Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PILÁFOK 6

2020.05.20

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Mazsolás rizs
Hozzávalók 4 személyre:
1 1/2 csésze rizs, 3 tk pirított fenyőmag, 1 zöldhagyma apróra vágva, 2 ek szőke mazsola, só és fehér bors, 1 kiskanál szárított sáfrány, 1 kiskanál citromlé, 2 kanál szezámolaj (elhagyható)

Elkészítése:
Tegyük a rizst egy edénybe, majd annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi.
Hagyjuk ázni 30 percet.
Szűrjük le majd mossuk át hideg vízzel.
Tegyük a rizst egy kis lábosba 3 csésze vízzel, és főzzük 3 percet.
Ezután tegyük hozzá a többi hozzávalót, hagyjuk újból felfőni, majd felfövés után oltsuk le a tüzet alatta, majd a lefedett rizst hagyjuk megdagadni.
Körülbelül 20 perc, amíg teljesen megissza a vizet.
Borítsuk ki egy tálba, szórjuk meg a sáfránnyal, öntözzük meg a citromlével és a szezámolajjal majd melegen tálaljuk.

Májas piláf
A finomra vágott vöröshagymát kevés vajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott marhamájat.
Felengedjük 1 kis doboz paradicsompürével és vízzel.
Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a rizst, amellyel együtt fedő alatt puhára pároljuk.
Tálaláskor darált mandulával és mazsolával elkeverjük, finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Osztriga pilaf
(Huitres en pilaf)
Kivajazott korongformába főtt rizst nyomkodunk.
Az osztrigákat kivesszük a kagylóiból, kevés vajjal és fehérborral megfőzzük és leszűrjük.
A rizst kerek tálra kiborítjuk, közepébe halmozzuk a megfőtt osztrigát és leöntjük ***portói mártással, amelybe a beforralt osztriga levét is belekeverjük.
Szarvasgombaszeletekkel díszítjük.

***Portoi mártás
Hozzávalók:
250 ml csirkehúsleves, 60 gr Vaj, 250 ml portói bor (Portugese), 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A csirkehúsleves- mint a mártás alaplevét - egy serpenyőbe öntjük, és alacsony hőmérsékleten melegítjük.
Amikor látod, hogy a húsleves forró, hogy kicsit "vastagabb" legyen a mártás, beleszórjuk a lisztet és állandó keverés mellett, csomómentesre keverjük.
Amikor azt látjuk, hogy liszt teljesen feloldódott és csomómentes, hozzáadjuk a vaj felét, melyet folyamatosan keverünk, mindaddig, amíg homogén állapotot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a vaj másik felét, melyet szintén folyamatosan elkeverünk, míg az teljesen össze nem állt, beleöntjük a bort, keverésről nem megfeledkezve, hagyjuk, hogy mártásunk teljesen összeálljon.
A biztonság kedvéért nem haszontalan szőrszitán átpasszírozzuk, és máris kész egy csodás portói mártásunk

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A PILÁF
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.