Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK BORJÚHÚSRA 3.

2019.03.24

RECEPTEK BORJÚHÚSRA

BORJÚROLÁD OLASZ MÓDRA
Hozzávalók:
4 vékony borjúszelet, 4 szelet főtt sonka, 5 dkg reszelt ementáli sajt, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 teáskanál oregánó, 4 evőkanál olaj, 1 dl tejszín, 1-2 kanál paradicsompüré.

Elkészítése:
Minden szelet húsra egy szelet sonkát teszünk, erre reszelt sajtot, apróra vágott zöldpetrezselymet, meghintjük oregáóoval, felgöngyöljük, és pecsenyetűvel összefogjuk. A roládokat megsózzuk, forró olajban minden oldalon megsütjük, az edényt lefedjük, és a húst körülbelül 25 percig pároljuk. A roládokat az edényből kivesszük, melegen tartjuk. A sült levét a paradicsompürével, majd a tejszínnel felengedjük, jól elkeverjük, és egy kevés liszttel sűrítjük.

BORJÚSZÍV VADASAN
Hozzávalók:
1 borjúszív, 2-3 fej hagyma, 1 közepes nagyságú zellergumó, 5-6 dkg szalonna, 6 dkg margarin, kevés só, cukor, késhegynyi őrölt fekete bors, 1 teáskanál ételízesítő, 1 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál liszt, 5 dl húsleves, 1,25 dl vörösbor, 8-10 szem borókabogyó, néhány csepp citromlé, 1,25 dl tejföl.

Elkészítése:
A szívet alaposan megmossuk, minden hártyát és vércsatornát eltávolítunk. A tisztítás miatt szétnyitott szívet formájára visszaigazítjuk, összetűzzük, vagy összevarrunk. A hagymát, a szalonnát, a zellert egészen kis kockákra vágjuk, a felforrósított zsiradékba tesszük, néhány percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, liszttel megszórjuk, elkeverjük. A szívet beletesszük és néhányszor megforgatva, addig sütjük, amíg minden oldala aranybarna nem lesz. Hozzátöltjük a bort, a húslevest, beledobjuk a borókabogyót, és lefedve addig főzzük, amíg a szív meg nem puhul. A szívet a léből kivesszük, vastag szeletekre vagy kockákra vágjuk, tálra rendezzük, melegen tartjuk. Az edényben visszamaradt levet - ha a mártást sűrűbben szeretjük - esetleg még egy teáskanál liszttel behabarjuk, néhány percig forraljuk, citromlével ízesítjük, a tejszínt hozzákeverjük. A mártást egyenletesen elosztva a szívre öntjük.

BORJÚTOKÁNY
Hozzávalók:
70 dkg borjúhús, 1 nagy fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 1-2 kávéskanálnyi csípős pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 15-20 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, só.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, hozzákeverjük a pirospaprikát és a paradicsompürét, kevés víz hozzáadásával néhány percig pároljuk, majd beletesszük a nagyobb kockákra vágott húst. Amikor már majdnem puha, a kevés zsiradékon megpárolt gombát és a friss zöldborsót is hozzáadjuk, és készre pároljuk. Ha konzerv zöldborsóból készítjük, akkor azt csak a végén tesszük bele. Őrölt borssal ízesített rizibizi való igazán hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - RECEPTEK BORJÚHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.