Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PILÁFOK 5

2020.02.25

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Kecskepiláf
Hozzávalók:
60 dkg kecskehús, 5 cl étolaj, 20 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dkg paradicsompüré, 25 dkg rizs, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg kecskesajt, sáfrány, őrölt bors, só

A kecskehúst kisebb kockákra vágjuk.
A felhevített olajba tesszük a finomra vágott vöröshagymát, és megpirítjuk.
Hozzáadjuk a sáfrányt, elkeverjük, és azonnal felengedjük kevés vízzel.
Amikor felforrt, beletesszük a húst, megsózzuk, zúzott fokhagymával és őrölt borssal fűszerezzük.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd lefedve, nem erős tűzön a húst puhára pároljuk.
Az ismert módon elkészítjük a párolt rizst, majd ezt a puhára párolódott húshoz keverjük.
Tálaláskor a piláfot formába töltjük, és a tálalóedényre borítjuk.
Tetejét megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel és reszelt kecskesajttal.

Korianderes, diós rizs
(Ümüzlü fistikli piláf)
Hozzávalók:
50 dkg rizs, 8 dl tyúkhúsleves, 15 dkg vaj, 3 dkg koriander, 3 dkg mandula, 3 dkg fenyőmag, 3 dkg pisztácia, só

Elkészítés:
A vaj egy részét felforrósítjuk, a fenyőmagot, pisztáciát, mandulát hozzáadjuk, és addig pirítjuk, amíg a magok enyhén megbarnulnak.
Ezután hozzáadjuk a koriandert, és rövid ideig tovább pirítjuk.
Felöntjük a levessel, felforraljuk, és néhány percig tovább főzzük.
Hozzáadjuk a lecsepegetett rizst, tovább főzzük, addig, amíg a rizs a folyadékot fel nem szívta.
Eloltjuk a tüzet, a maradék vajat darabkákban a rizs tetejét tesszük, ráhelyezzük a fedőt, úgy, hogy nedvszívó papír kerüljön a fedő alá.
Fél órát gőzben hagyjuk.

Kuvaiti csirkepiláf
Hozzávalók:
2 sült csirkemell, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 liter húsleves (készülhet 1 liter vízből 2 húsleveskockával is), 20 dkg rizs, 2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál héjától megtisztított mandula, só, 2 babérlevél, 1-1 késhegynyi őrölt fehér bors és őrölt fahéj.

Elkészítés:
A kockákra vágott füstölt szalonnát kisütjük, és a pörcöt kiszedjük, félretesszük.
Zsírjában megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, a húslevessel felöntjük, a babérlevelet beledobjuk, és felforraljuk.
Ha lobog, beleöntjük a rizst, és kis lángon tovább főzzük.
Amikor a rizs félig megpuhult, belekeverjük a megmosott mazsolát, a mandulát és a csontjáról lefejtett, kockákra vágott csirkehúst.
Megsózzuk, megborsozzuk, leheletnyi őrölt fahéjjal összekeverjük, majd teljesen megpuhítjuk.

Kuvaiti rizses báránycomb
Hozzávalók:
1,5 kg báránycomb vagy 1 kg sertéscomb, 2 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 15 dkg mandula, 2-3 gerezd fokhagyma, só, fahéj, szegfűszeg meg szegfűbors, 1 citrom.

Elkészítés:
A húst megtisztítva egy darabban kuktába rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje.
Hozzáadunk egy egész fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, sót, fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot meg szemes borsot, és a kuktát lezárva, a húst puhára pároljuk.
Végül a rizst hét és fél deci húslében megfőzzük.
A tálat rizzsel alapozzuk, és a tetejére fektetjük a felszeletelt húst.
Közben egy fej vöröshagymát apróra vágunk, az olajban megfonnyasztjuk, és őrölt borsot, őrölt fahéjat, egy kevés tört szegfűszeget meg szegfűborsot, citromlevet, reszelt citromhéjat adunk hozzá.
Az előzőleg vízben megduzzasztott mazsolát a fűszeres hagymába keverjük, és koszorú alakban a rizs tetejére, a hús köré öntjük. Közben a lehéjazott mandulát apró darabokra vágjuk, és vajon átsütjük.
Ez a mandula, mint "korona" kerül díszként a rizses tál tetejére.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A PILÁF
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.