Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TEKERCSEKRE, ROLÁDOKRA 1.

2019.12.18

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

ARGENTIN MARHATEKERCS
Hozzávalók:
1 kg marhahús, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tej, 1 csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg ementáli sajt, 2 db sárgarépa, 3 db zöldpaprika, 4 keménytojás, 1-1 csapott evőkanál só, pirospaprika és őrölt fehérbors

Elkészítése:
A zöldpaprikákat grillsütőben süsse minden oldalukon sötétbarnára, majd a héjukat húzza le.
Tegye félre kihűlni, majd csíkozza fel.
A zsemlemorzsát áztassa be a tejbe.
A meghámozott sárgarépát vágja csíkokra.
A szeletekre vágott marhahúst kissé veregesse ki, majd sóval és borssal hintse meg azokat.
Keverőtálban verje habosra a tojásokat.
Adja hozzá a beáztatott zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a lereszelt sajtot, és ízlés szerint sót és borsot.
A kézzel alaposan sima keverékké kidolgozott tölteléket kenje a hússzeletre.
A tölteléken ossza el a paprika és a sárgarépacsíkokat.
Az egészet takarja be keménytojás karikákkal, végül tekerje fel a szeleteket.
Az átkötött roládokat szorosan csomagolja alufóliába, és egymás mellé fektesse tűzálló tálba.
Öntsön annyi vizet rá, ami éppen ellepi.
Tolja az edényt sütőbe, és 2,5-3 órán keresztül gyöngyözve főzze.
A megfőtt húst hagyja teljesen kihűlni a vízben, majd ezután csomagolja ki.
Felszeletelése előtt 24 órán át hűtőszekrényben pihentesse.
Friss kenyérrel és savanyúsággal tálalja.

BÁRÁNYROLÁD ZÖLDBABBAL
Hozzávalók:
1 db báránylapocka, só, 6 szelet húsos füstölt szalonna, 35 dkg konzerv zöldbab, 8 dkg kemény sajt, olaj, 2,5 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 kiskanál cukor, törött bors, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál sima liszt

Elkészítése:
A konyhakész húst szárazra töröljük, és éles késsel kicsontozzuk, majd enyhén kiklopfoljuk és besózzuk.
Azután rárakjuk a szalonnaszeleteket, a leszűrt zöldbabot, a hasábokra vágott sajtot, s összetekerjük, és cérnával átkötjük.
Felhevített olajon minden oldaláról megpirítjuk, azután felöntjük a zöldbab levével és borral.
Forró sütőben lefedve legalább egy órát sütjük.
Sütés közben megforgatjuk, és saját levével öntözgetjük.
Végül fedő nélkül ropogósra pirítjuk.
Azután a húst félretesszük, a visszamaradt húslébe belekeverjük a paradicsompürét, majd megédesítjük és megborsozzuk, s behabarjuk a liszttel elkevert tejszínnel.
Végül még tíz percig forraljuk, s a roládra öntjük.
Tálalása:
Sült krumplival és a maradék zöldbabbal tálaljuk.

BÉLSZÍNJAVA TEPSIS BURGONYÁVAL, RÉPA ROLÁDDAL
Hozzávalók 6 személyre:
12 nagyobb, lehetőleg egyforma nagyságú burgonya, só, 15 dkg vaj, 50 dkg sárgarépa, 2 tojás, 1 dl tejföl, 2 ek étkezési keményítő, 2 ek zsemlemorzsa, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 90 dkg marhabélszín, füstölt szalonna, 4 ek olaj, 2 dundi újhagyma, pár csepp citromlé

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk.
Egyik oldalából egy vékony szeletet levágunk, hogy a szemek biztosan megálljanak.
Vágódeszkára téve, a tetejüket néhány helyen, kb. egy centinként bevágjuk.
Tepsire rakosgatjuk, sózzuk.
A vajat megolvasztjuk, és a felét a burgonyára locsoljuk.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 1 órán át sütjük.
Ez alatt a sárgarépát megtisztítjuk, enyhén sós vízben, lefedve 20 percig főzzük.
Leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd tálba reszeljük.
A tojások sárgáját, a tejfölt, a keményítőt és a zsemlemorzsát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, késhegynyi szerecsendióval fűszerezzük.
A húst lehártyázzuk, és hat (egyenként kb. 3 cm vastag) szeletre vágjuk, megsózzuk.
1-1 szelet szalonnával az oldalát körbetekerjük, cérnával megkötjük.
Forró olajban oldalanként 1-1 percig elősütjük.
Kivajazott tepsibe tesszük, egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk.
A szabadon maradó helyre a sárgarépás masszából habzsák segítségével 12 rudat nyomunk.
A burgonya fölé toljuk a sütőben, és a húst 12-15 percig sütjük.
Ha közben a burgonya elkészülne, vegyük ki a sütőből.
Közben a zöldhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, a maradék vajon üvegesre pirítjuk, pár csepp citromlével meglocsoljuk.
Tálaláskor a húsról a cérnát lefejtjük.
Minden tányérra 1-1 pecsenyét teszünk, a sültburgonyát és a répa roládokat köré halmozzuk.
Végül a megfuttatott újhagymát a bélszínre szórva kínáljuk.

BORJÚROLÁD
Hozzávalók:
1/2 kg rizs, 1 kg borjúcomb, 2 dl olaj, 3 ek mustár, 3O dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg nagy szemű fehér szőlő (mag nélküli), 1 gerezd fokhagyma, 3 dl félédes fehérbor, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg liszt, 1 ek cukor. Ízlés szerint: só, bors, majoránna

Elkészítése:
A borjúcombból szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, fűszerezzük, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
Egy közepes fej hagymát apróra vágunk, olajon lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, megsózzuk, és készre pároljuk.
A keletkezett lét leszűrjük róla és a gombát elkeverjük a habosra kevert tojással és 2 evőkanál mustárral.
A töltelék ne legyen túl híg!
A tölteléket a hússzeletekre tesszük és felgöngyöljük, vagy összekötözzük.
Ezután lábasba helyezzük, felengedjük hideg vízzel, hogy ellepje és ízesítjük a lét babérlevéllel, kis borssal, zúzott fokhagymával és készre főzzük.
A húst kivesszük, eltávolítjuk a cérnát vagy hústűt és félretesszük.
A húslét tovább főzzük 3 dl borral, 1 evőkanál cukorral, egy evőkanál mustárral, 2 dl tejföllel elhabarjuk, és a szőlővel együtt kiforraljuk.
Párolt rizst készítünk mellé.
Tálaláskor a húsroládokat felkarikázzuk, és tányérra tesszük a töltelékkel felfelé, félig átvonjuk a mártással, petrezselyemlevéllel díszítjük és formázott rizst adunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - RECEPTEK TEKERCSEKRE, ROLÁDOKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.