Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PILÁFOK 4

2019.06.17

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Húsos piláf
Hozzávalók:
500 g rizs, 250 g bárányhús, pörköltbe való darabokra vágva, 5 dkg vaj, 300 g paradicsom, 1 hagyma, só és bors

Elkészítés:
A rizst egy tálba téve befedjük forró vízzel, belekeverünk 2 ek sót, és állni hagyjuk, míg a víz kihűl.
A rizst egy szűrőkanálban folyó csapvíz alatt jól átmossuk.
2 ek vajon közepes hőfokon átpirítjuk a húst és a hagymát. Folyamatosan keverjük, míg a hagyma aranysárga lesz és a hús, levet ereszt.
Hozzákeverjük a felaprított paradicsomot (vagy paradicsomsűrítményt).
Ráöntünk 5 pohár vizet és megsózzuk-borsozzuk.
Lefedjük, és addig pároljuk, míg a hús megpuhul.
Hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst, és 5 percig hagyjuk forrni.
Majd közepesre vesszük a hőfokot, és addig főzzük, míg a leve elfő. Végül egész alacsony hőfokon hagyjuk főni, amíg a rizs kellően laza nem lesz.
Tálalás előtt egyszer átkeverjük.

Indiai rizses csirke fűszeres joghurttal
Hozzávalók:
1 csirke (1,5 -2 kg darabolva, persze lehet csak comb is), 15 dkg rizs, 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 hagyma finomra vágva, 2 kávéskanál curry, 3 dl csirkehúsleves (Leves kockából), 1 friss chili-paprika karikákra vágva, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só.

Elkészítés:
A megmosott rizst 1 órára hideg vízbe áztatjuk, a csirkét feldaraboljuk, bőrét eltávolítjuk.
Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd beletesszük a csirkedarabokat, és megpirítjuk.
Hozzákeverjük a fokhagymát, a sót, a curryt, végül a joghurtot, és lassú tűzön 10 percig főzzük, közben többször megkeverjük.
A rizst lecsepegtetjük, és a csirkéhez adjuk.
Felöntjük a húslevessel, beletesszük a paprikát, és lefedve, lassú tűzön készre pároljuk.
Ha szükséges, közben az elpárolgott vizet pótoljuk, vagy ha a végén túl leveses lenne, fedő nélkül melegítjük, amíg a felesleges víz elpárolog

Iráni báránypiláf
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg kicsontozott bárányhús, 20 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 10 dkg mazsola, 9 dl tyúkhúsleves, 10 dkg olaj, petrezselyem, só, bors.

Elkészítés:
A mazsolát meleg vízben áztatjuk.
Megforrósított olajon megpirítjuk a kockára vágott húst, hozzáadjuk a felaprított hagymát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, és azt is kissé megpirítjuk.
Felöntjük a forrásban lévő húslevessel, majd takarékra vesszük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot beszívja (kb. 20 perc).
Belekeverjük a lecsöpögtetett mazsolát, visszatesszük a fedőt, és néhány percig állni hagyjuk, amíg a mazsola is megpuhul.
Nyers hagymaszeletekkel és felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Isztambuli piláf
Hozzávalók 6 személyre:
40 dkg főtt tyúkmell, 30 dkg rizs, 5 dkg zöldborsó, 1 tyúkmáj és zúza, 2 evőkanál hámozott mandula, 15 dkg vaj, 2,5 dl húsleves, 1 kanál pisztácia, csipetnyi sáfrány, só

A rizst sós vízben puhára főzzük, majd a vajjal kevergetve, tíz percig pirítjuk.
Azután hozzáadjuk a húslevest, a feldarabolt mandulát, a zöldborsót, a szálkásra szétszedett főtt tyúkmellet, a feldarabolt májat és zúzát, megsózzuk, megszórjuk sáfránnyal, és addig pároljuk, amíg a rizs felszívja a levest.
Ekkor hozzáadjuk a durvára darált pisztáciát, és még pár percig a tűzön tartjuk.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A PILÁF
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.