Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSTEKERCSEK, ROLÁDOK 2

2020.03.15

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

BORJÚROLÁD PIKÁNS TÖLTELÉKKEL
Előkészítés: 45 perc
Párolás:
75 perc, a párolást gyenge tűzön végezzük
Hozzávalók 4 személyre:
Ehhez a kiváló ételhez vegyünk vékony felsál szeleteket. 50 g hosszú szemű rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál vaj, 2 evőkanál tört mandula, 1 csipet fahéj, 1 csipet kardamom, 1 csipet gyömbér. 1/4 kávéskanál fehér-bors, 50 g mazsola, 50 g szárított sárgabarack, 200 g darált hús borjúból, 4 szelet kb. 125 g felsál, kevés liszt, 1/4 l húsleves

Elkészítése:
A rizst 1/4 l vízben megpároljuk, és szitán lecsurgatjuk.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és 2 evőkanál vajban megpuhítjuk.
Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a rizst, a mandulát, a fűszereket, a mazsolát és a felaprított sárgabarackot.
Az így kapott rizses masszát és a darált húst jól elkeverjük.
A tölteléket a hússzeletekre tesszük és felcsavarjuk.
A roládot megkötjük és lisztben megforgatjuk. 2 evőkanál vajat felolvasztunk, és a roládot minden oldalán megpirítjuk.
Forró húslét öntünk rá, és fedő alatt pároljuk.
Ha elkészült, a madzagot levesszük, a roládokat előmelegített tálra tesszük.
A mártást még rövid ideig főzzük, majd megfűszerezzük.
Főtt kelbimbó illik hozzá vajjal.

BRANDY-MÁZAS CSIRKEROLÁD
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirke kotlett, 5 gramm (1 kiskanál) só, 2,5 gramm (1/2 kiskanál) citrombors, 2,5 gramm (1/2 kiskanál) turbolya vagy kakukkfű. 30 gramm (2 evőkanál) vaj vagy margarin, 60 ml (1/4 csésze) almalé, 15 ml (1 evőkanál) citromlé, 30 ml (2 evőkanál) méz, 5 gramm (1 kiskanál) kukoricaliszt, 60 ml (1/4 csésze) brandy
A díszítéshez pirított almaszeletek és friss kakukkfű

Elkészítése:
A csirke kotlettet finoman verje ki.
Szórja meg sóval, a citromborssal és a turbolyával. Göngyölje össze, és fa fogpiszkálókkal szúrja át.
A vajat közepes lángon olvassza meg a Wok sütőben.
Adja hozzá a csirkét és főzze addig, amíg a csirke mindkét oldalán megpirul.
Egy kis tálban jól keverje el az almalevet, a citromlevet és a mézet.
Ezzel locsolja meg a csirkét. Vegye lejjebb a lángot közepesen kicsire.
Fedje be és főzze addig, amíg a csirke meg nem puhul.
A húsokat szűrőkanállal vegye ki és helyezze meleg tálalóedényre.
Ha akarja, eltávolíthatja a fogpiszkálókat.
Tegye a kukoricalisztet egy kis tálba.
Keverje el a brandyvel, amíg sima nem lesz.
Adja hozzá a Wokban lévő léhez és főzze addig, amíg sűrű nem lesz.
Locsolja rá a csirke roládokra.
Almaszeletekkel és kakukkfűvel tálalja.

BURGONYAROLÁD
Hozzávalók a tésztához: 1 kg nyers burgonya, 40 dkg finomliszt, 2 tojás sárgája
A tészta bemártásához
5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál só
A töltelékhez:
10 dkg jól kisütött tepertő, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg bármilyen sült vagy főtt hús (maradék is lehet), 2 tojásfehérje, 1 mokkáskanál törött bors és ízlés szerint só

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és a zsírját kiolvasztom.
A pörcöt leszűrve félreteszem.
A tésztához a megmosott, héjas burgonyát megfőzöm, majd még melegen meghámozom és áttöröm.
Összedolgozom a liszttel, a tojássárgákkal, egy teáskanál szalonnazsírral és a sóval.
A tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom és félreteszem.
A töltelékhez a szalonnapörcöt összekeverem a vagy ledarált, vagy nagyon apróra metélt tepertővel, az ugyancsak ledarált hússal, és ízlés szerint sózom, borsozom.
A húsmasszát rákenem a kinyújtott tésztára, majd szorosan felsodrom, mint a rétest szokás.
A rolád két végét gyengén felvert tojásfehérjével bekenem, és jól összenyomkodom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle.
Nagy tepsiben vagy akkora lábosban forralok vizet, amelybe a burgonyarolád kényelmesen belefér.
A vizet megsózom, és ha forr, óvatosan beleengedem a tésztát.
Kb. húsz percig főzöm, ügyelve arra, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, különben a tészta elázik, ahelyett, hogy főne.
Ezután lapátkanál segítségével óvatosan kiemelem a vízből, és hagyom pár percig szikkadni, majd jó éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom.
A vajat felolvasztom és megpirítom benne a zsemlemorzsát, végül a szeleteket megforgatom a vajas morzsában.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - HÚSTEKERCSEK, ROLÁDOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.