Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - RECEPTEK BORJÚHÚSRA 1.

2018.11.13

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Almás máj
Hozzávalók: 60 dkg borjúmáj, fél csomag Kotányi Grillpác fűszerkeverék, 6 evőkanál olaj, 4 közepes alma A májat lapjában fél centi vastag szeletekre vágjuk. Széleit az esetleges inas részeket bevágjuk, majd a fűszerkeverékkel meg 4 evőkanál olajjal bedörzsöljük. Letakarva egy éjjelen át a hűtőszekrényben érleljük. Az almát hámozás nélkül kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, magházát kimetsszük. Az almakarikákat a maradék olajjal megkenve rostélyra vagy grillrácsra fektetjük a májjal egyetemben, és oldalanként 4-4 percig sütjük. Puha kenyérrel kínáljuk. Elkészítési idő: 30 perc.

Ananászos borjúkockák
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg borjúcomb, 30 dkg sampinyongomba, 20 dkg ananász (konzerv, a levével együtt), 1 jó nagy fej hagyma, 2 húsos zöldpaprika, 3 paradicsom, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál szójamártás, 2 evőkanál kukoricaliszt, 1 teáscsésze búzaliszt, só, őrölt bors, borecet. A borjúhúst akkora kockákra vágjuk, mintha paprikást készítenénk. Egy tányéron a búzalisztet sóval, őrölt borssal keverjük össze, s ebben megforgatjuk a húsdarabokat, majd egy magasabb falú serpenyőben forró olajban, állandóan forgatva, hirtelen kisütjük. Kivesszük a serpenyőből, a visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a csumájától megfosztott és karikára vágott paprikát. Visszatesszük a húst, hozzáadjuk a feldarabolt ananászt a levével együtt, s fedő alatt 5 percig pároljuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és felkarikázva adjuk a húshoz a szójamártással és a mézzel együtt. Ugyancsak fedő alatt 15 percig pároljuk. Amikor a hús teljesen puha, meghintjük kukoricaliszttel, az egészet jól átkeverjük, s még mindig fedő alatt, nagyon lassú tűznél mintegy 10 perc alatt készre pároljuk, s annyi ecettel ízesítjük, hogy ne nyomja el a méz ízét. Rizsköret illik hozzá.

Ananászos borjúszelet
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg kicsontozott borjúkaraj vagy borjúcomb, 5 dkg vaj, 50 dkg ananászkonzerv, só, őrölt fehér bors, kevés reszelt szerecsendió, liszt. A hússzeleteket kiverjük, az inakat bevagdossuk és megsózva, lisztbe mártva forró vajban mind a két oldalát natúr módon pirosra sütjük. Tepsibe egymás mellé helyezzük, elrendezzük rajta a leszűrt ananászszeleteket, vagy a feldarabolt ananászt, kevés fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Ráöntjük a pecsenyelevet, melyet egy kevés ananász befőttlével gazdagítunk, és forró sütőben készre sütjük úgy, hogy se a hús, se az ananász ne barnuljon meg. Hasonlóképpen készíthetünk csirke- vagy pulykamellet, s az ananász helyett használhatunk őszibarackbefőttet. Egészen különleges zamata van a meghámozott, félbevágott, kimagozott, s egy kissé előfőzött körtének, amelyet a hús köré téve 3 cl vilmoskörte pálinkával locsolunk meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MARHA LEXIKON - BORJÚHÚSOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.