkg sertészsír, 2 cikk fokhagyma, só, őrölt bors, majoránna.

Elkészítése:
A húst kicsontozzuk, zsíros részeit lefaragjuk, kockára vágjuk. A vöröshagymát és a petrezselymet apróra, a zöldségeket karikákra vágjuk. Egy evőkanálnyi zsíron megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a meleg vízben megmosott húst, erős tűzön gyakran kevergetve párolni kezdjük. Zúzott fokhagymával, majoránnával, borssal, sóval ízesítve puhára főzzük többszöri, de mindig kevés víz hozzáadásával. Ha megpuhult, a vizet teljesen leforraljuk róla. A húst félretesszük. A maradék zsíron megfuttatjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, és folyton kevergetve felhevítjük.
Felengedjük 6 dl forrásban levő vízzel, hozzáadjuk a megpárolt húst, fedővel letakarva 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve 20 percig állni hagyjuk, míg a rizsszemek megpárolódnak.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A PILÁF
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.