Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - RECEPTEK BORJÚHÚSRA 2.

2018.11.29

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

BORJÚBECSINÁLT
Hozzávalók:
30 dkg borjúlábszár vagy lapocka, 4 dkg margarin, 2-2 sárgarépa és gyökér,1 csokor zöldpetrezselyem, 1 citromlé. A megmosott, szárazra törölt borjúhúst kis kockákra vágjuk, a felolvasztott zsiradékba tesszük, enyhén sózzuk és pár kanál vízzel, fedő alatt 10 percig pároljuk. Közben többször megkeverjük. A gyökérféléket megmossuk, vékony karikákra vágjuk, a húshoz tesszük és együtt - néha pár kanál vizet alátéve - puhára pároljuk. A fedőt az edényről levesszük, a zöldséges borjút kevergetve zsírjára pirítjuk, egy púpozott evőkanál liszttel meghintjük, jól elkeverjük, apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk rá és 1,5 l hideg vízzel felengedjük.
10 percig forraljuk, tálalás előtt 1 citrom levével ízesítjük

BORJÚBECSINÁLT PÁROLT RIZZSEL
Hozzávalók:
60 dkg borjúcomb vagy lapocka, 1 közepes fej hagyma, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 2-3 gomba, 2-3 evőkanál olaj.
A fűszerezéshez:
só, bors, 1 babérlevél, sáfrány, 1 csomó petrezselyem, 2 dl tejszín, citromlé. A húst megmossuk, egyforma kockákra vágjuk és leforrázzuk. Az egészen finomra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, a húst rátéve tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és hasábra vágott zöldséget és a szeletelt gombát. Kevés vízzel felöntjük, sóval, borssal, babérlevéllel, sáfránnyal és kevés citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a vágott petrezselymet, és puhára pároljuk.
Amikor kész, a tejszínnel összeforraljuk.
A borjúbecsinálthoz adott rizsköretet ne ízesítsük karakteres fűszerekkel, mert elnyomják a mártás pikáns ízét.

BORJÚBORDÁK PAPÍRHÜVELYBEN
Hozzávalók:
70 dkg borjúkaraj, 1 mokkáskanál só, 3 dkg finomliszt, 1,5 kg burgonya A raguhoz: 10 dkg gomba, 15 dkg liba vagy más szárnyas máj, 2 dkg főzőmargarin, csipetnyi őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 dl barna mártás, zsírpapír, 4 szelet sonka, a zsírpapír bekenéséhez főzőmargarin, a sütéshez olaj. A borjúkarajt felszeleteljük, kissé kiverjük, és az inas részeit bevagdaljuk. A szeleteket besózzuk, és kissé állni hagyjuk, majd liszt-be forgatjuk, és olajban megsütjük. A megtisztított burgonyát 1x1 centis kockákra daraboljuk, és bő olajban megsütjük. A megtisztított gombát meg a májat apró kockákra vágjuk, és egy kevés margarinon megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A ragúhoz barna mártást öntünk és kevergetve, 1-2 percig forraljuk. Egy zsírpapír lapot félbehajtunk, és félszív alakúra kivágjuk (így kinyitva egy teljes szívet kapunk). Egyik oldalát margarinnal bekenjük. A sonkát margarinon átmelegítjük. A zsírpapír margarinos oldalára először sült kockaburgonyát halmozunk, erre sonkaszeletet, majd elősütött bordát fektetünk.
Raguval befedjük.
A papír másik felét ráhajtjuk, és a széleket szorosan összehajtogatjuk.
A csomagokat tepsire rakjuk és sütőben közepes lánggal addig sütjük, amíg a papír sötétbarna színű lesz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - RECEPTEK BORJÚHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.