Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A PILÁFOK 3

2018.10.24

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Csirkemájas piláf (Tavuk cigerli pilav)
Hozzávalók:
50 dkg rizs, 8 dl tyúkhúsleves, 20 dkg olaj vagy vaj, 1 hagyma, 1 paradicsom vagy 1 kanál paradicsompüré, 2-3 csirkemáj, 4 evőkanál koriander, 2 evőkanál fenyőmag, só, esetleg kevés cukor

Elkészítés:
A rizst a piláfhoz szokásos módon elkészítjük.
Kevés olajban vagy vajban a májdarabokat megsütjük. Ellentétben a hússal, a máj sütését célszerű nem forró zsiradékban kezdeni, mert akkor kívül kérges, belül nyers marad. Az átsült májakat félretesszük. A hagymát a fenyőmaggal együtt pároljuk, míg enyhén barnást szint kapnak. Leöntjük tyúkhúslevessel, és ízlés szerint esetleg felforraljuk. A lecsepegtetett rizst a korianderrel, sóval, kevés cukorral a lehámozott és feldarabolt paradicsommal vagy paradicsompürével összekeverjük, és a levesbe tesszük.
Lefedjük, és kis lángon tovább főzzük, egészen addig, amíg a rizs a folyadékot felszívta.
Egészen kis lángon a májdarabokat hozzáadjuk, óvatosan megkeverjük, levesszük a tűzről, az edényre itatóspapírt, vagy papírszalvétát teszünk, majd erre helyezzük el a fedőt, és hozzávetőlegesen fél órát gőzölődni hagyjuk.

Gombás piláf
Hozzávalók:
20 dkg gomba, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 1 csomó petrezselyemzöldje, 2 cikk fokhagyma, 30 dkg rizs, 1 dl olaj, só.

Elkészítés:
A megtisztított, megmosott gombát vékony szeletekre vágva, finomra vagdalt, olajon pirított hagymára tesszük. Gyakori kevergetés mellett hozzáadjuk a vékony karikákra vágott sárgarépát, zöldpaprikát, és addig pirítjuk, míg a kioldódott nedvek el nem párolognak. Ekkor keverjük hozzá a rizst, együtt ismét felforrósítjuk, sóval, apróra vagdalt fokhagymával, petrezselyemmel ízesítjük, és felengedjük 6 dl forrásban levő vízzel.
Beletesszük az apró kockákra vágott paradicsomot, és fedővel letakarva előmelegített sütőbe tesszük.
Tizenöt perc elteltével tálaljuk.

Hagymás mandulás piláf
A piláfok és rizottók igen népszerű egytálételek az egész világon. Elkészítésüknél két alapszabályt kell betartania és biztos, hogy sikert arat vele. Az egyik, hogy mindig rövid, gömbölyű, kicsit szétfövő fajtájú rizst használjon hozzá. A másik, hogy a folyadékot soha ne egyszerre, hanem mindig kis adagokban öntse a párolódó rizshez. Ez a verzió önmagában egy könnyű vacsora, vagy rostonsült húsokhoz kitűnő, különleges köret is lehet.
Összeállítás: 10 perc
Főzés: körülbelül 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
1 ek olívaolaj, 2 közepes vékonyra szelt vöröshagyma, 18 dkg rizs, 2 ek mazsola, 0,5 l víz, 1 ek meghámozott, szeletelt mandula, 4 ek összevagdalt friss koriander vagy 2 ek szárított, 2 ek összevagdalt snidling vagy 1 ek szárított, 1 ek összevagdalt friss oregáno vagy 1 kk szárított, só , bors

Elkészítés:
A hagymát az olajban időnként megkeverve puhára pároljuk. A rizst és a mazsolát belekeverjük, körülbelül 1 dl vízzel felöntjük és kis lángon, fedő alatt pároljuk. Amikor a víz elfogyott, újra felöntjük körülbelül 1 dl-rel és megkeverjük, amíg a fél liter víz el nem fogy. Ha a fél liter víz elfogyott és a rizs még nem puha, akkor a vizet pótoljuk.
Míg a rizs fő a mandulát szárazon egy serpenyőben megpirítjuk, annyira, hogy aranybarna színe legyen.
Ha a rizs puha, a mandulát, a koriandert, a snidlinget és az oreganót belekeverjük és forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:

Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.